Kadyr Bekov ve Kubanychbek Ibragimov’un Kıbrıs Modern Sanat Müzesi İçin Hazırladığı 40 Eseri Bir Araya Getiren Kişisel Resim Sergileri, Gazimağusa Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay Tarafından Yakın Doğu Yeniboğaziçi Kampüsü Güzel Sanatlar Galerisinde Açıldı
Eklenme Tarihi: 11 Haziran 2022, 10:47
Son Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2022, 09:10

Kıbrıs Modern Sanat Müzesi, sanatı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin farklı bölgelerinde sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. Dünyaca ünlü Kırgız sanatçılar Kadyr Bekov ve Kubanychbek Ibragimov’a ait 40 eserden bir araya gelen kişisel resim sergileri, Gazimağusa Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay tarafından Yakın Doğu Yeniboğaziçi Kampüsü Güzel Sanatlar Galerisi’nde açılarak Yeniboğaziçi, İskele ve Gazimağusa bölgesindeki sanatseverlerle buluştu.

Kreş, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise birimleriyle eğitime devam eden Yakın Doğu Yeniboğaziçi Koleji’nin de yer aldığı Yakın Doğu Yeniboğaziçi Kampüsü; 450 kişilik amfi tiyatro salonunun yanı sıra çok sayıda toplantı odası ve sergi salonuna sahip Halil Günsel Kültür ve Kongre Merkezi, kısa süre önce hizmete açılan 2 bin metrekare kapalı alana sahip çok amaçlı spor salonu; yakın zamanda açılarak 750 bin basılı kitap ve 850 milyon dijital kaynağa erişim imkanı sunacak olan Büyük Kütüphane ve Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Yeniboğaziçi Hastanesi ile bölge halkının eğitim, sağlık, spor ve kültürel alanlarında ihtiyaçlarını karşılıyor.

Dünyaca ünlü sanatçılar Kadyr Bekov ve Kubanychbek Ibragimov’un eserlerini bölge halkıyla buluşturan “Adanmış” ve “Klon” adlı kişisel resim sergileri 24 Haziran’a kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin sergi sayısını 414’e ulaştıran sergilerin açılış töreninde, Gazimağusa Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay ve Yakın Doğu Oluşum Müzeler Daire Başkanı Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, birer konuşma yaptı.

Resmiye Eroğlu Canaltay: “Adım adım ileriye gitmemiz sanat ve sanatçılar sayesinde olacaktır.”
Sergilerin açılışında konuşan Gazimağusa Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay, Yeniboğaziçi’nde açılışına katıldığı üçüncü sergi olduğunu söyleyerek “Her gün, umutsuzluğun ve ümitsizliğin aşılandığı dünyada; sanatın güzelliğiyle, aslında hayatta güzel şeyler de olduğunu hatırlıyoruz. Bu sebeple bugün aynı zamanda bir farkındalık günüdür. Ülkemizde böylesine güzel şeylerin olduğunu ve hayatlarımıza dokunduğunu unutmamalıyız” dedi.

Sanatın, bir ülkenin ileriye gidebilmesindeki rolünün büyük olduğunu vurgulayan Resmiye Eroğlu Canaltay, “Yakın Doğu Oluşumu, sanatın ve sanatçının her zaman yanında oldu. Farklı ülkelerden birçok değerli sanatçılar eserlerini burada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bizlerle buluşturdu. Tüm bu değerlere ve güzelliklere sahip olmak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak bizleri hep bir adım daha ileriye götürdü” ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin 414’üncü sergisinin Yakın Doğu Yeniboğaziçi Kampüsü’nde açılmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay, “İhtiyacımız olan şeylerin başında, toplumsal barışımızı sağlayacak olan sanat geliyor. Adım adım ileriye gitmemiz sanat ve sanatçılar sayesinde olacaktır” dedi.

Prof. Dr. Ali Efdal Özkul: “Kırgız kültürünü modern figürler kullanarak yansıtan sanatçılarımız, eserlerini siz değerli sanatseverlerle buluşturuyor.”
İnsanların ilk çağlardan itibaren duygu ve düşüncelerini sanatla getirdiğini söyleyen Yakın Doğu Oluşum Müzeler Daire Başkanı Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, ise “Birçok sanatçı, eserlerinde kendi hikayesini gizler. Sanatseverler ise sanatçıların eserlerine bakarken, eserlerde sanatçıların gizledikleri hikayelerden daha çok kendi hikayelerini ararlar” dedi.

Sanatın herkese iyi geldiğini belirterek, sanatla meşgul olan çoğu insanın etrafındaki olumsuzluklardan etkilenmediğini söyleyen Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, “Sanat her koşulda insanlığa umut ve sevgi aşılar. Bu umut ve sevgi ise yarınlar için önemli bir mirastır” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, Yakın Doğu Üniversitesi olarak eğitim, bilim, sağlık, sanat ve teknoloji olarak birçok alanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne katkı sağlayarak öncülük ettiklerini belirterek, “Yakın Doğu Oluşumu içerisinde yer alan müzelerdeki materyallerin sayısı 100 bini aşmıştır. Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin düzenlediği çalıştaylar sonucunda Yakın Doğu Oluşumu sergi salonlarında açılan sergilerin sayısı 414’e ulaşmış, müzemizdeki eserlerin sayısı ise 50 bine ulaşmıştır” dedi.

Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, konuşmasının sonunda ise Kırgızistan’ın zengin tarihine değinerek, “Kırgızistan coğrafyası Türk tarihinin önemli devletlerine ev sahipliği yapmıştır. Bugünkü sergimizde Kırgız kültürünü modern figürler kullanarak yansıtan sanatçılarımız, eserlerini siz değerli sanatseverlerle buluşturuyor. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.