Meslek Yüksekokulları
Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu

Müdür Mesajı
Sevgili Öğrencilerimiz;


Yakın Doğu Üniversitesi, Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Okulu`nun amacı, sektörün talep ettiği geleceğin yönetici ve akademisyenlerine, çağdaş eğitim programı ve uygulamaları ile uluslararası standartlarda eğitim vermektir. Güncel bilgi ve beceri ile donatılmış, analitik ve nesnel düşünme yetileri gelişmiş öğrencilerimizi yetiştirerek sektöre kazandırabilmek için, tüm akademik ve idarî kadro bir ekip ruhu ile çalışmakta, yüksek kalitede eğitim ve öğretim hizmeti vermektedir.

Ders programı öğrencilerimizi turizm endüstrisine hazırlayabilmek amacı ile teorik ve uygulamalı bilgi ile donatılmıştır. Öğrencilerimiz, eğitim dili olan İngilizcenin yanısıra Rusça, Almanca, İtalyanca, Fransızca ve Arapça öğrenme ayrıcalığına sahiptirler.

Günün koşullarına uygun ve çağımızın gereksinimlerini karşılayan tam donanımlı bilgisayar laboratuvarlarında konaklama ve seyahat endüstrilerinin en gelişmiş ve dünyada yaygın olarak kullanılan programlarını öğrenme fırsatını öğrencilerimize sunmaktayız. Üniversitemize ait Dorana Otel , Öğretmen ‘Restaurant’ı ve kampüsteki tüm diğer restoranlar ile kafeteryalarda; Dorana Seyahat Acentası, Konuk Evi ile M/Y Teal gemisinde derslerin pratik uygulamasını yapma ayrıcalığına sahip olan öğrencilerimiz ders programımızda yeralan bazı derslerimiz için de arazi çalışmaları yapmaktadırlar.

Sektörün ihtiyaçlarını daha iyi anlayarak öğrencilerimizi günün koşullarına uygun bir şekilde daha ileriye taşımanın yolunun sektörle işbirliği olması gerektiği bilincine sahibiz, sektörle her zaman işbirliği içerisinde olmaya özen gösterdik. Öğrencilerimiz mezun olduktan sonra özellikle Konaklama İşletmeleri, Seyahat İşletmeleri, Yiyecek ve İçecek İşletmeleri gibi sektörün ana işletmelerinde yönetici olarak çalışabilirler. Mezun olan öğrencilerimize imkânlar dahilinde gerek üniversitemize ait olan turizm ve seyahat işletmelerinde gerekse özel sektörde istihdam olanakları sağlamaktayız. Bu da öğrencilerimizin mezuniyet sonrası iş hayatına atılmalarına büyük bir ayrıcalık ve imkân sağlamaktadır.

Öğrencilerimize öğrenim yılları boyunca ve ayrıca mezun olduktan sonra, gerek doğrudan iş sahibi olmaları ve gerekse diğer kurum ve kuruluşlarda yetkili konumlara yükselmeleri için, ve yine, hayatlarının akışı içerisinde, sevgi ve güven ortamında bulunmalar yönünde ilişki ve desteğimiz hep sürmüştür ve böylece devam edecektir.

Prof. Dr. Tülen SANER
Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü

Aktiviteler
Sektörün Öncüleri Seminerler Dizisi 2009
Konu: Turizimde Acentelerin Rolü
Davetli Konuşmacı: Dimağ Çağıner Destination Management Group Direktörü
Oturum Başkanı: Doç. Dr. Tülen Saner
Sektörün Öncüleri Seminerler Dizisi 2010
Konu: Otellerde Koşulsuz Müşteri Mutluluğu İçin Müşteri İlişkileri Yönetimi
Davetli Konuşmacı: Dr.Serdar Oktay Mercure Otel Genel Müdürü
Oturum Başkanı: Doç. Dr. Tülen Saner
Sektörün Öncüleri Seminerler Dizisi 2011
Konu: Turizmin Ekonomideki Önem
Davetli Konuşmacı: Mine Gürses Merit Lefkoşa Genel Müdürü
Oturum Başkanı: Doç. Dr. Tülen Saner
Sektörün Öncüleri Seminerler Dizisi 2011
Konu: Charter uçuşların KKTC’de turist akışına katkısı
Davetli Konuşmacı: Erhan Özerden Northern Travel Direktörü
Oturum Başkanı: Doç. Dr. Tülen Saner
Sektörün Öncüleri Seminerler Dizisi 2012
Konu: Turizmde yeni trendler
Davetli Konuşmacı: Ali Sabancı Esas Holding A.Ş.’nin ortak olduğu İzair A.Ş. ve Air Berlin’de Yönetim Kurulu Üyesi ve AFM Sinemaları Yönetim Kurulu Başkanı da olan Ali Sabancı, aynı zamanda TÜSİAD, TYD ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı’dır.
Oturum Başkanı: Doç. Dr. Tülen Saner
Faaliyetler
Fuarlar

ITB Berlin
Yakın Doğu Üniversitesi (Near East Unıversity) Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Okulu Kurucu Rektör Dr. Suat İ. Günsel’in destekleriyle bir ilke daha imza atarak Yakın Doğu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Okulu öğrencileri Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen ve dünyanın en önemli turizm ve seyahat fuarları arasında yer alanITB Berlin fuarına katıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Okulu öğrencilerinin katıldığı ITB Berlin fuarı 187 ülke, 10 bin 644 katılımcı, 113 bin turizm profeyoneli ile dünyanın en fazla ziyaret edilen turizm fuarıdır. Yakın Doğu Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Okul müdürü Prof.Dr.Tülen Saner, öğretim görevlileri ve öğrenciler fuarın birinci gününü olan ve sadece turizm profesyönellerinin ziyaretine açık olan ilk günde fuarı ziyaret ettiler.

