Kuruluşu Tamamlanan Doğal Afet Arama Kurtarma Derneği (DAAK), KKTC’nin Afetle Mücadelesinde Güçlü Bir Sivil Toplum Ayağı Oluşturacak
Eklenme Tarihi: 13 Mart 2023, 14:10

Adıyaman İsias Hotel’de yürütülen arama kurtarma çalışmalarına da katılan Yakın Doğu Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Deniz Erdağ, Yrd. Doç. Dr. Musa Oytun ve Yrd. Doç. Dr. Mustafa Behlül ile Derviş Çapkıner öncülüğünde kurulan Doğal Afet Arama Kurtarma Derneği, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin doğal afetlerle mücadelesinde güçlü bir sivil toplum ayağı oluşturmayı amaçlıyor.
Türkiye’de yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler 11 kente yayılan geniş bir bölgeyi etkiledi. Depreme, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’ni temsil etmek üzere voleybol turnuvasına katılmak için gittikleri Adıyaman’da yakalanan Gazimağusa Türk Maarif Koleji öğrencileri, aileleri ve aralarında Yakın Doğu Üniversitesi Spor Bilimleri öğretim görevlisi Osman Çetinbaş’ın da yer aldığı öğretmenlerinin konakladığı Adıyaman İsias Hotel’de de şampiyon meleklerimiz ve pek çok insanımız hayatını kaybetti.

Yaşanan depremlerin ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin taşıdığı deprem riski, meydana gelebilecek olası depremlerin büyüklüğü, yapı stokunun dayanıklılığı gibi konular en sık tartışılan gündem maddelerine dönüştü. Ancak Türkiye’de yaşanan depremler de bir kez daha gösterdi ki, deprem ya da olası başka bir doğal afette, gerekli olan profesyonel müdahale ekiplerinin gücü de en az afetin etkilerini hafifletmek için yapılması gereken yapısal hazırlıklar kadar önemli.

KKTC Sivil Savunma Teşkilatı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Muharebe Arama Kurtarma ve gönüllülerden oluşan ekiple birlikte depremin henüz 18’inci saatinde İsias Hotel’de arama kurtarma çalışmalarına başlayan kafilede yer alan Yakın Doğu Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Deniz Erdağ, Yrd. Doç. Dr. Musa Oytun, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Behlül de bu gerçekten yola çıkarak ülkeye döndüklerinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin doğal afetlerle mücadelesinde güçlü bir sivil toplum ayağı oluşturmak için Doğal Afet Arama Kurtarma Derneği’nin kuruluşunu gerçekleştirdi.

İlk hedef 40 kişilik tam donanımlı ve eğitimli bir arama kurtarma ekibi oluşturmak
Yakın Doğu Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Deniz Erdağ’ın başkanlığını, Yrd. Doç. Dr. Musa Oytun’un genel sekreterliğini ve Derviş Çapkıner’in as başkanlığını üstlendiği DAAK yönetiminde; Faysal Sadıkoğlu, Prof. Dr. Hasan Ulaş Yavuz, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Behlül, Mücahit Erden, Mehmet Bektaş, Cevdet Çağlar, Tuğşad Ebeoğlu ve Hasan Kurumanastırlı ile birlikte 12 isim yer alıyor.

DAAK Başkanı Doç. Dr. Deniz Erdağ, “Gerekli eğitimlerin ve ekipman tedariğinin yapılmasının ardından ilk hedefimiz 40 kişiden oluşan, tam donanımlı ve eğitimli bir arama kurtarma ekibi oluşturmak” diyor. 40 kişilik arama kurtarma ekibinde yer alacak isimlerin de netleştiğini söyleyen Doç Dr. Erdağ, “Ekibimiz alanlarında uzman doktorlar, paramedikler, köpek eğitim uzmanları ve emekli askerler gibi tecrübeli kişilerden oluşuyor” diyor.

Afet sonrasında arama kurtarma çalışmalarının ciddi bir disiplin ve soğukkanlılık gerektirdiğini vurgulayan Doç. Dr. Erdağ, “Afetlerin yaratabileceği etkinin boyutları düşünüldüğünde başta Sivil Savunma Teşkilatı olmak üzere ilgili kamu kurumlarının mücadelede tek başlarına bırakılması kabul edilemez. Bu nedenle afetle mücadelede çok güçlü ve organize bir sivil toplum desteğine de ihtiyaç var” ifadelerini kullanıyor. Afetle mücadele amacıyla kurulan DAAK’ın çalışmalarını tamamen Sivil Savunma Teşkilatı’nın koordinasyonunda yürüteceğini de söyleyen Doç. Dr. Erdağ, “İç eğitimlerle, kendi ekibimizi her an meydana gelebilecek bir afete hazır halde tutarken; düzenleyeceğimiz eğitimler ve tatbikatlarla da başta öğrenciler ve gençler olmak üzere toplumu bilinçlendirme çalışmaları yürüteceğiz” diyor.

DAAK; Kıbrıs, Türkiye ve ihtiyaç duyan her ülkenin yardımına koşacak
Türkiye’de yaşanan 1999 Kocaeli depreminin ardından 2000’de Yakın Doğu Üniversitesi bünyesinde kurulan Arama Kurtarma Derneği’nin başkanlığını da yürüten DAAK Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Musa Oytun ise “Yakın Doğu Üniversitesi AKDER ile KKTC Sivil Savunma Teşkilatı ile iş birliği içerisinde öğrencilerimize etkili bir afet eğitimi vererek, doğal afetlerde toplumun yardımına koşuyoruz. AKDER, Yakın Doğu Üniversitesi öğrencilerinden oluşurken, kuruluşunu yaptığımız DAAK ile bu çalışmaları çok daha profesyonel bir şekilde ülke geneline yaymayı amaçlıyoruz” diyor.

DAAK’ın sadece KKTC’de arama kurtarma faaliyeti yürütmeyeceğine de vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Oytun, “Başta Kıbrıs ve Türkiye olmak üzere dünyanın neresinde bir afet olursa, ihtiyaç duyulması halinde yardıma koşacağımız, uluslararası güçte bir yapı oluşturacağız” ifadelerini kullandı.