Yakın Doğu Enstitüsü “Türk Dış Politikasında Yeni Gündemler Yeni Yaklaşımlar” Eğitim Programının Sertifikaları Katılımcılara Verildi
Eklenme Tarihi: 04 Aralık 2015, 11:04
Son Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2020, 08:40

Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü tarafından düzenlenen ve 5 hafta süren “Türk Dış Politikasında Yeni Gündemler Yeni Yaklaşımlar” sertifika programı sona erdi.

Yakın Doğu Üniversitesi,Lefkoşa (Near East University,Nicosia) Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, açılışı KKTC Dışişleri Bakanı Emine Çolak tarafından yapılan ve 5 hafta boyunca Türk Dış politikasının farklı konularının farklı yönleriyle tartışıldığı “Türk Dış Politikasında Yeni Gündemler Yeni Yaklaşımlar” sertifika programında Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Çelikpala, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sanem Baykal, Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Nuri Yeşilyurt, Yakın Doğu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Yakın Doğu Enstitüsü Yürütme Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Dayıoğlu ve Doç. Dr. Tufan Erhürman konularında uzman önemli isimler konuşmacı oldular.

Türkiye-Rusya/SSCB ilişkilerinin tarihsel gelişimi, AK parti döneminde Türkiye-Rusya ilişkileri ve ikili ilişkileri etkileyen bölgesel ve uluslararası faktörler, Türkiye-KKTC ilişkileri ve Kıbrıs konusundaki son gelişmeler, Türkiye-Kafkasya ve Türkiye-Orta Asya ilişkileri, Türkiye-Orta Doğu İlişkileri, AB-Türkiye, AB-Kıbrıs ve AB-Yunanistan ilişkileri gibi önemli konuların çok yönlü bir şekilde irdelendiği sertifika programı KKTC devlet kurumlarından, sivil toplum örgütlerinden, özel sektörden ve öğrencilerden çok sayıda katılımcının katılımı ile gerçekleştirildi.

Sertifika töreninde konuşan Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Umut Koldaş, Yakın Doğu Enstitüsü olarak toplumsal farkındalık ve bilince sistematik katkı koyma adına düzenledikleri bir sertifika programını da verimli bir şekilde tamamladıklarını ifade etti. Katılımdan ve etkileşimli analizlerle geçen oturumlardan hem katılımcıların hem de konuşmacıların çok faydalandığına inandığını kaydeden Doç. Dr. Umut Koldaş, önümüzdeki günlerde hayata geçirilecek yeni eğitim programlarında toplumun her kesiminden katılımcılarla yeniden bir arada olmayı dilediklerini belirtti. Yakın Doğu Enstitüsü’nün çok kısa zaman içinde ülkenin ve bölgenin düşünsel çekim merkezi olma yolunda çok ileri bir noktaya geldiğinin altını çizen Doç. Dr. Umut Koldaş, bu mesafenin kat edilmesinde tüm paydaşların katılımcılığının çok önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Sertifika töreninde yaptığı konuşmada 5 haftalık programın genel bir değerlendirmesini yapan “Türk Dış Politikasında Yeni Gündemler Yeni Yaklaşımlar” sertifika programının yürütücüsü Yakın Doğu Enstitüsü Yürütme Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Dayıoğlu, beş hafta boyunca konunun uzmanlarıyla Türk dış politikasının farklı yönlerini detaylı bir şekilde tartıştıklarını belirtti. Bu tartışmaların Türk dış politikasının oluşturulma ve uygulama süreçlerinin doğru ve sistematik bir şekilde anlaşılması açısından çok önemli olduğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr. Ali Dayıoğlu, bu nedenle konu hakkında uzman isimleri bir araya getirdiklerini ve Türk dış politikasını çok yönlü bir şekilde irdelediklerini ifade etti. Konunun uzmanlarından tüm bu politika süreçlerinin Kıbrıs’a yansımaları konusundaki düşüncelerini de yansıtmalarını rica ettiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Dayıoğlu, böylelikle sertifika programına katılanların Türk dış politikasının farklı bölgelerdeki uygulamalarının Kıbrıs’a olası etkilerini de değerlendirmelerine olanak sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

“Türk Dış Politikasında Yeni Gündemler Yeni Yaklaşımlar” programının son haftasındaki sunumun ve konuşmaların ardından katılımcılara sertifikaları Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Umut Koldaş, sertifika programının yürütücüsü Yakın Doğu Enstitüsü Yürütme Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Dayıoğlu, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sanem Baykal tarafından takdim edildi.

Yakın Doğu Enstitüsü kısa dönemli eğitim programlarına kayıt için daha detaylı bilgiye www.neu.edu.tr web sayfasından, [email protected] e-posta adresinden, Yakın Doğu Enstitüsü facebook sayfasından, 223 64 64 (dahili 532) ve 0533 829 97 36 telefonlardan ulaşılabilir.