Eklenme Tarihi: 09 Nisan 2016, 09:56
Son Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2020, 13:57

- YDÜ Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nden Çevre Projeleri
Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü bünyesinde 2005 yılından beri çeşitli sosyal sorumluluk çalışmaları yapılmakta, bunların çok büyük bir kısmında çevre konusu yer almaktadır.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, geri dönüşüm konusu ise “Mavi Kapak” kampanyasıyla 2011 yılı itibarıyla Yakın Doğu Üniversitesi’nde hayata geçirildi. Bu kampanyayla, pet şişelerin kapakları karşılığı alınan tekerlekli sandalyeler, bedensel engelli kişilere ulaştırıldı.

YDÜ’de Çevre Bilinci, Geri Dönüşüm Projeleriyle Hayat Buluyor

Kampanyayı Yakın Doğu Üniversitesi'nde başlatıp organize eden İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Görevlisi Ufuk Altunç, öğrencileriyle birlikte yürütülen kampanya için özel kutular hazırladı. Kafeteryalar başta olmak üzere kampüs içinde pek çok yere yerleştirilen kutularda, mavi kapaklar hızla biriktirildi.

Mavi kapak toplamak yalnızca engelliler açısından bir iyilik getirmedi, çevre bilincinin gelişmesi ve geri dönüşüm konusunda da farkındalık yarattı.

Dönüşüm Muhteşem Olacak
Çevre bilinci, geri dönüşüm kampanyasıyla yayıldı. Üniversite’nin diğer fakültelerinin, birimlerinin ve kuruluşlarının iştirakçi olma isteği geri dönüşümü ‘Mavi Kapak’ projesinin ötesine taşıdı. Yeni kampanya, “Dönüşüm Muhteşem Olacak” sloganıyla kağıt ve plastik atıkların toplandığı bir projeye dönüştürüldü.

Pilot Fakülte olarak İletişim Fakültesi Kompleksi seçildi. Binanın her katına biri kağıt diğeri de plastik atıkların toplanabilmesi için iki kova yerleştirildi. Bina önünde ise biri kağıt diğeri de plastik atıkların biriktirilebilmesi için iki adet konteyner hazır bulunmaktadır. Bina içindeki kovalar doldukça hizmetlilerimiz ve gönüllü öğrencilerimiz tarafından konteynerlere boşaltılmaktadır.

Dönüşüm Muhteşem Olacak, Geri Dönüşüm Projesi kapsamında, halkla ilişkiler çalışması yapıldı, bilgilendirici bültenler, stikerler ve afişler oluşturuldu, KKTC Meslek Liseleri’nin katıldığı bir de yarışma düzenlendi. Konuyla ilgili el kartları, pankartlar ve fotoğraf çerçeveleriyle sosyal medyada kamuoyu oluşturuldu.

Her Atık Çöp Değildir
Altunç, her atığın çöp olmadığını, kağıt/ karton ve plastik atıkların çöpe atılması yerine geri dönüşümle yeniden kazandırılabileceğini anlatmanın, temiz çevre bilincinin pekiştirilmesini sağlamanın, olumlu ve kalıcı davranış pratikleri kazandırmanın ve sorunların çözümünde öğrenciler başta olmak üzere Üniversite Kampüsü içerisinde olan herkesin aktif katılıma teşvik edilmesinin yıllardır gönüllü görevleri olduğunu belirtti.

YDÜ Eczacılık Fakültesi Atık Kağıt ve Plastik Geri Dönüşümüne Katkıda Bulunuyor
YDÜ Eczacılık Fakültesi, Kampüs içerisindeki kağıt ve plastik atıkların toplanıp dönüştürülmesine katkı koymaya başladı. Öğretim Üyesi Dr. Mehmet İlker Gelişen önderliğinde, tüm öğretim üyelerinin destekleriyle Eczacılık Fakültesi Kafeteryası’na atık toplama kovaları yerleştirilerek Fakülte genelinde geri dönüşüm bilinci yaratan çalışma başlatıldı. Gelişen, çalışmayla ilgili yaptığı açıklamada, doğal kaynakların, dünya nüfusunun artması ve tüketim alışkanlıklarının değişmesi nedeni ile her geçen gün azalmakta olduğunu, bu nedenle malzeme tüketimini azaltmak, değerlendirilebilir nitelikli atıkları geri dönüştürmek sureti ile doğal kaynaklarımızı verimli kullanmak zorunda olduğumuzu belirtti. Gelişen, “ Atık kağıtları topluyoruz. Kağıt üretimi sırasında yok olan ağaç ve doğal kaynakların başında enerji tasarrufu ihtiyacı en aza indirgenecek ve atık olarak elden çıkarılması gereken kağıt miktarı da azaltılarak çöp alanlarının dolması engellenecektir. Atık pilleri topluyoruz. Kullanım ömrünü tamamlayan piller, kontrolsüz bir şekilde çevreye bırakıldığı takdirde barındırdıkları zararlı kimyasal ve ağır metallerin toprak ve su kirliliğine sebep olma riskleri vardır. Kullanılmış pilleri insan sağlığına zarar vermemesi ve ekonomiye tekrar kazandırılması amacıyla topluyoruz. Plastik atıkları topluyoruz 1 ton plastik ambalaj atığının geri dönüşümü sonucunda 14000 kWh enerji tasarrufu sağlanmış olacağını biliyoruz.” dedi.