Zihinsel Engelli Öğrencilere Yönelik Geliştirilen “Kavram Dünyası” İsimli Eğitsel Yazılımın Tanıtım Günü Yapıldı
Eklenme Tarihi: 24 Şubat 2016, 12:02
Son Güncelleme Tarihi: 01 Aralık 2020, 09:45

Yakın Doğu Üniversitesi (Near East University) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı doktora tezi kapsamında, Uzm. Emrah Soykan tarafından, zihinsel engelli öğrencilerin, kavram becerilerinin geliştirilmesine katkı sağlama amaçlı, tablet bilgisayarlara yönelik geliştirilen “Kavram Dünyası” isimli yazılımın tanıtım günü gerçekleşti.

Yakın Doğu Üniversitesi, Lefkoşa (Near East University, Nicosia ) Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre sekiz ayı bulan yazılım geliştirme süreci sonunda geçtiğimiz haftalarda tamamlanan yazılım, özel eğitim öğretmenlerine yönelik gerçekleştirilen bir tanıtım günü ile kullanıma sunuldu.

Etkinliğe öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşlarından temsilciler, öğretmenler ve öğrenciler katılırken açılış konuşması Yakın Doğu Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı, Doç. Dr. Fezile Özdamlı tarafından yapıldı. Özdamlı, yaptığı konuşmada geliştirilen yazılımın hem akademik anlamda hem de özel eğitim alanında bilişim teknolojilerinin kullanımı ve farkındalığın artırılması konusunda bir örnek teşkil etmesi açısından öneminden bahsetti. Özdamlı konuşmasının sonunda sürece katkıda bulunan tüm öğretmenlere ve özel eğitim merkezlerine teşekkürlerini belirtirken, böyle anlamlı bir projeyi başarılı bir şekilde gerçekleştirmesinden ötürü öğrencisi Uzm. Emrah Soykan’ı tebrik etti.

Daha sonra yazılımın geliştiricisi olan Uzm. Emrah Soykan yaptığı sunum ile geliştirmiş olduğu yazılımın gelişim aşamalarını ve eğitsel altyapısı hakkında bilgilendirici bir sunum yaptı. Katılımcıların ilgi ile izlediği sunum sonrasında tablet bilgisayar ortamında yazılım kullanılarak anlatıldı. Daha sonra ise öğretmenlerin yazılımı, öğrencileri ile kullandıkları esnada kaydedilen renkli görüntüler katılımcılarla paylaşıldı ve büyük ilgi topladı.

Soykan, yaptığı açıklamada özel eğitim alanında bilişim teknolojilerinin kullanımının artırılması noktasında özellikle ülkemiz KKTC’de büyük eksiklikler olduğunu vurgulayarak bu ve buna benzer çalışmalarla teknoloji kullanımının teşvik edilip artırılarak farkındalık yaratılmasının amaçlandığını belirtti. Soykan, tamamlamış oldukları bu proje ile özel eğitim merkez ve okul yetkililerinden çok olumlu ve sevindirici dönütler alındığını belirterek çalışmaların devam etmesi ve ilerletilmesi konusunda da büyük talep geldiğini belirtti. Bunun yanında tablet bilgisayarların günümüzde artık özel eğitim merkez ve okullarında yerini aldığını fakat özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin kullanımı açısından yeterli sayıda türkçe eğitsel yazılımların olmadığını belirterek, öğrencilerin bireysel özelliklerine göre tasarımlanan ve geliştirilen yazılımlara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Geliştirmiş olduğu uygulamanın bu noktada yol gösterici ve aynı zamanda eğitimde fırsat eşitliğini sağlaması açısından büyük önem taşıdığını belirten Soykan Yakın Doğu Üniversitesi (Near East University) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümü olarak bu alandaki çalışmalarını ilerletmenin en büyük hedefleri arasında olduğunu belirtti. Soykan son olarak süreç boyunca yardım ve katkılarını esirgemeyen özel eğitim öğretmenlerine ve merkezlerine, tez danışmanı  Doç. Dr. Fezile Özdamlı’ya, YDÜ Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Uzunboylu’ya ve tüm  Yakın Doğu Üniversitesi (Near East University) yetkililerine teşekkürlerini sundu.