Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için Sanatçı Maksudjon Mirmukhamedov, “Arkadaşlar”, “Benim Mustangım”, “ Kıbrıs’ta Bir Yerde” ve “Denge” adlı eserleri resmetti
Eklenme Tarihi: 06 Ekim 2020, 12:35
Son Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2021, 11:16

Sanatçı Maksudjon Mirmukhamedov, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi “Arkadaşlar”, “Benim Mustangım”, Kıbrıs’ta Bir Yer” ve “Denge” adlı eserleri tuvaline yansıtarak sanatseverlerin beğenisine sundu.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, sanatçı Maksudjon Mirmukhamedov, “Arkadaşlar” adlı eserinde; iki kız arkadaş olan aynı zamanda ikiz kardeşler arasındaki güçlü dostluğu tasvir ederek, dünyada arkadaşlığın ve insanların birbirine karşı olan desteğinin önemini vurgulamıştır.

“Benim Mustangım” adlı eserde ise sanatçı ; “Hayvanların doğadaki yaşamlarının tüm sert gerçekliklerine rağmen gücünü, güzelliğini ve zarafetini koruyan vahşi bir atı tasvir etmiştir. Atın solunda saflığın ve hassasiyetin sembolü olan bir kızı tasvir eden sanatçı, Mustang gövdesini örten kumaşı, Tacik süsü kullanılarak dekoratif bir tarzda yapmıştır.

“Kıbrıs’ta Bir Yerde” adlı çalışmasında sanatçı, Kıbrıs’ta insanın içini ısıtan ve doğasında olağanüstü güzellikleri barındıran unutulmaz bir yer olarak anılarına adanmış olan Karpaz yarımadası’nı resmetmiştir. Resmin sol tarafında bir eşek ve bir bukalemun’u tasvir etmiştir. Yabani eşeklerin görüldüğü Kıbrıs'ın en etkileyici yerlerinden biri olan Karpaz Yarımadası'nı ziyaret eden sanatçı, bu alandan çok ilham almış ve ardından yeni bir eser yaratmıştır. Resimde bir eşek ve bir leylek kombinasyonu tasvir edilmiştir. Sanatçıya göre, leylek yeni bir yaşam sembolize etmektedir.

Ve son çalışması olan “Denge” adlı eserinde ise, bir kısmı taşlarla kaplı kırık bir sandalyeye oturmaya çalışan genç bir kız tasvir edilmiştir. Genç kızın gür saçları, kafasındaki sonsuz sayıda farklı düşünceyi simgelemektedir. Sanatçı, üzgün bir kızı otururken resmederek bu tablodaki yalnızlığı da vurgulamıştır. Sanatçıya göre resimdeki kızın hayatı dengesiz ve uyumsuzdur. Aynı zamanda sanatçı, kızın da içsel kaygı yaşadığını izleyiciye açıkça ifade etmektedir. Bu uyumsuz durumda, genç bir insan yaşam sevincini hissedemez. Sanatçıya göre dengeli bir yaşam; bilgeliğe, mutluluğa ve başarıya giden yoldur.

Maksudjon Mirmukhamedov kimdir?
1986 yılında Tacikistan’da doğdu. 1997 – 2002 yılları arasında Khujand şehrinin çocuk sanat okulunda okudu. 2002 – 2011 yıllarında M. Tursunzade Tacik Devlet Sanat Enstitüsü’nde okudu.. 2005 yılında Khujand şehrinde Tacikistan’ın genç sanatçılarının sergisine katıldı. 2008 yılında Khujand şehrinde “Ben ve Toplumum” sergisine katıldı. 2008 yılında Duşanbe’deki Rus kültür merkezinde sergiye katıldı. 2009 yılında Kamoliddin Behzod Ulusal Müze’deki sergiye katıldı. 2011 yılında “Moskova’da Tacikistan Kültür Günleri” sergisine katıldı. 2013 yılında Türkmenistan’daki “Tacikistan Kültür Günleri” sergisine katıldı. 2014 yılında Ermenistan’daki ‘Art-Expo’ sergisine katıldı. 2014 yılında “Gaidar Aliyev’in En İyi Portresi” yarışmasında birincilik kazandı. 2015 yılında Duşanbe’de kişisel “Benim köklerim’” sergi açtı. 2018 yılında Moskova ve St.Petersburg’daki “Tacikistan Kültür Günleri” sergisine katıldı.