Yakın Doğu Üniversitesi’nde Akademik Yükseltme Coşkusu Yaşandı
Eklenme Tarihi: 30 Mayıs 2024, 08:52

Yakın Doğu Üniversitesi’nde Cumhurbaşkanı Vekili Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre’nin katılımıyla gerçekleştirilen törende, akademik yükseltmeye hak kazanan 83 akademisyen belgelerini  coşkuyla aldı.

Yakın Doğu Üniversitesi’nde düzenlenen “Akademik Yükseltme Töreni”nde 83 akademisyen, yükseltme belgelerini Cumhurbaşkanı Vekili Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre’nin katılımıyla aldı. Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde  düzenlenen tören; saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümü Öğretim Görevlisi İlyas Abdulline’nin müzik dinletisi ile devam eden törende 23 akademisyen profesör, 28 akademisyen doçent ve 32 akademisyen ise yardımcı doçent unvanına yükseltildi.

Yakın Doğu Üniversitesi’nin yapay zeka tabanlı akademisyeni Ai. Prof. DUX’ın yayımlanan video mesajının ardından; açılış konuşmalarını sırasıyla Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. İrfan Suat Günsel ve Cumhurbaşkanı Vekili Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre yaptı.

Akademik yükseltme belgelerinin takdim edildiği törenin ardından “Güzel Sanatlar Mayıs Sergisi” ve “Kampüste Yaşam Fotoğraf Sergisi”’nin açılışı da gerçekleştirildi. Sergi açılışlarına Başbakan Ünal Üstel de katıldı.

Zorlu Töre: “Araştırmacı olmak, düşünce dünyamızı ileriye taşımak önemlidir; ancak sadece düşünmek yetmez, harekete geçmek de önemli.”

Konuşmasına, bilimden uzak kalarak ilerlemenin mümkün olmadığına vurgu yaparak başlayan Cumhurbaşkanı Vekili Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, araştırmanın ve bilimsel üretimin ilerleme için önemini vurguladı. “Araştırmacı olmak, düşünce dünyamızı ileriye taşımak önemlidir; ancak sadece düşünmek yetmez, harekete geçmek de önemli” diyen Cumhurbaşkanı Vekili Cumhuriyet Meclisi Başkanı Töre, “Yakın Doğu Üniversitesi tüm bunları kararında yapıyor ve harekete geçmekten hiç çekinmiyor. Sürekli olarak; araştırıyor, proje geliştiriyor ve bunları harekete geçiriyor. Uluslararası düzeyde, KKTC içerisinde ve anavatan Türkiye’de elde ettiği başarılarla bizleri gururlandırıyor. Tüm başarılarda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

Prof. İrfan Suat Günsel: “Üniversitemiz, kurulduğu günden bu yana, bilim ve eğitim alanında öncü bir rol üstlendi.”

Konuşmasına “50 yıla yaklaşan köklü eğitim geleneğimizi ileriye taşıyacak ve tarihimizdeki özel yerini alacak bir günü yaşıyoruz” sözleri ile başlayan Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. İrfan Suat Günsel,“İki hafta önce hep birlikte, bu anlamlı törenimizi de taçlandıracak çok önemli bir başarının mutluluğunu yaşadık. Times Higher Education’ın dünyadaki en iyi 50 yaş altı üniversiteleri sıraladığı ‘Genç Üniversite Sıralaması 2024’te dünya genelinde 139’uncu sırada yer aldık. Aynı çalışmada, bir kez daha Kuzey Kıbrıs’ın en iyi üniversitesi olarak gösterilirken Türkiye genelinde de en iyi ilk 3 genç üniversite arasında yer almanın gururunu yaşadık. Öncelikle, bu başarıda büyük emekleri olan siz değerli meslektaşlarımı bir kez daha gönülden tebrik ediyorum” dedi.

Elde edilen tüm başarıların ortak bir çalışma sonucu olduğunu vurgulayan Prof. İrfan Suat Günsel, “Üniversitemiz, kurulduğu günden bu yana, bilim ve eğitim alanında öncü bir rol üstlenmiş, her anımızda ileriye taşımak için çalıştığımız eğitim ve araştırma olanaklarımız ile bilim dünyasında seçkin bir yer edinmiştir. Bugün, uluslararası başarılarımızın yanında; dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerimizle çok kültürlü ve zengin bir akademik ortam yaratmış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Akademisyenliğin zor bir meslek olduğunu ve sürekli ilerleme ve yenilenme odaklı olduğunu belirten Prof. İrfan Suat Günsel, “Bir bilim insanı geçmişte değil, bugünde bile yaşayamaz. Her zaman ileriye, yeniliğe ve yarına odaklanarak adım atar. Belki de mesleğimizin bize yüklediği en önemli sorumluluk budur” dedi. Dünya Genç Üniversiteler Sıralamasına ilişkin paylaştığı mesajı dile getiren Prof. İrfan Suat Günsel, “Yakın Doğu Üniversitesi olarak 50’inci yaşımızı doldurduğumuzda, ‘Genç Üniversite Sıralaması’na da veda edeceğiz. Günü geldiğinde bu vedayı; adımızı en iyi ilk 50 üniversite arasına yazdırmış olmanın gururu ile gerçekleştireceğimize olan inancım sonsuzdur” dedi.

Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ: “Her biriniz bilgiyi ileri taşıma, genç nesilleri eğitme ve toplumsal dönüşümde liderlik etme sorumluluğunu taşıyorsunuz.”

Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, törende 23 akademisyenin profesörlük, 28 akademisyenin doçentlik, 32 akademisyenin ise yardımcı doçentlik unvanlarına yükseltildiği bilgisini verdi. “Bu başarılar, sadece bireysel olarak değil, aynı zamanda üniversitemizin ve toplumumuzun geleceği için de büyük bir öneme sahiptir” diyen Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, yükseltme alan akademisyenlere seslenerek; “Her biriniz, bilgiyi ileri taşıma, genç nesilleri eğitme ve toplumsal dönüşümde liderlik etme sorumluluğunu taşıyorsunuz. Bu sorumluluk bilincinde olan her bir akademisyen, dürüstlük, şeffaflık, tarafsızlık, adalet ve etik değerlerden asla ödün vermez” ifadelerini kullandı.

Akademik cübbelerin; bilgelik, saygınlık ve öğretmenlik geleneğini temsil ettiğini belirten Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, cübbelerin; geçmişten gelen tüm bu değerleri gelecek nesillere aktarma sorumluluğunu taşıdığını vurguladı. Üniversitelerin varlık nedeninin, sadece öğretimin yapıldığı yerler değil, aynı zamanda düşünceye değer veren alanlar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Üniversitelerin en temel görevi, araştırma ve bu bilgiyi yaymaktır. Bu misyonu sürdürmek, gelecek nesiller için bilgi ve ilerleme sağlama adına kritik öneme sahiptir” dedi.