Dünyanın her yerinden gelen tur operatörlerinin çalışma sistemlerini gözlemleme fırsatını yakalayan Yakın Doğu Üniversitesi Turizm öğrencileri ayrıca turizm sektöründe şirketler arası yapılan işbirliği anlaşmaları ve pazarlıklarına şahit oludular. Fuar süresince turizmin en son trendleri ve problemleri konusunda düzenlenen seminerlere katılan Yakın Doğu Üniversitesi öğrencileri dünya turiziminde gelinen son aşama konusunda geniş bilgi sahibi olmuşlarıdır.

Yakın Doğu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Okulu öğrencileri tarafından ITB Berlin fuarına yapılan üç günlük ziyaret esnasında Yakın Doğu Üniversitesi öğrencilerinin akademik çalışmalar vasıtası ile üniversite ortamında elde etmiş oldukları bilgilerini profesyonel bir ortamda deneyimleme fırsatı buldular. Bu tür fuarlar geleceğin turizm sektörünün yöneticileri olan öğrencilerin vizyon kazanması ve ileriye yönelik yaratıcı fikirler elde etmesi, genelde dünya, özelde Kıbrıs turizm sektörüne katkı koymak amacı ile büyük bir önem taşımaktadır.

World Travel Market (WTM 2013)
Dünya’nın 2. büyük turizm fuarı olarak kabul edilen WTM (World Travel Market), Excel Fuar Merkezi’nde dünya turizm sektörü’nün önde gelen temsilcilerini ağırladı. Yakın Doğu Üniversitesi 4-7 Kasım 2013 tarihlerinde düzenlenen WTM’e, Turizm Araştırma Merkezi Başkanı ve Turizm ve Otel İşletmeciliği Y.O. müdürü Prof. Dr. Tülen Saner, öğrencileri ve öğretim görevlilerinden oluşan bir grup ile katıldı.

WTM fuarına katılan öğrenciler WTM ve UNWTO’ın (Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü) düzenlediği Turizm Bakanları zirvesine ve ayrıca fuar süresi boyunca sektörün önde gelen temsilcilerinin seminerlerine katılma şansını yakaladılar. Böylesi bir tecrübenin geleceğin turizimcileri olan Yakın Doğu Üniversitesi ( Near East Nicosia Cyprus) Turizm ve Otel İşletmeciliği Y.O öğrencilerinin yaratılıcıklarını geliştirebilmeleri ve vizyon kazanmaları açısından çok önemli fırsat yakalamışlardır.

Sürdürülebilir Turizm Çalıştayı

Center of Excellence Turizm Araştırma Merkezi (TARME) Turizm ve Otel İşletmeciliği Y.O ve Büyükkonuk Belediyesi İşbirliği ile “Sürdürülebir Turizm Çalıştayı”
Yakın Doğu Üniversitesi ( Near East Nicosia Cyprus) Center of Excellence çatısı altında faaliyet gösteren Turizm Araştırma Merkezi (TARME) , Turizm ve Otel İşletmeciliği Y.O ve Büyükkonuk Belediyesi işbirliği ile 6-7 Aralık 2013 tarihlerinde sürdürülebilir turizm konulu çalıştay gerçekleştirilmiştir.

Çalıştay kapsamında Turizm Araştırma Merkezi Başkanı ve Turizm ve Otel İşletmeciliği Y.O. Müdürü Prof. Dr. Tülen Saner, organizasyon koordinatörleri Turizm ve Otel İşletmeciliği Meslek Yüksek Okul müdür yardımcısı Doç. Dr. Nesrin M. BAHÇELERLİ ve Esen Sucuoğlu başkanlığında ve Büyükkonuk Belediye Başkanı Sezai Sezen’in katkılarıyla Turizm ve Otel İşletmeciliği Y.O öğrencileri ve Büyükkonuk halkı biraraya gelerek köyde yaşamını sürdüren halkın sürdürülebilir turizm konusundaki farkındalığını belirlemek üzere bir çalışma yapmıştır.

Çalıştay kapsamında oturum başkanlığını Turizm Araştırma Merkezi Başkanı ve Turizm ve Otel İşletmeciliği Y.O. Müdürü Prof. Dr. Tülen Saner’in yaptığı, Karpaz Bölgesindeki Agro-Eko Turizmin dünü ve bugünü konulu seminer Zekai Altan tarafından sunulmuştur.

Çalıştay kapsamında Yakın Doğu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Y.O öğrencilerine yöresel yemeklerin tanıtımı ve tadımın sunuldu. Bu sayede altı farklı ülkeden gelen turizm öğrencileri geleceğin turizmcileri olarak akademik çalışmalar kapsamında yöresel yemekler ve tadlar hakkında da bilgi sahibi olmuşlardır. Analiz ve değerlendirmeler yapılarak çalıştay sonlanmıştır.

