Eklenme Tarihi: 21 Ekim 2016, Cuma, 15:52
Son düzenleme: 21 Ekim 2016, Cuma, 15:52
I. Akdeniz Araştırmaları Sempozyumu Yakın Doğu Üniversitesi’nde Başladı

Yakın Doğu Üniversitesi ev sahipliğinde, Girne Üniversitesi, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü katılımı ve Türk Tarih Kurumu’nun desteği ile düzenlenen I. Uluslararası Akdeniz Dünyası Araştırmaları Sempozyumu, Yakın Doğu Üniversitesi’nde başladı.

I. Akdeniz Araştırmaları Sempozyumu Yakın Doğu Üniversitesi’nde Başladı

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane Salon 4’de yer alan açılış töreninde, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir BEROVA, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik TURAN, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut AK, Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay SALİHOĞLU, Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol BEKTAŞ, hazır bulundu.

Müzik dinletisi ile başlayan törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından açılış konuşmaları gerçekleştirildi.

İki Günde Akdeniz’i Konu Alan 50’ye Yakın Bildiri Sunulacak

Törenin açılış konuşmasını yapan Sempozyum Başkanı ve Yakın Doğu Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Efdal ÖZKUL, Yakın Doğu Üniversitesi olarak böyle bir sempozyumun bir parçası olmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Sempozyumun her yıl farklı ülkelerde yapılmasını düşündüklerini dile getiren Prof. Dr. ÖZKUL, ilklerin üniversitesi olma özelliği olan Yakın Doğu Üniversitesi’nde ilk adımı atarak birincisini gerçekleştirdiklerini söyledi. Prof. Dr. ÖZKUL, sempozyumda iki gün boyunca Türkiye ve Avrupa’daki üniversitelerden Akdeniz dünyasını ilgilendiren Sosyal Bilimler ile ilgili 50’ye yakın İngilizce ve Türkçe bildiriler sunulacağını belirtti. Girit, Rodos ve Kıbrıs’ın sempozyumda ana menşe olarak yer alacağını söyleyen Prof. Dr. ÖZKUL, sempozyumdan sonra Akdeniz’de karanlıkta kalan noktaların gün ışığına çıkmasını temenni etti. Ada’nın ticaret boyutunun öneminde dikkat çeken Prof. Dr. Ali Efdal ÖZKUL, Kıbrıs adasının Akdeniz kadar önemli bir yer ve Akdeniz’in anahtarı olduğunu ifade etti.

I. Akdeniz Araştırmaları Sempozyumu Yakın Doğu Üniversitesi’nde Başladı

Prof. Dr. Refik TURAN: “Sıcak Denizler Denince Akdeniz Akla Geliyor”

Törende konuşan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik TURAN da, dünyanın kilit noktası olan Akdeniz ve Kıbrıs’ın ele alındığını, Akdeniz’in sıcak denizler deyince akla gelen ilk sular olduğunu belirterek Akdeniz’in önemine dikkat çekti. Akdeniz’in dünya siyasetine yön verdiğini ve büyük devletlerin doğuş bölgesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Refik TURAN, tarihten ve yaşanan olaylardan ders alınması gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. TURAN, “Hakimiyet teorisi olarak algılanan Akdeniz’e hakim olmak dünyaya hakim olmak anlamına geliyor. Batı’daki unsurlar Ak olarak nitelendiriliyor. O yüzden Akdeniz olmuştur. Akdeniz. Kıbrıs adası tarih, istiklal ve şehitler toprağıdır. Asla ve asla yarı kalınması düşünülmeyecek kadar ana bir uzuvdur” dedi.

I. Akdeniz Araştırmaları Sempozyumu Yakın Doğu Üniversitesi’nde Başladı

Prof. Dr. Mahmut AK: “Dünya Akdeniz’de Şekilleniyor”

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut AK da yaptığı konuşmada, Sempozyumun büyük bir vizyona sahip olan Yakın Doğu Üniversitesi tarafından yapılmasından dolayı kendilerini gelecek açısından ümitlendirdiğini söyledi.

Prof. Dr. AK, dünyanın hareketli dönemlerden geçtiğini Kıbrıs ve Türkiye’nin gelişmesini istemeyenlerin boşuna mücadele etmediğini çünkü dünyanın Akdeniz’de şekillendiğini belirtti. “Akdeniz başlı başına bir bütünlük arz ediyor” diyen Prof. Dr. AK, elimizde altın değerinde bir Akdeniz olduğunu söyleyerek, Akdeniz varlığı eğitim açısından geleceğe nasıl bir yön vereceği bu toplantının konularındandır ve önemli sonuçların mesajlarını çıkacağını düşünüyorum” dedi.

Bakan BEROVA: “Eğitimle Gelişirken Tarihten Gelen Olguları İyi Değerlendirmek Gerekiyor”

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Dr. Özdemir BEROVA, eğitimin bir ülkenin geleceği açısından en esas hususlarından biri olduğunu belirterek tarihten gelen olguları çok iyi değerlendirmek gerektiğini söyledi. Bakan BEROVA, “Tarihimizi bilmeden geleceğimizi inşa etmek mümkün olmamaktadır. Bu tür sempozyumların yapılması ülkemiz açısından çok önemlidir. Doğu Akdeniz’in tam ortasında oturan Kıbrıs birçok uygarlıkların ilgisini çekmiş, o uygarlıklar kültürel ve tarihsel eserler bırakarak etkilerini sürdürmüştür. Osmanlı döneminde seçilmiş insanlar adamıza getirilmiş ve ada’da Türk tohumları atılmıştır. Bu ada’da yaşayan atalarımızın varlığını ilelebet devam ettirmek adına büyük bir mücadeleye girmişlerdir. Enerji yatakları üzerinde bulunan bir ada olarak çok dikkatli olmamız elzem haline gelmiştir. Akdeniz Araştırmaları Sempozyum’unda hem tarihi irdeleyeceğiz hem de bölgemizde bütün gelişmelerin değerlendirilmesi ve anlaşılması açısından yol gösterici olacağını düşüyorum” dedi.

I. Akdeniz Araştırmaları Sempozyumu Yakın Doğu Üniversitesi’nde Başladı

Konuşmaların ardından Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan GÜNSEL, Türk Tarih Kurumu Başkanı Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik TURAN ile İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut AK’a hediye takdim etmesiyle sempozyumun açılış töreni tamamlandı.

Haberin Videosu