Yeni Öyküleriyle Mehmet Kansu Yakın Doğu Üniversitesi Öğrencileriyle Buluştu
Eklenme Tarihi: 16 Mart 2019, 20:08
Son Güncelleme Tarihi: 24 Kasım 2020, 15:22

Yazın dünyamızda en çok ürün veren, yazınsal alanda kendini yenileyen, değişim arayan aydınlardan Mehmet Kansu, yeni öyküleriyle Türk dili ve Edebiyatı bölümü öğrencileriyle bir araya geldi.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi, Kıbrıs Araştırmaları Merkezi ve Kıbrıs Türk Yazarlar Birliği Başkanı Doç. Dr. Şevket Öznur, "üretmeden duramayan aydınlarımızdan Mehmet Kansu'nun eserlerinde hep ülkesi Kıbrıs,  yaşadığı çevre ve kendisi var. Kansu hoca, hep kendiyle yüzleşen, kendini arayan, ararken de toplumun iç dünyasına inen,  gözlemleyen, bir psikiyatrist gibi, toplumu yaşam koltuğuna yatırıp, sorgulayan bir kişiliğe sahiptir" dedi.

Mehmet Kansu “Godot’yu Beklerken” öyküsünü yeniden yorumlayarak yazdı ve bunları Yakın Doğu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileriyle Kıbrıs Türk Edebiyatı dersinde saat tartışıp, yorumladılar.

Doç. Dr. Şevket Öznur: "Mehmet Kansu,  Bir Kuyumcu Gibi Seçeceği Sözcüklere, Tümceleri İnce Dokuyup, Cımbızla Alan Bir Sözcük Ustası"
Eserlerinde hep özlü sözlere, şiirlere atıfta bulunan, onlardan alıntı yapan, bir kuyumcu gibi seçeceği sözcüklere, tümceleri ince dokuyup, cımbızla alan bir sözcük ustası. Mehmet Kansu,  Kıbrıs Türk şairleri içerisinde arayışları en yoğun olan sanatçıdır. Daha yoğun bir edebi üst dil yaratma çabası yanı sıra, biçim arayışları da çeşitli olan şairdir.  Ayrıca, sürekli üreterek kurduğu şiir evreni, Kıbrıs Türk şairleri arasında ona farklı bir konum sağlar. Sıkı bir dil işçiliği daha çok da felsefi bir derinlikle Kansu'nun şiirinin yankıları ve yönsemeleri, önümüzdeki yıllar içerisinde ortaya çıkacak gibidir.

Ana tema olarak; ilk dönem şiirlerinde işlediği Akdenizlilik, giderek daha mikro bir alana, Doğu Akdenizliliğe kayar. Ayrıca, daha yakın dönemde yazdıklarında yine adanın tarihsel dokusundan, mitolojisinden esinlenen temalar ve daha yoğun olarak da erotizmi yalınlaştırma, biçimsel ve tematik anlamda şiirsel olanla öyküsel olanı aynı düzlemde buluşturma girişimleri arayışçı yanının sürekliliğini yansıtır.

Kısacası şairin dediği gibi : “Ben toplumsal bir şairim. Toplumsal olaylar beni etkilemiştir.”

Şairler Dünya Şiir Günü Nedeniyle Yakın Doğu Üniversitesi'nde Buluşuyor
Haftalık yazar-okur buluşmasında 19 Mart 2019 Salı günü saat.11.00’de Büyük Kütüphane Salonunda. Dünya Şiir Günü nedeniyle Ülkemizin önemli şairleri; Mehmet Levent, Altay Burağan ve Mehmet Kansu şiirlerini okuyup, şiir sanatı üzerine görüşlerini gençlere aktaracaklar.

Türk Dili ve Edebiyatı bölümünün 25 Mart Pazartesi günü saat:10.00'da ki etkinliğin konuğu ise araştırmacı-yazar Eralp Adanır olacak.