YDÜ Hastanesi ve Güzelyurt Belediyesi İşbirliği ile “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu” Semineri Düzenlendi
Eklenme Tarihi: 16 Ocak 2016, 12:53
Son Güncelleme Tarihi: 25 Kasım 2020, 14:26

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi ile Güzelyurt Belediyesi işbirliğinde, 15 Ocak, 2016 tarihinde, Güzelyurt Atatürk Kültür Merkezi’nde, ailelere ve öğretmenlere yönelik, Çocuklarda “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu” semineri düzenlendi.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, YDÜ Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Yeliz Cengiz’in sunduğu seminerde, dikkat eksikliği, klinik belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilgiler verildi, ailelere ve öğretmenlere önerilerde bulunuldu. İnteraktif bir şekilde gerçekleşen seminer sonunda, katılımcıların sorularına da yer verildiği belirtildi.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Nedir?
DEHB, akademik, sosyal ve psikiyatrik sorunlara yol açabilen ve olumsuz etkileri yaşam boyu sürebilen nörogelişimsel bir rahatsızlıktır. Temel özelliği, kalıcı ve sürekli olan dikkat süresinin kısalığı, engellemeye yönelik denetim eksikliği nedeniyle ortaya çıkan hareketlilik ve dürtüselliktir.

DEHB’in Belirtileri
Dikkat Eksikliği: Ailelerin genellikle “Sesleniyorum sanki beni duymuyor! Hiç dinlemiyor! Bedeni burada ama aklı sanki başka yerde! En ufak bir ses dikkatini dağıtıyor! Ödev yapmak çok uzun sürüyor! Başladığı işi yarım bırakıyor!“ gibi cümlelerle belirttikleri yakınmalar dikkat eksikliği belirtileridir. DEHB olan çocukların, dikkat süreleri diğer çocuklardan kısadır. Kendileriyle konuşulduğunda sanki konuşanı dinlemiyormuş görüntüsü verirler. Bir komutu birkaç defa söyledikten sonra yerine getirirler. Dışarıdan gelen uyarılarla hemen dikkatleri dağılır, sabırsız davranırlar. Ev içinde günlük yapmaları gereken işler konusunda sorumluluk almak istemezler ve genellikle kurallardan hoşlanmazlar.

Aşırı Hareketlilik (Hiperaktivite) ve Dürtüsellik: Aslında her çocuğun hareketli olması beklenir. Çocuk koşar, düşer ve gürültü çıkararak oynar. Bunların hepsi doğal karşılanabilir. Ancak DEHB’da ise çocuğun hareketliliği aşırıdır ve yaşıtlarıyla kıyaslandığında farklılık hemen anlaşılır. Genellikle bu çocuklar bir motor takılmış gibi sürekli hareket halindedirler. Bitmek tükenmek bilmeyen bir enerjileri vardır. Yükseklere tırmanır, koltuk tepelerinde gezer, ev içinde koşuşturur ve dur sözünden anlamazlar. Sakin bir şeklide oynamayı beceremezler. Oturmaları gereken durumlarda ise elleri ayakları kıpır kıpırdır. Çok konuşur, iki kişi konuşurken sık sık lafa girerler. Masanın başında oturamazlar. Sıralarını bekleyemez ve söz keserler.

DEHB Tedavisi
Bu konuda yapılmış bilimsel araştırmaların sonucunda bugün gelinen noktada DEHB’nin genetik ve biyolojik nedenli bir bozukluk olduğu bilinmektedir. Tedavisiyle ilgili yapılan binlerce araştırma, DEHB’de en etkin tedavi yönteminin ilaç tedavisi ya da ilaç tedavisinin davranışçı tedavilerle birlikte kullanıldığı kombine tedavidir. İlaç ve davranışçı tedavilerin yanında aile, hastanın ve öğretmenlerin eğitimi, çocuğun hastalıkla baş etmesinin öğretilmesi, faydası kanıtlanmış yöntemlerdir.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Gelişim Seminerleri Devam Edecek
Açıklamada, ülkemizin geleceği çocuklar ve gençlerin, sağlıklı bireyler olarak yetişmesinin Yakın Doğu Ailesi için önemi vurgulanarak, halkımızı bilinçlendirmeye yönelik eğitici ve bilinçlendirici bu ve benzeri seminerlerin, ileriki dönemde, düzenlenecek bölgesel toplantılarla gerçekleştirilmeye devam edileceği belirtildi.