YDÜ Okul Öncesi, İlkokul ve Kolej Öğretmenlerine “Temel İlk Yardım” İle İlgili Verilen Eğitimle Farkındalık Yaratıldı
Eklenme Tarihi: 17 Eylül 2016, 12:02
Son Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2020, 15:59

Yakın Doğu Üniversitesi Hemşirelik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ümran DAL YILMAZ, Ar. Gör. Uzm. Dilek SARPKAYA GÜDER ve Ar. Gör. Uzm. Nida AYDIN tarafından YDÜ Kolej öğretmenlerine ve 7 Eylül’de Okul Öncesi ve Kreş öğretmenlerine “Temel İlk Yardım” eğitimi verildi.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ümran DAL YILMAZ İlk Yardımın önemine değindi.

Doç. Dr. Ümral DAL; herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, tıbbi araç gereç aranmaksızın, mevcut araç ve gereçlerle olay yerinde yapılan ilaçsız uygulamalar, hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek açısından önemlidir. İlk yardım bilgisi gerektiren bu gibi durumlarda genellikle insanlar telaşlı ve heyecanlı olmaktadırlar. Doğru müdahalede bulunmak için bilgi birikimi, ilk yardım gerektiren konulara ilişkin eğitim alınması ve eğitimin belli aralıklarla tekrarlanması önemlidir. İlk yardımcı sakin ve kararlı bir şekilde olayın sorumluluğunu alarak gerekli müdahaleleri doğru olarak yapmalıdır." dedi.

Açıklamada, özellikle bebek ve çocuklarda kazalar ve tehlikeli durumlarla sıkça karşılaşılmakta olunduğu, kreş, ilkokul ve kolejlerde bakım ve eğitim gören bebek ve çocukların yaşayabileceği sağlık problemlerinde öğretmenlerin yapabileceği ilk yardım müdahalelerinin hayati önem taşımakta olduğu vurgulandı.

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğretim üyeleri tarafından, YDÜ okul öncesi, ilkokul ve kolejlerinde bulunan öğretmenlere karşılaşabilecekleri kazalarda ya da herhangi yaşamı tehlikeye düşüren durumda yapılması gerekenler ve daha ciddi durumlarda uygulanabilecek Temel Yaşam Desteği ile ilgili eğitim verildi.

Genel ilk yardım bilgileri, hasta ve yaralının olay yerinin değerlendirilmesi, kanama, yaralanma, yanık, donma ve sıcak çarpmalarında, kırık, çıkık ve burkulmalarda, bilinç bozukluklarında, bayılmalarda, havale, zehirlenmelerde, hayvan ısırmalarında, göz, kulak ve buruna yabancı cisim kaçması gibi durumlarda, boğulmalarda ilk yardımın nasıl yapılacağı ve temel yaşam desteği konusunda bilgileri içeren eğitim, teknik ve görsel bilgilerden sonra uygulamalı olarak devam etti.