Kariyer Günleri

12 Mayıs 2009 tarihinde Yakın Doğu Üniversitesi bünyesindeki öğrenciler ve turizm sektörü arasında bir köprü oluşturup turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanları bir araya getirmek amacı ile Yakın Doğu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Okulu , Turizm Araştırma Geliştirme Merkezi, İİBF İşletme Bölümü ve Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı olarak ortak karier günü düzenlenmiştir.

12 Mayıs 2010 tarihinde Yakın Doğu Üniversitesi bünyesindeki öğrenciler ve turizm sektörü arasında bir köprü oluşturup turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanları bir araya getirmek amacı ile Yakın Doğu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Okulu , Turizm Araştırma Geliştirme Merkezi, İİBF İşletme Bölümü, Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak ortak karier günü düzenlenmiştir.

12 Mayıs 2011 tarihinde Yakın Doğu Üniversitesi bünyesindeki öğrenciler ve turizm sektörü arasında bir köprü oluşturup turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanları bir araya getirmek amacı ile Yakın Doğu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Okulu , Turizm Araştırma Geliştirme Merkezi, İİBF İşletme Bölümü, Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak ortak kariyer günü düzenlenmiştir.

12 Mayıs 2012 tarihinde Yakın Doğu Üniversitesi bünyesindeki öğrenciler ve turizm sektörü arasında bir köprü oluşturup turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanları bir araya getirmek amacı ile Yakın Doğu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Okulu , Turizm Araştırma Geliştirme Merkezi, İİBF İşletme Bölümü, Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak ortak kariyer günü düzenlenmiştir.

12 Mayıs 2013 tarihinde Yakın Doğu Üniversitesi bünyesindeki öğrenciler ve turizm sektörü arasında bir köprü oluşturup turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanları bir araya getirmek amacı ile Yakın Doğu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Okulu , Turizm Araştırma Geliştirme Merkezi, İİBF İşletme Bölümü, Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak ortak kariyer günü düzenlenmiştir.

Fotoğraf Galerisi

Hakkımızda

Bölümün Tarihçesi
Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, 1994 yılında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine bağlı olarak Turizm ve Otel İşletmeciliği adıyla kurulmuştur. Kurulduğu tarihten itibaren lisans ve önlisans eğitimi vermektedir. Bugün Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu olarak önlisans, lisans ve yüksek lisans eğitimi vermektedir.

Misyon
Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Okulu’nun misyonu; turizm sektörüne ulusal ve uluslararası alanda katkıda bulunmaya hazır, temel bilgi, beceri ve araştırma teknikleri ile donatılmış, kaliteli mezunlar yetiştirmektir.

Vizyon
Dünyada gün geçtikçe daha da büyüyen turizm sektörüne, çevresindeki değişim ve gelişimi algılayıp yorumlayabilen, evrensel ve etik değerlere sahip, teori, uygulama, teknoloji ile bütünleşmiş, girişimci, araştırmacı, toplumsal sorumluluk sahibi turizmciler yetiştirerek bölgede lider konumunda olmak.

İş Alanları
Turizm ve Otel İşletmeciliği mezunları, sürekli gelişme ve büyüme içindeki turizm sektöründe, turizmci, otel işletmecisi ve yöneticisi olarak iş bulabilirler.

Neden Biz ?
  • Tecrübeli kadrosu ile çağdaş ve güncel bilgilerle öğrencilere uluslararası standartlarda eğitim verdiği için.
  • Yakın Doğu Ünversitesi gibi sosyal sorumluluk sahibi, yaratıcı, sürekli gelişime önem veren ve hep ilklere imza atan yerleşkede eğitim verdiği için.
  • YDÜ bünyesinde otel, seyehat acentası, Konuk Evi, restorantlar ve uygulama gemisi gibi uygulama alanlarını barındırma ayrıcalığına sahip olduğu için.
  • Müfredatını turizm sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda ve tecrübeli eğitim görevlileri kadrosu tarafından yapılan bilimsel çalışmalar ışığında oluşturduğu için.
  • Dinamik, yaratıcı, gelişime açık ve vizyon sahibi öğretim görevlisi kadrosuna sahip olduğu için.
  • İmkanlar dahilinde YDÜ bünyesinde yer alan turizm işletmelerinde ve ayrıca sektörle kurulmuş olan iyi ilişkiler sayesinde turizm sektöründe öğrencilerine iş garantisi verdiği için.
  • Turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu ve talep ettiği nitelikli ve güncel bilgi ile donatılmış öğrenciler yetiştirdiği için.
  • Turizm için vazgeçilmez olan ingilizcenin Turizm ve Otel İşletmeciliği okulunun eğitim dili olarak sunduğu için.
  • Turizm sektöründe etkin ve verimli çalışmak ve turistlerle iletişim kurabilmek için lisanın önemli olduğunun bilincine sahip olup eğitim dili İngilizcenin yanısıra Rusça, Almanca, İtalyanca, Fransızca ve Arapça öğrenme ayrıcalığını öğrencilerine sunduğu için.
  • Uluslararsı kurum ve kuruluşlara üye olup uluslararası ortamda işbirliği yaptığı için.
  • Çok kültürlü eğitim ve öğretim ortamında kültür paylaşımı imkanını öğrencilerine sunduğu için.
Programlar
Aşçılık – Dersler

