Mevlânâ Celâleddîn Rûmî, Ölümünün 750’inci Yılında, 14-17 Aralık 2023 Tarihleri Arasında Yakın Doğu Üniversitesi Rumî Araştırmaları Enstitüsü Tarafından Düzenlenen Uluslararası Kongre ve Etkinlikler ile Anılacak
Eklenme Tarihi: 11 Aralık 2023, 15:39

Yakın Doğu Üniversitesi Rumî Araştırmaları Enstitüsü tarafından Şeb-i Arus anma törenleri kapsamında düzenlenen “8. Uluslararası Celaleddin Rumî Bilimsel Kongresi”, Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde 14-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Mevlana’nın 750’nci vefat yıl dönümü nedeniyle, düzenlenecek olan uluslararası kongre ve anma etkinlikleri, yurt içi ve yurt dışından pek çok bilim insanını da bir araya getirecek. Rumî’nin kişiliği, edebi şahsiyeti, mistisizm, Mevlevilik felsefesi ve anlayışının ele alınacağı kongre kapsamında, üçü yüz yüze olmak üzere altı oturum gerçekleştirilecek.

8. Uluslararası Bilimsel Rumî Kongresi’ne yurtiçinden katılımcıların yanı sıra, Türkiye, İran, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Brezilya, Özbekistan, Tacikistan, Kazakistan, Türkmenistan ve Pakistan’dan da katılımcılar bildirilerini sunacak. Kongrede sunulan bildiriler, bilimsel yayınların yanı sıra, Rumî Araştırmaları Enstitüsü tarafından bildiri kitabı olarak da yayımlanacak.

Prof. Dr. Ghadir Golkarian: “Vuslatının 750’nci yıl dönümünde düzenlediğimiz kongre ve anma etkinlikleri ile Mevlana’nın temsil ettiği değerleri bütün insanlığa bir kez daha hatırlatacağız.”

“8. Uluslararası Celaleddin Rumî Bilimsel Kongresi”nin başkanlığını da üstlenen Yakın Doğu Üniversitesi Rumî Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ghadir Golkarian, Mevlana’nın ortaya koyduğu felsefenin; sevgiye, hoşgörüye ve insanlık birliğine odaklanan eşsiz bir yol gösterici olduğunu vurgulayarak, “Onun öğretileri, sınırları aşan, renkleri birleştiren ve her birimizi ortak değerlerde birleştiren evrensel bir sevgi dili taşır” ifadesini kullandı.

“Mevlana’nın bize mirası, insanlığın kalbinin derinliklerinde yatan ortak değerleri keşfetme ve paylaşma çağrısıdır. Bugün, onun izinde yürüyerek, sevgiyle birbirimize sarılarak, hoşgörüyle bir arada yaşayarak, daha güzel bir dünya inşa edebiliriz” diyen Prof. Dr. Ghadir Golkarian, “Vuslatının 750’nci yıl dönümünde düzenlediğimiz kongre ve anma etkinlikleri ile Mevlana’nın temsil ettiği değerleri, bütün insanlığa bir kez daha hatırlatacağız” dedi.