AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi)

Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS), öğrenci merkezli, öğrencinin iş yüküne dayalı bir kredi sistemidir. İlk başlarda Erasmus programı kapsamında kredi transferi için kurulmuştur. Bu sistem, öğrencilerin yurt dışında yaptıkları eğitimler sırasında aldığı kredilerin, kendi üniversitelerine geri döndükten sonra devam ettikleri eğitim programına sayılan krediler olarak aktarılması için bir yöntem olarak başlatılmıştır.

AKTS kredisi her ders için AKTS kataloğunda belirtildiği üzere öğrencinin iş yükü göz önünde bulundurularak (1 AKTS=25 saat çalışma) ve bir akademik yılda yapılan tam zamanlı çalışma toplamda 60 AKTS olacak şekilde hesaplanır. AKTS Ders Kataloğunda belirtilen derslerin kredileri ve değişim programında alınan derslerin kredileri otomatik olarak tanınır.

AKTS kredi sisteminin temeli olan iş yükü; derse katılım, seminerler ve uygulamalar, ödev, proje, sunum, dönem projesi hazırlığı, sınava hazırlık ve katılım vb. gibi dersi başarıyla tamamlamak için harcanan tüm zamanı içermektedir.

Bir dersin AKTS kredisinin hesaplanması için dersi veren öğretim üyesi tarafından dersin amaçlarıyla birlikte öğrenme çıktıları belirlenir ve dersin başarıyla tamamlanması için gereken ortalama iş yükü hesaplanır. Önerilen AKTS kredileri, her akademik birimde bir komisyon tarafından program çıktıları ve ulusal sertifika çerçevesi göz önünde bulundurularak değerlendirilir ve böylece tahmin edilen iş yükü, kredi cinsinden ifade edilir. İş yükü değerlendirmesi, sürekli takip ve öğrencilerin geri dönüşleri doğrultusunda düzenli olarak güncellenir. Birden fazla akademik birime sunulan derslerin AKTS kredileri üniversite düzeyinde bir komisyon tarafından değerlendirilir.

AKTS mantığına uyumlu olarak bir programda bulunan her çalışma (ders, staj, dönem projesi, bitirme projesi, tez vb.), gerektirdiği iş yüküne göre kredilendirilmiştir. Öğrencinin elde ettiği sonuçlar, AKTS not ölçeğine uyumlu yerel bir not ölçeğinde verilmektedir. Bir dersin getirdiği kredi puanı, o dersin kredisi ile o dersten alınan notun çarpılması ile hesaplanmaktadır. Mezun olacak bir öğrencinin not ortalaması (GPA), öğrencinin aldığı tüm derslerin kredi puanları toplamının, toplam AKTS kredisine bölünmesiyle hesaplanmaktadır.

AKTS KREDİSİ NEDİR?
AKTS kredisi, öğrencinin bir dersi başarıyla tamamlayabilmesi için yapması gereken çalışmaların tümünü (teorik ders, uygulama, seminer, bireysel çalışma, sınavlar, ödevler, v.b) ifade eden bir birimdir.

*AKTS, bir programın amacına ulaşmak için gerekli olan öğrenci iş yüküne (student workload) dayanan öğrenci merkezli bir sistemdir. Programın amaçları açıklanırken kazanılacak öğrenme çıktıları (Learning outcomes) ve Beceriler (Competences) belirtilmelidir.

Learning Outcomes(LO)= Beceriler seti: Öğrenme sürecini tamamladıktan sonra veya uzun vadede öğrencinin neyi bileceği, neyi nasıl anlayacağı ve neler yapabileceğini ifade eden bir listedir.

Student Workload: Planlanan öğrenim aktivitelerini tamamlamak için gerekli zaman düşünülerek verilen yüktür. Bu yük derse katılma (teorik ders), laboratuvar, uygulama, seminer, bağımsız veya özel çalışma, proje hazırlama ve sınav sürelerinin toplamından oluşur.

• AKTS’de bir akademik yıllık (iki dönem) eğitime 60 kredi, bir dönemlik (yarıyıl veya sömestr) eğitime ise 30 kredi verilir.
  • Öğrenciler, dört yıllık eğitim sonunda toplam 240 AKTS kredisi toplayarak mezun olur.
  • İdeal olan hesaplama yöntemi, öğrencilerin herhangi bir ders için harcamış oldukları toplam zamanın ölçülmesidir. Böylece, öğrencilerin bir dönemde almak zorunda oldukları derslerin her biri için ayrı ayrı hesaplanan toplam iş yükü miktarı 30 AKTS (bir dönemlik kredi miktarı) olarak düşünülüp, toplam iş yükü içerisinde her bir dersin karşılık geldiği AKTS belirlenir. Derslerin toplam iş yükü hesabında anketlerle öğrencilerin katılımının sağlanması son derece önemlidir.
  • Kısaca AKTS kredisi, bir akademik yılı herhangi bir yükseköğretim kurumunda tam zamanlı olarak tamamlamak için gereken toplam çalışma zamanına göre, ilgili dersin ne kadarlık çalışma gerektirdiğini belirten bir sayıdır.

Neden AKTS Var?
AKTS bir yükseköğrenim programındaki öğrenme çıktılarının diğer yurtiçi ya da yurtdışı üniversitedeki karşılığını göstermesi bakımından kurumlar arası denklik ve kredi transferi işlemlerini kolaylaştırmaktadır. Nitekim AKTS uygulaması uluslararası düzeyde şeffaflık ve tanınma sağlamaktadır. AKTS’nin temel çıkış noktalarıysa şöyledir:

• Şeffaflık
  • Tanınma