BİRİNCİ YIL

1. Yarıyıl

Ders Kodu Ders Adı Kredi
GAST 111 Turizime Endüstrisine Giriş (3.0) 3
GAST 121 Gastronomiye Giriş (3.0) 3
GAST 115 İşletmeye Giriş (3.0) 3
GAST 161 Bilgisayara Giriş (3.0) 3
INGL 101 İngilizce I (3.0) 3
YAD 101 Seçmeli Yabancı Dil I (3.0) 3
ATA 101 Atatürk İlkeleri I (2.0) 0
TUR 101 Türk Dili I (2.0) 0

2. Yarıyıl

Ders Kodu Ders Adı Kredi
GAST 142 Gıda ve Hijyen (3.0) 3
GAST 144 Gıda Mevzuatı ve Etik (3.0) 3
GAST 152 Maliyet Kontrolü ve Analizi (3.0) 3
GAST 146 Yiyecek Üretimi I (2.1) 3
İNGL102 İngilizce II (3.0) 3
YAD 102 Seçmeli Yabancı Dil II (3.0) 3
ATA 102 Atatürk İlkeleri II (2.0) 0
TUR 102 Türk Dili II (2.0) 0
GAST 100 Staj I

İKİNCİ YIL

3. Yarıyıl

Ders Kodu Ders Adı Kredi
GAST 241 Menü Planlama (3.0) 3
GAST 243 Servis Tekniği ve Yönetimi (1.2) 3
GAST 245 Yöresel Mutfak I (1.2) 3
GAST 247 Dünya Mutfağı I (1.2) 3
GAST 249 Hamur İşleri ve Pastacılık (1.2) 3
GAST 251 Satın Alma (3.0) 3

4. Yarıyıl

Ders Kodu Ders Adı Kredi
GAST 242 İçeceklere Giriş (3.0) 3
GAST 244 Dünya Mutfağı II (1.2) 3
GAST 246 Yöresel Mutfak II (3.0) 3
GAST 248 Yiyecek Üretimi II (3.0) 3
GAST XXX Seçmeli (2.1) 3
GAST XXX Seçmeli (2.1) 3
GAST 200 Staj II -

Derslerin İçeriği

I. YIL- I. YARI YIL

GAST 111 - Turizme Endüstrisine Giriş
Bu ders, turizm endüstrsine genel bir giriş yapmak amacını taşır.Öğrencilere turizm alanında genel ve tarihi bilginin yanısıra turizmi motive edici öğeler ve turizm endüstisinin alt sistemleri hakkında bilgiler kazandırır.Bu derste ayrıca, turizm işletmeleri de ayrıntılı olarak incelenir ve gerekli terminoloji verilir.

GAST 121 - Gastronomiye Giriş
Bu ders kapsamında gastronomi kavramının tanımının yapılarak sanat ve bilim yönleri ile incelenmes, mutfak sanatının tarihsel gelişimi, yiyecek üretimi ve tüketiminin ekonomik, sosyal, politik ve kültürel açılardan tarihsel gelişim süreci içinde değerlendirilmesi, gastronomi ve turizm ilişkisi, gastronomi turizmi ve gastronomi turisti kavramlarının ele alınması ile gastronomi, yemek, kültür ve turizm arasındaki ilişkiler anlaşılacaktır

GAST 115 - İşletmeye Giriş
Bu dersin amacı işletme teşebbüslerinin ulusal ve uluslararası bağlamdaki işleyişini anlatmaktadır. Öğrencilere yöneticilik, planlama, organize etme, yönlendirme ve kontrol etme becerisi kazandırmayı amaçlayarak uygun metod ve tekniklere değinir. Öğrenciler ayrıca işletmelerin karşılaşabileceği örnek problemlerin inceleme ve analizini yaparlar.

GAST 161 - Bilgisayara Giriş
Bu dersin amacı öğrencileri enformasyon teknolojileri hakkında bilgilendirmektir. Öğrencilere eğitim ve iş alanında bilgisayar kullanımlarını desteklemek amacıyla Word, Excel ve Power point uygulamaları öğretilir.

İNGL 101 - İngilizce I
Bu dersin amacı, pre-intermediate seviyesindeki öğrencilere temel genel ingilizce bilgisinin yanısıra, turizm alanında gerekli olacak terminoloji ve ifadelerin kullanımının kazandırılmasıdır

YAD 101 - Seçmeli Yabancı Dil I

RUS 101 - Rusça I :
Bu dersin amacı öğrencilere tonlama, tellaffuz ve temel dilbilgisi kuralları hakkında bilgi kazandırmaktır. genel konular üzerinde odaklanan araştırmalarla dilbilgisi kullanımını vurgulayan bir derstir

ALM 101 - Almanca I :
Bu dersin amacı öğrencilere tonlama, tellaffuz ve temel dilbilgisi kuralları hakkında bilgi kazandırmaktır. genel konular üzerinde odaklanan araştırmalarla dilbilgisi kullanımını vurgulayan bir derstir

I. YIL- II. YARI YIL

GAST 142 - Gıda ve Hijyen
Bu dersin amacı öğrencilere prefosyonal yiyecek hazırlama konusunda ileri düzeyde bilgi kazandırmaktır.Ders, öğretmenin rehberliğinde fakat öğrenci merkezli olarak, öğrencinin uygulamalara aktif katılımıyla işlenir.

