YDÜ DESAM Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat SAYAN, Gliead Fellowship 2016 Türkiye Ödülünü Kazandı
Eklenme Tarihi: 05 Aralık 2016, 15:52
Son Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2020, 10:07

Yakın Doğu Üniversitesi DESAM Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat SAYAN, Hemodiyaliz Hastalarında Hepatit C İlaç kullanımı üzerine geliştirdiği proje ile Gliead Fellowship 2016 Türkiye ödülünü kazandı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Prof. Dr. Murat SAYAN’nın "Türkiye’de Kronik Hepatit C’li Hemodiyaliz Hastalarında HCV Antiviral (NS3/4, NS5A, NS5B) İlaç Direnci ve Sorumlu Mutasyonların Belirlenmesi” başlıklı projesinin Gilead Fellowship programına yapılan 46 başvuru içerisinde son 3-4 yılın en yüksek puanını alarak birinci olduğu belirtti.

Gliead Fellowship firması, Hepatoloji terapötik alanda araştırma, eğitim, sağlık ve hasta bakımını iyileştirme amaçlarıyla en iyi uygulamayı oluşturan, yeni fikirlerin geliştirilmesini, keşfedilmesini ve yayılmasını sağlayacak projelere destek veriyor.

“Hepatit C’de Tedavisine İlaç Dirençlerini İncelenecek”

Geliştirilen proje ile ilgili bilgi veren Yakın Doğu Üniversitesi Desam Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat SAYAN, 2013 yılından beri bu ödüllerin verildiğini belirterek, Gliead Fellowship’in Türkiye için belirlenen konularının hepatit, AIDS, kanserler ve mantar enfeksiyonları alanında olduğunu belirterek, kendi projelerinin Hepatit C alanında yapacaklarını söyledi.

Ülkemizde Hepatit B kadar dikkat çekmeyen Hepatit C’li çok ciddi bir hasta popülasyonun var olduğunu ifade eden Prof. Dr. SAYAN, “Hepatit C ile ilgili piyasaya giren ilaçlar var, bunlar oldukça maliyetli ilaçlar. Toplam 3 aylık maliyeti 120 bin TL’ye varan ilaçlar. Amacımız bu tip hastalarda tedaviye başlamadan önce hastanın ilaçlara hassasiyet durumunu bilmek. Bunun için öncülüğünü bizim yapacağımız 16 merkezi bir araya getirdik. Bu merkezlerden alınacak hasta serum örneklerini toplayacağız ve ilaç dirençlerine bakacağız. İlaç direncine göre de Türkiye’de bir hasta havuzu oluşacak. Belki ilerleyen yıllarda Sosyal Güvenlik Kurumu için de rehber olacak. Çünkü Türkiye’de bu anlamda ciddi veri eksikliği var. Biz bu data eksikliğini kapatmak istedik. Toplam 1 yıl sürecek bu proje sonunda elde ettiğimiz sonuçları literatüre kazandıracağız, veri olarak sunacağız” dedi.

Prof. Dr. SAYAN: “Hemodiyaliz Hastalarında da İlaç Direncini İncelemek İstiyoruz”

Yakın Doğu Üniversitesi DESAM Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat SAYAN, projenin bir diğer öneminin hem Hepatit C, hem diyaliz hastası olan hastalarda ilaç direncine bakmak olduğunu vurgulayarak; “Biz belli ilaçlara duyarlılıkları varsayarak bu hasta grubuna belli ilaçları veriyoruz ama aynı sonucu alamıyoruz. Mesela hasta 3 ay sonra geliyor ‘hocam temizlenmedi’ diyor ve o zaman başka bir ilaç grubuna geçmek zorunda kalıyoruz. Bu proje ile hastaya hangi ilacı vereceğimizi önceden bileceğiz. Bu şekilde hem hastanın tedavisinde daha hızlı yol almış olacağız, hem de maliyeti düşürmüş olacağız” şeklinde konuştu.