YDÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa YENİASIR’ın Makalesi “Kıbrıslı Şehit Şair Süleyman Uluçamgil” İsimli Kitapta Yer Aldı
Eklenme Tarihi: 06 Temmuz 2016, 13:13
Son Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2020, 10:33

Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa YENİASIR’ın “Süleyman Uluçamgil’in Kıbrıs Türk Şiirindeki Yeri” isimli makalesi Kesit Yayınları tarafından çıkarılan “Kıbrıslı Şehit Şair Süleyman Uluçamgil” isimli kitapta yayınlandı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan Yeniasır, makalesinde özetle şunları söylemiştir: Kıbrıs Türk edebiyatı içerisinde millî şiirlerin çok önemli bir yeri vardır. Özellikle 1955 yılından sonra yaşanan gelişmeler sebebiyle dönemin birçok şairi ulusal şiirler yazmaya yönelmiştir. Bu noktada Kıbrıs Türk edebiyatının millî şairi Özker YAŞIN’ı da unutmamak gerekiyor. Özker YAŞIN, Kıbrıs Türklerinin acı ve karanlık dönemlerini, yaşamış ve bu dönemde meydana gelen olayları kendine özgü üslûbuyla şiirlerine aksettirmiştir. Bu dönemde ulusal şiirler kaleme alan bir diğer şairimiz Süleyman ULUÇAMGİL, henüz yirmili yaşların baharında hayata veda etmesine rağmen Kıbrıs Türk şiirinin gelişmesine katkı koyan önemli isimlerden biridir. Gücünü Atatürk sevgisinden alan şair, Millî Mücadele döneminde kaleme aldığı şiirlerle halkın direncini arttırmıştır. Fahri Ersavaş’ın da söylemiş olduğu gibi “Dünyada hiçbir milletin şairleri, bizim şairlerimiz kadar vatanlarına sahip çıkmamıştır.” 28 Anavatan Türkiye için “Gönül Memleketim” deyimini kullanan ve serbest tarzda şiirler kaleme alan ULUÇAMGİL’in, işlediği en önemli temalardan biri özgürlük diğeri ise vatan sevgisidir. Anavatan Türkiye’ye ve Kıbrıs’a duymuş olduğu sevgiyi şiirlerinde anlatan şair, Türk olmaktan gurur duyan ve Kıbrıs Türkü’nün özgürlüğü için mücadele veren edebiyatçılarımızdan biridir.”

Bartın Üniversitesi Öğretim Üyesi Can ŞEN’in editörlüğünü yaptığı kitap, Kıbrıs Türk şiirinin ve Kıbrıs Türk bağımsızlık mücadelesinin önemli isimlerinden Süleyman ULUÇAMGİL'i (1944-1964) şehadetinin 50. yılında anmak ve Türkiye'de tanınmasını sağlamak amacıyla hazırlandı. Uluçamgil, gençliğinin baharında yazdığı şiirler ve yirmi yaşında vatanı için şehit düşmesi ile adını Kıbrıs Türk tarihine silinmez harflerle yazdırmıştır. Kitapta ULUÇAMGİL hakkında anılar, bilimsel makaleler, ULUÇAMGİL'in şiirlerinden seçmeler ve fotoğraflar yer alıyor.