GAST 144 - Gıda Mevzuatı ve Etik
Türk Gıda Mevzuatı dünyanın değişik bölgelerine ait gıda kanunları ve sistemleri.Codex, Alimentarius, Genetik modifikasyon, gıda ithalatı, gıda katkı maddeleri, mikrobiyal güvenlik ve digger kanuni yükümlülükler. Yiyecek içecek işletmeciliğnde ahlaki sorumluluk, etik kodlar, etik karar verme ve çeşitli uygulamalar

GAST 146 - Yiyecek Üretimi I
Yiyeceklerin sınıflandırılması, terimler ve doğrama biçimleri, et, süt, yumurta, sebze, soslar ve ürünlerinin hazırlanması ve pişirilmesiyle ilgili ilkeler. Bu yemeklerin servis edilmesi

GAST 152 - Maliyet Kontrolü ve Analizi
Bu dersin amacı öğrencilere bütce,satın alma prosedürlerini düzenleme konularında bilgi kazandırmaktadır. Yiyecek ,içeçek ve çalışanlarla ilgili harcama ve gider kontrol konularınada bu ders kapsamında değinilmektedir.

İNGL 102 - İngilizce II
Bu dersin amacı, intermediate seviyesindeki öğrencilere genel ingilizce bilgisinin yanısıra, turizm alanında gerekli olacak terminoloji ve ifadelerin kullanımının kazandırılmasıdır.Ayrıca, öğrencilerin okuma ve yazma becerilerini de geliştirmeyi amaçlayarak temel konuşma alıştırma ve aktivitelerine yer verir.
YAD 102 - Yabancı Seçmeli Ders II

RUS 102 - Rusça II :
Bu dersin amacı öğrencilerin yazma becerilerini geliştirmektedir. Ayrıca turizmle ilgili konuları içeren alıştırmalarla kısa konuşma ifadelerinin öğrencilere kazandırılması amaçlanır. Dilbilgisi diyaloglar ve okuma parçaları yardımıyla öğretilir.

GER 102 - Almanca II:
Bu dersin amacı öğrencilerin almanca yazma becerilerini geliştirmektedir. Ayrıca turizmle ilgili konuları içeren alıştırmalarla kısa konuşma ifadelerini öğrencilere kazandırılması amaçlanır. Dilbilgisi diyaloglar ve okuma parçaları yardımıyla öğretilir.

II. YIL- III. YARI YIL

GAST 241 - Menü Planlama
Ders, yiyecek içcek işletmelerinde menünün tanımı, önemi ve işlevleri, menu yönetim süreci, menu planlama, menu fiyatlama, menu tasarımı, menu analizi, menu geliştirme konularını içermektedir.

Yöresel Mutfak I

Türk ve Kıbrıs mutfağının genel yapısı, yöresl mutfakta kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar, Yöresel mutfağa özgü tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu yemek sunumu ve organizasyonu

GAST 243 - Servis Yönetimi
Bu ders bilgi, beceri ve çeşitli gıda hizmetleri yönetimi faaliyetleri yönetiminde meydan almaya yeteneği kazandırmak için tasarlanmıştır. Böylece yiyecek servis operatörleri ve sektörde son derece yetenekli yöneticileri olacak .

GAST 247 - Dünya Mutfağı
Fransız mutfağı, Asya mutfağı, Latin Amerika mutfağı, Balkan Mutfağı. Bu mutfakların kültürel temelleri, kullanılan belli basil terimler, temel özellikleri, basilica yiyecek hazırlama pişirme teknikleri, yiyecek hazırlamada kullanılan basilica besin maddeleri, başlıca soslar, baharatlar ve garnitürler, başlıca araç-gereçler, başlıca sıcak-soğuk yemekler, salatalar ile tatlı ve pasta örnekleri

GAST 249 - Hamur İşleri ve Pastacılık
Ekmek yapımı, hamurlu tatlı ve tuzlular ile hamur işlerinde kullanılan krema, şurup ve sosların hazırlanması ve sunumu. Tatlı yapımının temel kuralları; pötiför, milföy, çeşitli pasta ve kurabiyelerinin yapılıp sunulması; temel pasta süsleme sanatı.Geleneksel ve güncel hamur işi uygulamalarından örnekler.

GAST 251 - Satın Alma
Yiyecek, içecek, ekipman ile ilgili hammadde ve hizmetlerin satın alınma süreçleri.Ürün tanımlama, tedarikçi seçimi, sipariş, teslimat, stoklama ve kullanım süreçleri.

