YDÜ Öğrt. Üy. Prof. Dr. Filiz MERİÇLİ Eczacılara “Tıbbı Yağlar ve Sağlık İçin Kullanımı” Konulu Eğitim Verdi

Eklenme Tarihi: 19 Ekim 2016, Çarşamba, 09:33
Son düzenleme: 19 Ekim 2016, Çarşamba, 11:24
YDÜ Öğrt. Üy. Prof. Dr. Filiz MERİÇLİ Eczacılara “Tıbbı Yağlar ve Sağlık İçin Kullanımı” Konulu Eğitim Verdi

Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz MERİÇLİ, Bursa Eczacılar Kooperatifi (BEK) üyelerine yönelik düzenlenen eğitim toplantısında, “Sağlık için Eczanelerdeki Tıbbi Yağlar“ ile ilgili eğitim verdi.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Gazimağusa’da gerçekleştirilen “BEK Üyesi Eczacılara Meslek İçi Eğitim Toplantısı”’nda eğitmen konuşmacı olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Eczacılık Fakülteleri’nden sadece Yakın Doğu Üniversite’sinden Prof. Dr. Filiz MERİÇLİ katıldı.

Prof. Dr. MERİÇLİ, tıbbi bitkilerin tohum ve meyvelerinden soğuk pres ya da süper kritik akışkan CO2 ekstraksiyon yöntemi ile elde edilen sabit yağların tıbbi amaçlarla kullanılabileceğini ifade ederek, ısı ve/veya kimyasal işlemler uygulanarak elde edilen yağlarda sağlık için yararlı olan doymamış yağ asitlerinde bozulma ve kimyasal bulaşma olabileceğinden “Eczane Kalitesinde Tıbbi Yağ” üretiminin ve kullanımın önemini vurguladı. Ayrıca, Yakın Doğu Üniversitesi Centre of Excellence tarafından yapılan Tatlı Badem Yağı üzerindeki çalışmalardan bahsetti.

YDÜ Öğrt. Üy. Prof. Dr. Filiz MERİÇLİ Eczacılara “Tıbbı Yağlar ve Sağlık İçin Kullanımı” Konulu Eğitim Verdi

Çörekotu, Nar Çekirdeği, Buğday Yağı, Aspir Yağı, Hindistancevizi Yağı ve Badem Yağlarının Etkilerine Dikkat Çekildi

Konuşmasında çörekotu yağı, Nar çekirdeği yağı ve badem yağı’nın kullanımına dikkat çeken Prof. Dr. Filiz MERİÇLİ, bu yağların organik tarım ile yumuşak kapsüllerde eczanelerde halka sunulması gerektiğinin altını çizdi.

Çörekotu yağının yaşlılarda kognitif hareketlerdeki gerilemeyi yavaşlattığı, alerji krizlerinin ataklarının sayısını ve şiddetini azalttığı ile ilgili klinik çalışmalardan bahseden Prof. Dr. MERİÇLİ, Orta yaşın üzerindeki kişilerin destekleyici olarak iyi tarım uygulamaları (tercihan organik tarım) ile yetiştirilmiş Nigella sativa tohumlarından soğuk pres veya süperkritik akışkan CO2 ekstraksiyonu ile elde edilen çörekotu yağın (black cumin oil) eczane kalitesinde olduğunu ve yumuşak kapsüllere doldurulması ile hazırlanan farmasötik ürünlerin de eczanelerden halka sunulması gerektiğini belirtti.

Nar Çekirdeği Yağı Meme Kanserini Önleyici…

Prof. Dr. Filiz MERİÇLİ, ayrıca nar çekirdeği yağının içerdiği punisik asit (omega5) vb doymamış yağ asitleri nedeniyle meme kanserini önleyici etkisinin saptandığını, buğday özü (ruşeym) yağının özellikle sık hasta olan zayıf çocukların gelişiminde çok yararlı olduğunu, aspir yağının içerdiği CLA (Linoleic Asit) nedeniyle metabolizmayı hızlandırdığı, hindistan cevizi yağının Alzheimer hastalarının yaşam kalitesini arttırdığı ile ilgili yayınları anlattı.

Kıbrıs ve Türkiye bademlerinden elde edilen tatlı badem yağlarının da primer ve metastazik kolon kanseri hücreleri üzerindeki antitümoral etkisinin saptanması ile ilgili Yakın Doğu Üniversitesi Centre of Excellence tarafından desteklenen araştırma projesinden de bahseden Prof. Dr. MERİÇLİ, meyve suyu fabrikalarında çöpe atılan çekirdeklerin değerlendirilerek tohumlardan yağ elde edilmesinin yerel ekonomiye de katkısı olacağı için çok önemli olduğunu belirtti. Aromatik bitkilerden elde edilen uçucu yağların ayrı bir seminer konusu olacağını belirten MERİÇLİ, eczacıların sabit yağlar ile ilgili sorularını da yanıtladı.

Bursa Eczacılar Kooperatifi Üyesi Eczacılara Meslek İçi Eğitim Toplantısı, eğitime katılan eczacılarla toplu resim çekilmesiyle tamamlandı.