Yakın Doğu Üniversitesi ve Beyarmudu Belediyesi İş Birliğinde Gerçekleştirilen “Masal Atölyesi” Çocuklardan Büyük İlgi Gördü
Date Added: 06 Mayıs 2024, 10:28

Gerçekleştirilen “Masal Atölyesi” Çocuklardan Büyük İlgi Gördü

Yakın Doğu Üniversitesi ve Beyarmudu Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen “Okuma Alışkanlığı, Çocuk Kitapları ve Masallar” paneli yoğun katılımla gerçekleşti. Panelin ardından gerçekleştirilen “Masal Atölyesi” ise çocuklara hayal dünyasının kapılarını aralayan eğlenceli anlar yaşattı.

Yakın Doğu Üniversitesi akademisyenlerinin Beyarmudu Belediyesi Sosyal Tesislerinde gerçekleştirdiği panelde; çocuklarda okuma alışkanlığı geliştirmede masalların önemi, çocuk kitaplarının seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar ve ailenin okuma kültürü oluşturmadaki rolü ele alındı. Panelin ardından ise Beyarmudu Belediyesi’ndeki ilköğretim okullarında eğitim alan çocuklara yönelik olarak “Masal Atölyesi” gerçekleştirildi.

Panelin oturum başkanlığını Yakın Doğu Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Uzmanı Dr. Tülay Kaya Tekman üstlenirken, Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Yeniasır, Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Burak Gökbulut, Kıbrıs Araştırmaları Merkezi Başkanı  ve Yakın Doğu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şevket Öznur ile Türkçe Öğretmenliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Dilan Kalaycı Alas birer konuşma yaptı.

Etkinliğin ardından, Beyarmudu Belediye Başkanı Bülent Bebek katılımcılara teşekkür belgesi takdim etti.

Okuma kültürünün oluşmasında çocuk kitaplarının rolü vurgulandı

Panelde; çocuklar için kitap seçiminde, yaş ve gelişim düzeyine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Burak Gökbulut, doğru kitabın seçilmesinde biçimsel, içeriksel ve dilsel özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Ailelerin çocuklarda okuma alışkanlığı oluşturulmasında önemli bir rol oynadığını da söyleyen Prof. Dr. Mustafa Yeniasır ise “Özellikle eğitim düzeyi yüksek olan ebeveynlerin, okuma konusundaki ilgileri, çocuklara örnek teşkil ediyor” dedi. Prof. Dr. Mustafa Yeniasır ayrıca günümüzde okumanın artık bir zorunluluk haline geldiğini ve günlük yaşamda sosyal ilişkilerin düzenlenmesi ve sağlıklı iletişim kurulması için önemli olduğunun altını çizdi.

Prof. Dr. Şevket Öznur, “Masallar, çocuklara hayatın yazılı olmayan kurallarını onları sıkmadan bir oyunun içinde gibi eğlendirerek öğretiyor” ifadesini kullandı. Dr. Dilan Kalaycı Alas ise çocuk edebiyatının kültürle olan ilişkisinin uluslararası alanda geniş bir şekilde incelendiğini ancak Türkiye’de bu konuda yapılan çalışmaların sayısının sınırlı olduğunu söyleyerek; çocuk edebiyatı alanında yazılan romanlarda yazarların temel hedeflerinden birinin de, toplumun kültürel değerlerini çocuklara aktarmak olduğunu belirtti.