II. YIL- IV. YARI YIL

GAST 242 - İçeceklere Giriş
Alkollu ve alkolsüz içecekler türleri ve kullanım, alanları, saklama koşulları.Alkolsüz içeceklerin özellikleri, alkolsüz içeceklerin tercih edilebilirliğini etkileyen etmenler.Alkolsüz içeceklerle, yiyecek hazırlamada müşteri profilinin dikkate alınması.İçeceklerin üretimi.Alkolsüz içeceklerin üretim aşamaları, alkolsüz içceklerin üretiminde kullanılan yöntemler ve teknikler.Yiyeceklerin hazırlanmasında alkolsüz içeceklerin kullanımı.Et ve et ürünlerinde alkollü ve alkolsüz içeceklerin kullanımı. Sebze ürünlerinde alkolsuz içeceklerin kullanımı.Tatlı ve tuzlu su ürünlerinde alkollü ve alkolsüz içeceklerin kullanımı.Tatlı ve pasta ürünlerinde alkollü ve alkolsüz içeceklerin kullanımı.

GAST 244 - Dünya Mutfağı II
Gelişmiş Fransız, İtalyan, Asya, Latin Amerika ve Balkanmutfakları yemek pişirme teknikleri, malzeme ve araç gereç bilgisi ve yemek reçeteleri, uygulamaları konularından oluşmaktadır.

GAST 246 - Yöresel Mutfak II
Klasik ve yerel Türk mutfaklarının teorik ve uygulamalı çalışılması.Türk mutfağını oluşturan temel yemek teeknikleri.Eski reçetelerin günümüz modern mutfak anlayışı içinde yorumlanması.Günümüze ait türk yerel mutfak özelliklerinin uygulamalı olarak çalışılması.

GAST 248 - Yiyecek Üretimi II
Yiyeceklerin hazırlanması ve pişirlimesiyle ilgili olarak mutfaklarda kullanılan terimler yiyeceklerin saklanması, soğuk büfe ürünlerinin hazırlanması ve pişirilmesiyle ilgili ilkeler, tatlıların hazırlanması ve pişirilmesiyle ilgili yöntemler ve teknikler, pişirmede zamanın etkin kullanımıyla ilgili yöntemler ve teknikler.

TUR 200 Staj II
50 günlük bir staj içerir ve bölümün denetimiyle gerçekleştirir

Turizm ve Otelcilik - Dersler

BİRİNCİ YIL

Güz Dönemi

Kod Ders Adı K
THM 111 Turizme Giriş (3.1) 3
THM 115 İşletmeye Giriş (3.1) 3
THM 131 Ağırlama Endüstrisi için Matematik (3.1) 3
THM 161 Bilgisayara Giriş (3.1) 3
ENG 101 İngilizce I (3.1) 3
LANG 101 Seçmeli Yabancı Dil I (3.1) 3

Bahar Dönemi
 

Kod Ders Adı K
THM 123 Konaklama Operasyonları (3.1) 3
THM 126 Ekonomiye Giriş (3.1) 3
THM 142 Gıda ve Hijyen (3.1) 3
THM 146 Ön Büro Yönetimi (3.1) 3
ENG 102 İngilizce II (3.1) 3
LANG 102 Seçmeli Yabancı Dil II (3.1) 3
AIT 101 Atatürk İlkeleri ve İnk. Tarihi
THM 100 Yaz Stajı

İKİNCİ YIL

Güz Dönemi

Kod Ders Adı K
THM 221 Seyahat ve Tur Oper. Yönetimi (3.1) 3
THM 241 Yiyecek Üretimi (3.1) 3
THM 244 Kat Hizmetleri Yönetimi (3.1) 3
THM 261 Fidelio (3.1) 3
ENG 201 İngilizce III (3.1) 3
LANG 201 Seçmeli Yabancı Dil III (3.1) 3

Güz Dönemi
 

Kod Ders Adı K
THM 243 Turizm Pazarlamasına Giriş (3.1) 3
THM 246 Amadeus (3.1) 3
THM 253 Finansal Muhasebe (3.1) 3
THM 264 Yiyecek ve İçecek Yönetimi (3.1) 3
ENG 202 İngilizce IV (3.1) 3
LANG 202 Seçmeli Yabancı Dil IV (3.1) 3

Ders İçerikleri

THM 111 Turizme Giriş
Bu ders, turizm endüstrsine genel bir giriş yapmak amacını taşır. Öğrencilere turizm alanında genel ve tarihi bilginin yanısıra turizmi motive edici öğeler ve turizm endüstisinin alt sistemleri hakkında bilgiler kazandırır. Bu derste ayrıca, turizm işletmeleri de ayrıntılı olarak incelenir ve gerekli terminoloji verilir.

THM 115 İşletmeye Giriş
Bu dersin amacı işletme teşebbüslerinin ulusal ve uluslararası bağlamdaki işleyişini anlatmaktadır. Öğrencilere yöneticilik, planlama, organize etme, yönlendirme ve kontrol etme becerisi kazandırmayı amaçlayarak uygun metod ve tekniklere değinir. Öğrenciler ayrıca işletmelerin karşılaşabileceği örnek problemlerin inceleme ve analizini yaparlar.

THM 131 Ağırlama Endüstirisi için Matematik
Bu dersin amacı öğrencilere turizm alanında kullanılan temel hesaplamaların öğretilmesidir. Ayrıca temel istatistik tekniklerinin kazandırılması amaçlanır.

