Kıbrıs’ın ilk Kadın Şairi Urkiye Mine Balman, Ölümünün 4’üncü Yıl Dönümünde 28 Nisan’da Yakın Doğu Üniversitesi’de Düzenlenecek Panelle Anılacak
Eklenme Tarihi: 27 Nisan 2022, 15:29
Son Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2022, 10:19

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk kadın şairlerinden Urkiye Mine Balman, ölümünün 4’üncü yılında Yakın Doğu Üniversitesi’nde düzenlenen panelle anılacak. 28 Nisan Perşembe günü saat 11.00’de Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane Prof. Dr. Ümit Hassan Cumhuriyet Salonu’nda düzenlenecek panelin oturum başkanlığını Yakın Doğu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi, Kıbrıs Araştırma Merkezi ve Kıbrıs Türk Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Şevket Öznur yapacak. Panel öncesinde Ömür Alibaba, Urkiye Mine Balman’ın “Keman” adlı şiirinden Kamran Aziz’in bestelediği eseri piyanoda çalacak. Öğrencilerin Urkiye Mine Balman’ın şiirlerini de okuyacağı panelde Kültür Dairesi Müdürü ve şair Şirin Zaferyıldızı Zaimağaoğlu, yazar ve şair Havva Tekin ile yazar ve araştırmacı Eralp Adanır da konuşmacı olarak katılacak.

Kitabı yayımlanan Kıbrıslı ilk kadın şair
Kıbrıslı ilk kadın şairlerden Urkiye Mine Balman, şiir yazmaya okul sıralarında başladı ve ilk şiirini 1940’ta yazdı. Balman’ın ilk şiir kitabı ise “Yurduma Giden Yollar” ismiyle 70 yıl önce, 1952’de yayımlandı. İlk çağdaş şiir akımı olarak kabul edilen ve 1940 ve 1950’li yıllarda kendisini belirgin şekilde gösteren “Hececi-Romantik” akımın en etkili kalemlerinden biri olan Urkiye Mine Balman’ın ilk şiirleri 1943’te yayımlanan ilk antoloji ve seçki olan “Çığ Seçkisi”nde yer aldı. Şair kimliğinin yanı sıra öğretmen olarak da Kıbrıs Türk toplumuna büyük katkıları olan Balman, öğretmenlik görevini sürdürürken şiirden hiç kopmadı.

Çağdaş Kıbrıs Türk şiirinin en önemli isimlerinden Urkiye Mine Balman’ın, Kıbrıs’ta Çağdaş ve Yeşilada, Türkiye’de ise Yedigün ve Türk Dili gibi dergilerde birçok şiiri yayımlandı. Genel olarak serbest türde şiirler kaleme alan Balman, 2017’de Ali Nesim Edebiyat Ödülleri’nde Öncü Şair Ödülü’yle onurlandırıldı. Yakın Doğu Üniversitesi’nden Halide Civil’in şairle röportajlar da yaparak hazırladığı “Urkiye Mine Balman’ın hayatı ve şiir tahlili” tezi 2012’de yayınlandı. Urkiye Mine Balman, 2018’de 91 yaşında hayatını kaybetti.

Urkiye Mine Balman’ın büstü, Surlariçi Şehir Müzesi’nin Kıbrıs Türk Yazarları Büst Koleksiyonu’nda yer alıyor
Kıbrıslı ilk kadın şairlerden Urkiye Mine Balman, Surlariçi Şehir Müzesi’nin, Kıbrıs Türk edebiyatına, tarihine ve kültürüne katkı yapan Kıbrıslı Türk yazarlara yer verdiği “Kıbrıs Türk Yazarları Büst Koleksiyonu”nda yer alan isimlerden biri. Yazarın büstü hali hazırda Surlariçi Şehir Müzesi’nde sergilenmeye devam ediyor.

Prof. Dr. Şevket Öznur: Kıbrıs Türk Edebiyatı’nın çok önemli isimlerinden Urkiye Mine Balman’ın anısına düzenlediğimiz panele bütün halkımızı ve edebiyatseverleri davet ediyorum.”
Urkiye Mine Balman’ın aramızdan ayrılışının dördüncü yılında düzenlenen panele başkanlık edecek olan Yakın Doğu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi, Kıbrıs Araştırma Merkezi ve Kıbrıs Türk Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Şevket Öznur, Balman’ın şiirlerinde Türkiye’ye duyulan özlem teması dışında insanı, doğayı, çevreyi etkili bir şekilde kullanarak insanların duygularına inebilen bir şair olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Öznur, “Urkiye Mine Balman’ın şiirlerini değerlendirirken veya okurken onun bu şiirleri yazdığı dönemi de çok iyi bilmek gerekiyor. Çünkü her şair kendi döneminin ortamına göre yazar, o dönemin duygularını yansıtır. Şairimizin yaşadığı dönemde ada, İngilizlerin egemenliği altındaydı ve insanlar bir baskı dönemi içerisinde yaşıyorlardı. O dönemde yazan insanların hemen hemen hepsi Kemalist, folklorik ve romantik şiirler yazarak duygularını dile getiriyorlardı” ifadesini kullandı. Prof. Dr. Şevket Öznur, “Kıbrıs Türk Edebiyatı’nın çok önemli isimlerinden Urkiye Mine Balman’ın anısına düzenlediğimiz panele bütün halkımızı ve edebiyatseverleri davet ediyorum” dedi.