YDÜ, Ekinokok Hastalığının Tedavisi İçin Yapılan Yeni Araştırma İle Fransız Ulusal Tıp Akademisi’ndeki Toplantıda Temsil Edildi
Eklenme Tarihi: 17 Ekim 2015, 09:54
Son Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2020, 10:41

Ekinokok hastalığı tedavisinde doğal yöntem…

Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve Kıbrıs Türk Balkan Tıp Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Besim, uzun yıllardır üzerinde çalışmakta olduğu Ekinokok hastalığı tedavisi ile ilgili literatüre katkı sağlayacak bir çalışmaya daha imza attı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hasan Besim, Academie Nationale de Medecine de France ve Balkan Medical Union tarafından düzenlenen, çeşitli Balkan ülkelerinden seçkin bilim insanlarının katıldığı 2. Ortak Bilimsel Toplantısı’nda (2nd Joint Scientific Session) sunulan, KKTC Mesarya bölgesinden toplanan zeytin ağacı yapraklarından izole edilen Oleuropein maddesinin Ekinokok hastalığı etkeni üzerindeki etkisinin laboratuar koşullarında irdelendiği çalışmanın büyük beğeni topladığını belirtti.

Prof. Dr. Hasan Besim, ülkemizin de yeraldığı Akdeniz kuşağında sıklıkla görülebilen bir hastalık olan Ekinokok hastalığının tedavisinde Oleuropein maddesinin kullanılması ile ilgili yapılan çalışma, bu maddenin belirtilen hastalığın tedavisinde ilk kez kullanılmasına yönelik bir çalışma olduğu için tıp literatürü açısından önem arz etmektedir dedi.

Prof. Dr. Hasan Besim: “Ekinokok hastalığının tedavisinde, Oleuropin maddesinin hangi miktarda ve hangi sürede parazitin ölmesini sağladığı konusunda literatürde eksik olan bir alanı doldurduk”

Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve Kıbrıs Türk Balkan Tıp Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Besim; “Ekinokok hastalığı ile ilgili daha önce yapmış olduğum çalışmalarım var. Hastalığın tedavisinde bugüne kadar kullanılan kimyasal maddeler, kistin içindeki paraziti öldürürken aynı zamanda canlı dokuya da zarar verdikleri için, daha zararsız tedavi yöntemleri üzerinde çalışmalar yapılıyor. Literatür taramalarında, her bölgenin kendi doğal ortamında hangi maddeler var ise onlarla tedavi etmeye çalıştığını gördüm; fakat bu maddelerin ne kadar kullanılması ve ne sürede etki ettiği konusunda bir eksiklik olduğunu tespit ettiğim noktada, Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalından Prof Dr. İhsan Çalış ile ortaklaşa çalışarak, bu çalışmayı hazırladık ve ekibimizle birlikte KKTC Mesarya Ovası’ndaki zeytin ağaçlarından Eczacılık Fakültesi’nin izole ettiği Oleuropin maddesinin değişik miktar ve sürelerde kist içindeki bakteriye etkisini inceledik. Bu çalışma sonucunda elde edilen verileri, maddenin hangi dozlarda ve sürelerde parazit üzerinde etkili olduğunu toplantıda yer alan Fransız Ulusal Tıp Akademisi ve Balkan Ülkelerinin temsilcilerinden oluşan saygın katılımcılar ile paylaştım” dedi.

Uluslararası toplantılarda önemli çalışmalarla bulunmaktan ve üniversiteyi ve KKTC’yi temsil etmekten duyduğu mutluluğu dile getiren Prof. Dr. Hasan Besim, “farklı uluslardan bilim insanları bir araya gelerek daha güzel bir gelecek, daha kaliteli bir hayat için neler yapabiliriz konusundaki çalışmalarımızı birbirimiz ile paylaşıyoruz. Bu paylaşımlar da başka çalışmaları tetikliyor, bu gerçekten mutluluk verici. Ekinokok gibi sıklıkla görülebilen, doğru tedavi edilmezse yayılabilecek ve ölümcül olabilecek paraziter bir hastalığın tedavisinde, doğal kaynaklı bir maddenin kullanımı çok önemli bir gelişmedir. Bu gelişmeyi bilim dünyasının saygın toplantılarından birinde, hem üniversitemizi hem de ülkemizi temsil ederek, çok saygın bilim insanları ile paylaşmış olmaktan dolayı çok mutluyum” dedi.