THM 161 Bilgisayara Giriş
Bu dersin amacı öğrencileri enformasyon teknolojileri hakkında bilgilendirmektir. Öğrencilere eğitim ve iş alanında bilgisayar kullanımlarını desteklemek amacıyla Word, Excel ve Power point uygulamaları öğretilir.

ENG 101 İngilizce I
Bu dersin amacı, pre-intermediate seviyesindeki öğrencilere temel genel ingilizce bilgisinin yanısıra, turizm alanında gerekli olacak terminoloji ve ifadelerin kullanımının kazandırılmasıdır

LANG 101 Seçmeli Yabancı Dil I
Bu dersin amacı öğrencilere tonlama, tellaffuz ve temel dilbilgisi kuralları hakkında bilgi kazandırmaktır. genel konular üzerinde odaklanan araştırmalarla dilbilgisi kullanımını vurgulayan bir derstir

THM 123 Konaklama Operasyonları
Bu dersin amacı öğrencilere otel ve yiyecek sağlama endüstrilerinin organizasyonel yapısı hakkında bilgi kazandırmaktır. Temel olarak housekeeping, ön büro, konaklama ve yiyecek-içecek sağlama konularına değinir. Ayrıca, oda ve diğer genel alanların temizlenmesi, insan kaynakları yönetimi ve envanter kontrolü gibi konularda öğrencileri bilrilendirmeyi amaçlar.

THM 126 Ekonomiye Giriş
Bu dersin amacı mikro-ekonominin temellerini anlatarak, turizm talep ve arzını iktisadi yöntemlerle incelemek ve ekonomik verilerin turizm ile nasıl bağlanabileceğini araştırmaktır.

THM 142 Gıda ve Hijyen
Bu dersin amacı öğrencilere prefosyonal yiyecek hazırlama konusunda ileri düzeyde bilgi kazandırmaktır. Ders, öğretmenin rehberliğinde fakat öğrenci merkezli olarak, öğrencinin uygulamalara aktif katılımıyla işlenir.

THM 146 Ön Büro Yönetimi
Bu dersin amacı öğrencilere ön büronun işleyişinin temellerini içeren bilgi alış-verişi, oda rezervasyonu, fiyatlandırma, bagaj organizasyonu gibi bilgileri kazandırmaktır.

ENG 102 İngilizce II
Bu dersin amacı, intermediate seviyesindeki öğrencilere genel ingilizce bilgisinin yanısıra, turizm alanında gerekli olacak terminoloji ve ifadelerin kullanımının kazandırılmasıdır. Ayrıca, öğrencilerin okuma ve yazma becerilerini de geliştirmeyi amaçlayarak temel konuşma alıştırma ve aktivitelerine yer verir.

LANG 102 Yabancı Seçmeli Ders II
Bu dersin amacı öğrencilerin yazma becerilerini geliştirmektedir. Ayrıca turizmle ilgili konuları içeren alıştırmalarla kısa konuşma ifadelerinin öğrencilere kazandırılması amaçlanır. Dilbilgisi diyaloglar ve okuma parçaları yardımıyla öğretilir.

THM 100 Yaz Stajı
100 günlük bir staj içerir ve bölümün denetimiyle gerçekleştirir.

THM 221 Seyahat ve Tur Operatörlüğü Yönetimi
Bu dersin amacı öğrencilere seyahat endüstrisinin organizasyon olgusunu kazandırmaktır. Temel olarak tek ve paket tur satış konularının işleyişine giriş niteliğinde bilgiler içeren bir derstir. Ayrıca seyahat acentelerinin işleyişi ve organizasyonu hakkında da öğrencileri bilgilendirir.

THM 241 Yiyecek Üretimi
Bu ders öğrencilere profesyonel yemek pişirmenin temel teori ve pratiğini öğretmeyi amaçlar. Ders öğretmenin rehberliğinde fakat öğrenci merkezli olarak öğrencinin uygulamalara aktif katılımıyla işlenir.

THM 244 Kat Hizmetleri Yönetimi
Bu ders öğrencilere houskeeping yönetimi ve işleyişi ile ilgili konularda bilgi kazandırmayı amaclar. Ayrıca oda ve genel alanların düzen ve temizliği, insan kaynakları yönetimi ve envanter kontrolü gibi konularda öğrencileri bilgilendirir.

THM 261 Fidelio
FIDELIO ön büro ve yiyecek-içecek programları, hızlı iletişim gerektiren ortamlarda çalışarak profesyonel elemanlar yetiştirmek için düzenlenmiştir. Dersler bilgisayar kullanarak dinleme, çalışma ve uygulama yapma şeklinde işlenir ve FIDELIO programının öğretilmesini amçlar.

ENG 201 İngilizce III
Turizm alanında ingilizceyi kullanarak akıcı iletişim kurma becerilerinin kazandırılmasını amaçlayan bir derstir. Okuma ve yazma becerilerinin yanısıra konuşma becerilerinin geliştirilmesine yönelik aktiviteler ve çalışmalar içerecek şekilde düzenlenmiştir

LANG 201 Seçmeli Yabancı Dil III
Bu ders öğrencilere etkili iletişim becerileri kazandırmak amacıyla sözlü ifadelerin kurulması, birleştirilmesi ve düzenlenmesi konularında aktiviteler ve turizmle ilgili konularda sözlü tartışmaları icerir.

