Eklenme Tarihi: 24 Mayıs 2020, 17:20
Son Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2021, 11:24

Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için Sanatçı Talgat Zhumagulov,Karantina günlerinde, Türk göçebe halklarının kutsal kuşu olarak nitelendirdiği “Baykuş” ile yolculuğu sembolize eden “Geçiş” adlı heykelleri ile ressam Mirvokhid Mirsaidov; Lefkoşa’da yer alan Büyük Han ise Larnaka’da bulunan Larnaka Kalesi’ni ve Muratjon Urmanov ise; Gazimağusa’da bulunan Salamis Antik Kent ile St.Barnabas Kilisesi’nden oluşan Kıbrıs’ın tarihi ve turistik yerlerini resmederek sanatseverlerin beğenisine sundu.

Baykuş
Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, sanatçı Talgat Zhumagulov’a göre Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi önünde yerini alan ‘Baykuş’ heykeli simetrik bir kompozisyon olup, ana elemanlarının kanatlardaki delikler ve kuş başı olduğunu belirtti. Baykuş Türk göçebe halkının kutsal bir kuşudur diyen sanatçı, bu kuşun geceleri hareket ettiğini ve olağanüstü bir vizyona sahip olduğunu ayrıca insan hayatında bilgeliğin ve keskin vizyonun sembolü olduğunu ifade ediyor.

Geçiş
Yine sanatçı Talgat Zhumagulov, İrfan Günsel Kongre Merkezi önünde yerini alan ‘Geçiş’ adlı heykele ilişkin ise, Geçiş’in bir yolcululuk olduğunu, bir noktadan diğerine doğru hareketin zaman ve alan arasındaki bir bağ olduğunu anlatıyor. Bu kompozisyonda sanatçı bir göçebenin hareket hissini tasvir ediyor. Bunu binici ve kompozisyonun ortasındaki açıklığı sembol olarak kullanarak yapıyor. Sanatçı, bu sembolün kompozisyonun en önemli noktası olduğunu, çünkü yolcunun her zaman bir yerleşkeden diğerine geçiş yaptığını vurguluyor.

Kıbrıs’ın Tarihi ve Turistik Mekanlarından St.Barnabas Kilisesi, Salamis Antik Kent, Larnaka Kalesi ve Büyük Han Resmedildi
Resim sanatçısı Mirvokhid Mirsaidov ile Muratjon Urmanov ise Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için Kıbrıs’ın tarihi ve turistik mekânları resmettiler.
Resim sanatçısı Mirvokhid Mirsaidov lefkoşa’da yer alan Büyük Han ile Larnaka’da bulunan Larnaka Kalesi ve yine resim sanatçısı Muratjon Urmanov ise Gazimağusa’da bulunan Salamis Antik Kent ile St. Barnabas Manastırı’nı resmetti.

Heykeltraş Talgat Zhumagulov Kimdir?
1987 yılında Kazakistan’ın Semey şehrinde dünyaya geldi. 2002-2006'da Abay İnsancıl Koleji'nde okudu. 2007-2012 yılları arasında T.K. Zurgenov Kazak Ulusal Sanat Akademisi'nde eğitimini tamamladı.

Katıldığı Etkinlikler Arasında;
2008 - Almatı'daki uluslararası "Delphic Games" festivali,
2009 - "Bağımsızlık Günü" sergisi,
2010 –Moskova şehrinde düzenlenen Bağımsız Devlet Topluluğu ülkeleri öğrencilerinin Uluslararası Sempozyumu,
2013 - Almatı şehrinde düzenlenen uluslararası kar ve buz Sempozyumu “Sekiz Göl”.
2014 - St. Petersburg şehrinde düzenlenen uluslararası buz festivali "Buz Masalı"
2015 - Uralsk "Şehir Günü" kenti için taş sempozyumu,
2015 - Almatı şehrinde düzenlenen, tarzın yeniliği için Kazak Hanlığı'nın 550 yıılına adanmış sergi “onur madalyasına layık görüldü”,
2015 - Khorgos şehrinde düzenlenen uluslararası buz ve kar festivali,
2016 – Cholpon-ata şehrinde düzenlenen ‘Uluslararası kum heykeller festivali’ “Issyk-Kul'ın altın kumu II”
2018 – Almatıdaki ‘Santo - Reception House’ tarafından düzenlenen heykelsi projeler sergisi,
2018 - Almatı Sanat Merkezi,nde düzenlenen, Kazakistan Cumhuriyeti Sanatçılar Birliği'nin 85. Yıldönümüne adanmış , “Kazakistan Heykeli” sergisi,
2018 – Almatı’daki A.Kasteev Devlet Sanat Müzesinde düzenlenen “Enerji. Gençlik. Sanat ” uluslararası genç sanatçı yarışması.

Resim Sanatçısı Mirvokhid Mirsaidov Kimdir?
1988 yılında Özbekistan Taşkent'te doğdu. 2004-2007 yıllarında P.P. Berkov Cumhuriyet Koleji'nde şövale resim bölümü, 2007-2011 yılları arasında Kamaliddin Bekzad Enstitü'de resim bölümü ve 2013 yılında Kamaliddin Bekzad Enstitüsü'ndeki resim bölümünden mezun oldu. 2013 yılından bu yana P.P. Benkov Cumhuriyet Koleji'nde kıdemli öğretmen olarak görev yapmaktadır. 2018 yılından itibaren Özbekistan Cumhuriyeti Sanatçılar Birliği üyesidir. Sanatçı Mirvokhid Mirsaidov cumhuriyetçi sergilerin üyesidir; Birçok etkinlik ve sergiye katıldığı için gümüş madalya ile ödüllendirildi.

Muratjon Urmanov Kimdir?
1957 yılında Özbekistan Taşkent'te doğdu. Özbekistan Sanatçılar Birliği Üyesidir. 1970-1976 yıllarında yatılı cumhuriyetçi sanat okulu, 1976'dan 1981'e kadar Tiyatro Sanat Enstitüsü'ndeki anıtsal resim bölümünde okudu. 1996-1998 yıllarında Berlin'in dekorasyonuna katıldı. 2000-2010 yılları arasında Sergey Barodin Müzesi'nin müdürü olarak görev yaptı. 2010-2015 yıllarında "Tasviriy oyna" adlı yaratıcı derneğe katıldı. Sanatçı Muratjon Urmarov, Baltık Devletleri'ndeki "Çağdaşlarım" sergisine ve Özbekistan'daki birçok sergiye katılmıştır.