YDÜ Öğrt. Üy. Prof. Dr. Uğurcan AKYÜZ’ün Çalışması, İş Sanat Kibele Galerisindeki Seçkide
Eklenme Tarihi: 02 Haziran 2016, 12:51
Son Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2020, 15:51
YDÜ Öğrt. Üy. Prof. Dr. Uğurcan AKYÜZ'ün Çalışması, İş Sanat Kibele Galerisindeki Seçkide

YDÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesinden Prof. Dr. Uğurcan AKYÜZ’ün bir çalışması İş Sanat Kibele Galerisi’nde açılan "Sanat Üretenler-Sanat Öğretenler" seçkisinde yer aldı. 25 Mayıs’a kadar açık kalacak sergi; Türkiye Cumhuriyetinde 1970 sonrası kurulan sanat eğitimi bölümlerinde, güzel sanatlar ve eğitim fakültelerinde hocalık yapmış ve çok sayıda sanatçının yetişmesine katkı sağlamış, kendi sanatsal üretimlerini de belli bir devamlılıkla sürdüren, aktif sanat yaşamıyla ülke sanatında belli bir yer edinmiş eğitimci sanatçıları ele alıyor.

Türk Sanat Tarihi açısından önemli bir seçki sunan proje kronolojik olarak iki sergiye yayılır. Birinci sergi 9 Şubat-9 Nisan 2016 tarihlerinde gerçekleştirilir. Tarihsel olarak Gazi Eğitim'in ilk hocalarından (1932-1970) kuşağına kadar gelir ve bu sergide yaklaşık 70 civarında sanatçı hoca yer alır.

Projenin ikinci sergisi ise ilk serginin kaldığı yerden devam ile; 1970'lerden başlayıp 1990 yılına kadar geliyor. Birinci projede olduğu gibi katılımcılar; akademisyenliğinin yanında istikrarlı sanatçı kimliği de oluşturmuş 70 eğitimci sanatçıdan oluşuyor. Küratörlüğünü Deniz ERBAŞ’ın yaptığı sergilerin her ikisi için de her sanatçıdan tek bir eser alınarak birer katalog basılmış.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre; "Sanat Üretenler-Sanat Öğretenler" seçkisinin, ikinci sergisinde pentürden özgün baskıya uzanan, farklı medyum ve teknikleri kapsayan resim ve yüzey sanatı eserleri yer alıyor.

Sergiye ilişkin Deniz ERBAŞ’ın açıklamaları şöyle: “Sergi, yaygınlığı ve sayısı artan yükseköğretim kurumları bünyesindeki sanat eğitimine ve güzel sanatlar bölümlerindeki eğitimci sanatçıların üretimlerine toplu bir bakış sunuyor. Dokuz Eylül, Hacettepe, Anadolu Üniversitesi gibi belli bir geleneğin üzerinden yükselen yükseköğretim kurumları ile son otuz yıllık süreçte akademik kimliğini oluşturan fakülte ve bölümler bir arada sunuluyor. Böylece İzmir'den Adana'ya, Bolu'dan Maraş'a, Bursa'dan Hatay'a, Eskişehir'den Konya'ya, Ankara'dan Samsun'a, Mersin'den Kayseri'ye uzanarak Türkiye genelindeki sanat eğitimi ve üretimini aynı çatı altında topluyor.

Eğitimci sanatçılar, bir yandan üniversitelerin sanat alanındaki akademik kimliklerinin ve sanat eğitimi geleneğinin altyapısını oluştururken, bir yandan da bu kentlerdeki sanatsal üretim ve etkinlikleri artırarak çeşitlendirmekte; böylece Türkiye'nin birçok kentinde hem sanatın toplumla buluşma kanallarını çoğaltmakta, hem de bu kentleri ulusal ve uluslararası düzlemlerde sanat yoluyla temsil etmektedirler.”

Sergi hakkında Prof. Dr. Uğurcan AKYÜZ ise şunları söyledi: “Türk Sanat Tarihinde önemli bir iz bırakacak olan bu sergiye KKTC’den Yakın Doğu Üniversitesinden davet edilmiş olmaktan gurur duydum. Geleneksel hat sanatını çağrıştıracak manipüle edilmiş bir görüntünün dijital baskısı üzerine fırça ile boyamalar yaptığım “ritimsel açılımlar” adlı bir çalışmamla sergiye katıldım. İş Bankası Koleksiyonunun yakın bir zamanda KKTC’de sergilendiğini görmek; Leonardo ve TC. Merkez Bankası Koleksiyonuna ev sahipliği yapmış olan bizleri, kuşkusuz çok mutlu edecektir!”