THM 243 Turizm Pazarlamasına Giriş
Bu ders turizmde pazarlamanın temel konularını içerir. Pazarlamanın konusu, kapsamı, gelişimi ve modern pazarlama yöntemlerinin işleyişi hakkında öğrencileri bilgilendirmeyi amaçlar. Ayrıca pazarlama stratejileri ve pazarlama araçları da bu dersin konuları arasında yer almaktadır.

THM 246 Amadeus
Bu ders turizm ve seyahat endüstrisinin organizasyonu veyapısını inceler.Temel olarak tur operatörlüğü,bilet kesme ve rezervasyon sistemleri gibi konulara değinir.

THM 253 Finansal Muhasebe
Bu dersin amacı öğrençilere muhasebe ve finansal yönetim yönetim konularında bilgi vermek ve yine bu konularda analiz ve inceleme yapabilme yetkisine kavuşmalarını sağlamaktır. Derse genel muhasebe prensipleri konusuyla başlanarak daha ileri düzey muhasebe uygulamalarının açıklamalarına geçilmektedir.

THM 264 Yiyecek ve İçecek Yönetimi
Bu dersin amacı öğrencilere yiyecek-içecek yönetimi ile ilgili temel konularda bilgi kazandırmaktır ve uygulamalar yaptırmaktır. Bunun yanısıra öğrencilere otellerin yiyecek-içecek bölümlerinde gereken planlama, mutfak organizasyonu, menü düzenleme, oda servisi, kokteyl hazırlama, sipariş alma ve servis konularında da geniş bilgi verilmekte ve uygulama yaptırılmaktadır.

ENG 202 İngilizce IV
İş yazışmaları ve sözlü iletişim konuları üzerinde yoğunlaşan aktiviteleri ve çalışmaları icerir. Öğrencilere etkin iletişim kurma becerilerini kazandırmayı amaclar.

LANG 202 Seçmeli Yabancı Dil IV
Bu ders iletişim ve dilbilgisini bir arada işlerken öğrencilere etkin iletişim kurma becerilerini kazandırmayı amaclar.

Sektörle İlişkiler
  • Acapulco Resort & Conventiın & SPA
  • Ada Beach Hotel
  • Alkan Erdoğan Holiday Village
  • Almond Holiday Village
  • Altınkaya Holiday Resort Hotel & Bungalows
  • Ambelia Village
  • Anadol Hotel
  • Arkın Palm Beach Hotel
  • Bare Hill Holiday Village
  • Bellapais Monastery Village
  • Bellapis Gardens
  • Bella View Hotel
  • Blue Sea Hotel
  • Bristol Hotel
  • Citrus Tree Gardens
  • City Royal Hotel
  • Club Alda
  • Club Güzelyali Hotel
  • Club Lapethos
  • Club Simena
  • Club Z
  • Cyprus Crystal Rocks Hotel & Bungalows
  • Cratos Premium Hotel & Casino
  • Çelebi Garden Hotel
  • Dedeman Olive Tree Hotel
  • Denizkızı Hotel
  • Denizkızı Royal Hotel
  • Dome Hotel
  • Dorana Hotel
  • Exotic Hotel
  • Fairmont Cyprus Holiday Village
  • Fian Bungalows
  • Five Fingers Holiday Bungalows
  • Flipper's Holiday Vil.
  • Golden Tulip Nicosia Hotel&Casino
  • Grand Center Hotel
  • Green Holiday Village
  • High Life Holıday Village
  • Hotel British
  • Hotel Sempati
  • Kaan Hotel Apt.
  • Kaşgar Court Hotel
  • Kaya Artemis Resort & Casino
  • King's Court Holiday Complex
  • Kocaresi Bungalows
  • Korıneum Golf&Country Club
  • Kyrenia Jasmine Court Hotel
  • Kyrenia Oscar Resort Hotel
  • La Hotel&Resort
  • La Siesta Holiday Village
  • Lapida Hotel
  • Life Hotel
  • Long Beach Club
  • Malpas Hotel
  • Manolya Hotel
  • Mercure Hotel
  • Merit Crystal Cove Hotel
  • Merit Lefkoşa Hotel & Casino
  • Merit Park Hotel
  • Moon Rose Holiday Vilage
  • Mountain View Hotel
  • Noah's ARrk Deluxe Hotel & Casino (Nuhun Gemisi otel)
  • Onar Holiday Village
  • Paradissia Court
  • Pia Bella Hotel
  • Pine Bay Club
  • Portofino Hotel
  • Primary Holiday Village
  • Riviera Beach Bungalows
  • Riverside Holiday Village
  • Rocks Hotel
  • Rose Gardens Holiday Village
  • Salamis Bay Conti Resort Hotel
  • Sammys Hotel
  • Savoy Hotel
  • Silver Waves Hotel
  • Sky Venus Otel
  • The Colony Hotel
  • The Dee European Hotel
  • The Hideaway Club
  • The Nitovikla Garden Hotel
  • The Ship Inn Hotel
  • The Villa Club
  • The Watermill Hotel
  • Topset Hotel
  • Vuni Palace Hotel
  • White Pearl Hotel
Uygulama Alanları
  • Dorana Otel
  • Dorana Turizm İşletmeciliği
  • Konuk Evi
  • M/Y Teal