Uluslararası Dr. Suat Günsel Basketbol Kupası’nın Ardından; “Maçlar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Oynansın”
Eklenme Tarihi: 03 Ekim 2017, 16:39
Son Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2020, 11:53

Yakın Doğu Üniversitesi ev sahipliğinde Avrupa takımlarının katılımıyla Uluslararası Dr. Suat Günsel Kupası basketbol turnuvasının ardından Kuzey Kıbrıslı basketbolseverler müsabakaların artık Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde oynanması yönünde görüş bildirdi.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, bu yıl ilk defa uluslararası kulvarda düzenlenen turnuvayı takip eden taraftarlar ile basketbolseverler, maçların Kuzey Kıbrıs’ta oynanmasını istedi.

“Bu Turnuva Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Gururu Olsa Gerek”
Uluslararası Dr. Suat Günsel Kupası’nı ikinci tamamlayan ev sahibi Yakın Doğu Üniversitesi Baş Antrenörü Zafer Kalaycıoğlu ise, turnuvayı bir gurur olarak nitelendirdi.

Başantrenör Kalaycıoğlu; “Olağanüstü bir turnuva izledik. Euroleague’de son beş senede üç şampiyonluk kazanmış olan takımlar buradaydı. Galatasaray, Avenida, Prag gibi üst düzey takımların olduğu bir turnuva her halde Türkiye’de bile yapılmadı ki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gururu olsa gerek bu turnuva. Futbolda Barcelona, Real Madrid gibi takımların gelmesi gibi oldu. Bu turnuvada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Biz de onları en iyi şekilde temsil ettik. Böylece ambargo falan dinlemeden neler yapılabileceğini herkese göstermiş oldular. Bu büyük turnuva ambargolar için bir adım oldu bu” ifadelerini kullandı.

Hüseyin Işıksal: “Turnuva Eurolague İçin Bir Mesaj Olsun…”
İstenirse bu gibi organizasyonların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılabileceğini ifade eden Hüseyin Işıksal da, gerekirse Euroleague de dahil olmak üzere bütün maçların, basketbolu bilen, taşkınlık yapmayan, elit bir seyirci önünde kendi tribünlerimizde oynanabileceğini söyledi.

Bu turnuvanın hem misafir olarak gelen takımlar hem de Eruoleague için bir mesaj olmasını temenni eden Işıksal, “Buzun artık kırıldığını düşünüyorum. Kırılan bu buzdan sonra yavaşça en temel hakkımız olan ancak Rumların siyaseti yüzünden ambargolar nedeniyle mahrum bırakıldığımız spor hakkımızda hak ettiğimiz yere geleceğimize inanıyorum. Spor hakkı siyasi bir hak değil, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınmamışlığı ile ilgili olmayan bir unsur. En temel hakkımız ancak spor yapma hakkından bile mağdur oluyoruz. Maçları yakından takip ettim. Yakın Doğu Üniversitesi Kadın Basketbol takımı başarılı bir takım. Başarıdan ziyade son beş yılda üç kez Euroleague şampiyonluğu elde eden takımların yer aldığı önemli bir organizasyon olmasıydı. Turnuvada emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

“Böyle Organizasyonlar Sürekli Olursa da Ambargoları Kırmış Oluruz”
Kıbrıs Türk Basketbol Federasyonu eski Başkanı Ertuğ Nasıroğlu da, uluslararası bir organizasyonu ülkemize getirdiği için Yakın Doğu Üniversitesine teşekkür etti.

Nasıroğlu şöyle konuştu: “Biz ambargolarla boğuşuyoruz. İnşallah bu bir ilk olur. Böyle organizasyonlar sürekli olursa da ambargoları bir nevi kırmış oluruz.”

“Spor Ambargolarının Biran Evvel Kalkmasını İstiyoruz”
Maçların Kıbrıs’ta oynaması yönünde görüş belirten Emel Gardiyanoğlu, “Turnuva boyunca Yakın Doğu Üniversitesi Bayan Basketbol takımına destek olmaya geldik. Bundan sonra ligde ve Avrupa’da oynanacak olan maçları kendi halkımızın önünde kendi ülkemizde bu coşkuyu tekrardan yaşatmalarını diliyoruz. Spor ambargolarının biran evvel kalkmasını istiyoruz” dedi.

“Takımlarımıza Uluslararası Alanda Temsiliyet Hakkı Verilsin”
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti takımlarının Kıbrıs’ta rahatça maç yapmalarını istediklerini belirten Ahmet Savaşan da, “Büyük bir mutluluk. Lig ve Avrupa şampiyonu olmamızın avantajını kullanarak bugün ülkemiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir çağrımız olacak. Artık Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üzerindeki bütün spor ambargolarının kırılarak burada insanımızın, gençlerimizin, sporcularımızın temsil edilmesini ve kendi ülkemizde rahatlıkla maç yapılmasını istiyoruz. Buradan dünyaya bir çağrıda bulunuyorum, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti takımlarının tümüne artık uluslararası alanda temsiliyet hakkı verilsin ve bu güzel coşkuyu hem ülkemizde hem de dünyanın dört bir yanında hep beraber yaşayalım” şeklinde konuştu.

“Kıbrıs Türkü’nün Sesini Dünyaya Duyurmasında Açısından Önemli Bir Etkinlik…”
Turnuvanın, hem ülkenin hem de ülkemizdeki yüksek öğrenimin uluslararası alanda tanıtılması açısından çok önemli bir işlevi yerine getirdiğini söyleyen Umut Koldaş da, “Ekonomik, siyasi ve toplumsal anlamda Kıbrıs Türkü’nün sesini dünyaya duyurulması açısından önemli bir etkinlik oldu” dedi.Koldaş, bu tarz etkinliklerin artırılarak hem spor vasıtasıyla toplumlararası güvenin geliştirilmesi hem de ambargolar nedeniyle dünyaya açılması engellenen bir toplumun nefes almasının sağlanması gerektiğini vurguladı.

“Azimle Çalışılan Her Konuda Ambargoları Yıkmak Mümkün”
Kadın basketbolunda dünyanın önemli takımlarının yer aldığı turnuvada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde maçlarını oynaması basketbolseverler açısından büyük bir şans olduğunu belirten Hüseyin Aşkaroğlu ise, ambargoları yıkmanın mümkün olabileceğini dile getirdi.

Bu turnuvadan elde edilen tecrübe ile ileriki yıllarda daha büyük organizasyonlara ev sahipliği yapılacağını düşündüğünü dile getiren Hüseyin Aşkaroğlu, “Böylesi güzel bir organizasyona ev sahipliği yapan Yakın Doğu Üniversitesi’ne teşekkür ederim. Keyifli ve güzel bir basketbol izlettirdiler bize. Yakın Doğu Üniversitesi’nin kurmuş olduğu kadın basketbol takımı ile Avrupa arenasında başarılar elde etmesi ülkemiz adının da geniş coğrafyalara yayılmasını sağladı. Azimle çalıştığımız her konuda ambargoları yıkmak mümkün. Bunun en güzel örneğini de sporla göstermiş oluyoruz. Umarım Kıbrıs Türk’ü hak ettiği yeri bulur ve kendi tribünlerinde heyecanlı karşılaşmalara ortak olur” sözlerini kullandı.