Yakın Doğu Üniversitesi’nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü; “Kadın Çalışmaları ve Multidisipliner Yaklaşımlar” Sempozyumu ve “Dünya Kadınlar Günü Sergisi” ile Kutlanacak!
Eklenme Tarihi: 05 Mart 2024, 16:37

Siyaset, yargı ve pek çok meslek grubundan kadın katılımcıyı bir araya getirecek sempozyumun ardından, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin düzenlediği “Dünya Kadınlar Günü Sergisi”,  Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik tarafından saat 17.00’de Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Sergi Salonunda açılacak.

Kadınların sosyal, ekonomik ve siyasi alanlarda tarih boyunca yürüttüğü toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesini simgeleyen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Yakın Doğu Üniversitesi’nde düzenlenecek önemli etkinliklerle kutlanacak. Yakın Doğu Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (TOCAM) düzenlediği ve tam gün sürecek olan “Kadın Çalışmaları ve Multidisipliner Yaklaşımlar” sempozyumu, siyaset, yargı ve pek çok meslek grubundan birçok kadın katılımcıyı ağırlayacak. Sempozyumun ardından ise Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin düzenlediği Dünya Kadınlar Günü Sergisi’nin açılışı yapılacak.

Merkezine kadınları alan pek çok konu ele alınacak

8 Mart Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Yakın Doğu Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (TOCAM) düzenlediği “Kadın Çalışmaları ve Multidisipliner Yaklaşımlar” sempozyumu saat 9.30’da Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde başlayacak. Sempozyumun açılış konuşmalarını, Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meltem Nalça Andrieu, Yüksek Mahkeme Eski Yargıcı ve Eski Ombudsman Emine Dizdarlı, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Dr. Sıla Usar İncirli, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra ve Yakın Doğu Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Doç. Dr. İzlem Kanlı tarafından yapacak. Açılış konuşmalarının ardından, tam gün sürecek sempozyumda “Sağlık ve Sporda Kadın”, “Hukuk, İletişim ve Toplumda Kadın” ve “Sanatta Kadın” başlıkları ele alınacak. Sempozyumun dördüncü ve son oturumunda düzenlenecek forum bölümünde ise hayatın içinden kadın deneyimleri ele alınacak.

Bu ayki Güzel Sanatlar sergisi, Dünya Kadınlar Günü onuruna açılacak!

“Kadın Çalışmaları ve Multidisipliner Yaklaşımlar” sempozyumunun ardından, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin Dünya Kadınlar Günü onuruna düzenlediği Dünya Kadınlar Günü Sergisi’nin açılışı gerçekleştirilecek.

Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Sergi Salonunda, saat 17.00’de yapılacak serginin açılışını, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik gerçekleştirecek. Sergi, Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ve Kıbrıs Modern Sanat Müzesi sanatçılarının imzasını taşıyan; resim, heykel, seramik, baskı resim ve vitraylardan oluşan 50 eseri sanatseverlerle buluşturacak.

Doç. Dr. İzlem Kanlı: “Tüm halkımızı 8 Mart’ta düzenleyeceğimiz etkinliklere davet ediyoruz.”

8 Mart Dünya Kadınlar Gününde önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapmaya hazırlanan Yakın Doğu Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezi (TOCAM), faaliyetlerine Ocak 2023’te Yakın Doğu Üniversitesi Yönetim Kurulu’nun aldığı kararla kuruldu. TOCAM, yürüteceği bilimsel araştırmalar ve düzenleyeceği etkinliklerle kadınların hayatına dokunmayı hedefliyor. Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi Film Yapımı ve Yayıncılık Bölüm Başkanı Doç. Dr. İzlem Kanlı’nın başkanlığını yürüttüğü TOCAM, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın hakları, ayrımcılık, taciz, cinsel saldırı ve şiddet gibi konuların önlenmesi için eğitim ve uygulamalı çalışmalar gerçekleştirecek. Sağlık ve psikoloji, hukuk ve iletişim, sanat ve eğitim gibi pek çok alanda, merkezine toplumsal cinsiyet eşitliğini alan bir yaklaşımla çalışma yürütecek olan TOCAM, ele aldığı konularda üreteceği bilimsel araştırmalarla bilim literatürüne de önemli bir katkı yapacak.

Halka açık düzenleyeceği etkinliklerle, toplumsal cinsiyet eşitliği alanında bilinçlendirme çalışmaları da yürütecek olan TOCAM, ilk etkinliğini geçtiğimiz haftalarda İskele Belediyesi ve Yakın Doğu Üniversitesi Öğrenci Dekanlığı ile birlikte düzenledi. İskele Belediyesi’ne bağlı 8 köyde halka buluşan TOCAM, bölgedeki son etkinliği ise İskele’nin merkezinde gerçekleştirdi. Her yaş grubundan kadın ve erkeğin yoğun ilgi gösterdiği bu toplantılarda  cinsellik ve cinsel sağlıkla ilgili bilgilendirme yaptı. Yakın Doğu Üniversitesi’nin farklı fakültelerinden 29 kadın üyesi bulunan TOCAM, ilerleyen günlerde de etkinliklere devam edecek.

Yakın Doğu Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Doç. Dr. İzlem Kanlı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenledikleri etkinliklerin ücretsiz olarak halka açık olduğunu hatırlatarak “Tüm halkımızı 8 Mart’ta düzenleyeceğimiz etkinliklere davet ediyoruz” dedi.