YDÜ’de İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları Eğitim Sertifikaları Dağıtıldı
Eklenme Tarihi: 20 Ocak 2016, 13:48
Son Güncelleme Tarihi: 25 Kasım 2020, 14:30

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre sertifika törenine, Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcıları, Yakın Doğu Üniversitesi’nin öğretim elemanları, İçişleri ve Çalışma Bakanlığı üst düzey bürokratları, İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı ve konuklar katıldı.

Sertifika töreninde, Yakın Doğu Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü Müdürü Aziz Gürpınar, İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı Osman Amca ve KKTC İçişleri ve Çalışma Bakanlığı Müşavir/ Müsteşarı İsmet Lisaniler birer konuşma yaptı.

Gürpınar; “Ülkemizdeki İş Kazalarının Yarıya Yakını İnşaatlarda Yaşanıyor”
Yakın Doğu Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü Müdürü Aziz Gürpınar yaptığı konuşmada ,inşaatlarda iş güvenliği hususunun önemli olduğunu, ülkemizde iş kazaların yarıya yakınının inşaatlarda yaşanmakta olduğunu belirtti. Ölümlü kazaların büyük bir çoğunluğunun yüksekten düşmelerin sonucunda gerçekleştiğine işaret eden Gürpınar,bundan dolayı ilk olarak iskelelerdeki iş güvenliği konusu ele aldıklarını söyledi. Eğitim programında iskele kurulumlarında ve iskele üzerindeki çalışmalarda, dikkat edilecek iş güvenliği kurallarını,teorik ve uygulamalı olarak iki aşamada gösterdiklerini, dünyadaki çeşitli örnekleri de sunmaya çalıştıklarını vurgulayan Gürpınar; “amacımız inşaat sektöründe kazaları en az seviyeye çekmek ve çalışan arkadaşlarımızın evlerine sağlıklı bir şekilde dönmelerini sağlamaktır” dedi.

Gürpınar,sağlıklı ve güvenli bir çalışma yaşamının oluşturulmasına Üniversitelerin de katkı sağlaması gerektiğini ve bu amaçla Yakın Doğu Üniversitesi bünyesinde İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü’nün kurulduğunu, bunun ülkemizde bir ilk olduğunu belirtti. Enstitü’nün hem akademik ve bilimsel çalışmalar yürüttüğünü, hem de endüstrinin çeşitli alanlarına dönük olarak uygulamalı programlar hayata geçirdiğini ifade eden Gürpınar; “ bu çalışmaların Üniversitemiz bünyesinde gerçekleşmesinden dolayı gurur duyuyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Amca; “Her Bilgi Başka Bir İnsan Demektir”
İnşaat Taşeronları Birliği başkanı Osman Amca yaptığı açıklamada; Bu eğitimi almak istedik çünkü bilgilerimizi tazelemek , topluma daha iyi hizmet vermek ve ailelerimize olan sorumluluğumuz açısından Birlik olarak , bu eğitimi önemli gördük ”dedi.

Amca, “ Her bilgi başka bir insandır. Bizlere bu eğitimi sunan, “Yakın Doğu ailesi”ne çok teşekkür ederiz” dedi. “Bizler bu ülkede lafın yerine işi ön planda tutan ilk Birliğiz” vurgusunu yapan Amca , iş sağlığı ve güvenliği konusunda iki kursları olduğunu aktardı.

Amca, bu eğitimlerin son olmayacağını ve hizmet içi eğitimleri, üyeleri için daha çok artıracaklarını söylerken, “Güneşin anlında yıpranan ve zorluklara göğüs geren bizler kendimiz içinde değil, ailemiz için güvenli çalışmayı öğrenmeli ve uygulamalıyız” dedi.

Son olarak Amca; Ülkemizdeki inşaat sektörlerinde, kazaların oldukça yüksek olduğunu ve bunun biran önce minimum seviyelere çekilmesi gerektiğini vurguladı.

Lisaniler;“ Güvenli Çalışma Bilincini Hayatın Her Alanında Uygulanmalı ”
Son olarak ; İçişleri Ve Çalışma Bakanlığı Müşavir/Müsteşarı İsmet Lisaniler yaptığı konuşmada, İş sağlığı ve güvenliği konusunun çok önemli olduğunu, 2009 da yürürlüğe giren yasa çerçevesinde, iş sağlığı ve güvenliği konusunun iyi yürütüldüğünü söylemenin doğru olmadığını, ancak bir farkındalık yaratılmasının önemli olduğunu, bireylerin güvenli çalışma bilincini iyi bir şekilde hayatlarına enjekte etmesi gerektiğini vurguladı.

Lisaniler; Riskleri önceden görmek ve ona göre önlemler alarak hayatımızı sürdürmemizin gerektiğine değinerek ; “denetim konusunda ülke olarak zayıf olduğumuz gerçeğini kabul etmeliyiz” dedi.

Lisaniler; Ülkemizde, “İş Sağlığı ve Güvenliği” konusunda, farkındalık yaratılmasının çok önemli olduğuna dikkat çekerken, Çalışma Bakanlığının faaliyetlerinin yanında, bütün kurum ve kuruluşların taşın altına elini koyması gerektiğini söyledi.

Üniversitelerin bu alana katkılarının az olduğunu ama Yakın Doğu Üniversitesi’nin “İş Sağlığı ve Güvenliği” konusunda yaptığı atılımlardan dolayı diğer üniversitelere örnek teşkil edeceğine” inandığını aktaran Lisaniler, İnşaat alanlarının çok riskli ve kazaya açık olduğunu ifade ederek, Yakın Doğu Üniversitesi’nde iskeleleler konusunda verilen eğitimin gerçekten takdire şayan olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından YDÜ İş Sağlığı Ve Güvenliği Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen "Yapı İskelelerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği " eğitim programını tamamlayan 118 kursiyere sertifikaları takdim edildi, ardından katılımcılara verilen resepsiyonla tören son buldu.