Yakın Doğu Üniversitesi Sürekli Tıp Eğitimleri’nde Sigaranın Zararları Tartışıldı
Eklenme Tarihi: 02 Haziran 2016, 12:31
Son Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2020, 15:53
Yakın Doğu Üniversitesi Sürekli Tıp Eğitimleri'nde Sigaranın Zararları Tartışıldı

Dünyada Sigara Yüzünden Her 8 Saniyede Bir İnsan Yaşamını Yitiriyor.

Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri kapsamında, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek ASLAN tarafından Tütün kontrolünde hekimin rolü konulu seminer verildi.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 31 Mayıs Dünya Sigarasız günü nedeni ile anlam kazanan bu toplantı, Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gamze MOCAN önderliğinde, Sürekli Tıp Eğitimi Koordinatörü Doç. Dr. Ferhat HARMAN, Koordinatör Yardımcıları Doç. Dr. Selma YILMAZ, Yrd. Doç. Dr. Bahar KAYMAKAMZADE, Yrd. Doç. Dr. Mahmut Çerkez ERGÖREN, Yrd. Doç. Dr. Sevda Lafçı FAHRİOĞLU ve Uzm. Dr. Yeliz CENGİZ’in organizasyonuyla gerçekleşti.

Toplantıda Prof. Dr. Dilek ASLAN tarafından, sigaranın halen önlenebilir hastalık ve ölümlerin en önemli nedenlerinden biri olduğu vurgulanarak sigarasız bir toplum için hekime düşen görevlerden bahsedildi.

Sigaranın İçindeki Zehirli Maddeler

Sigarada 4000 farklı zehir vardır. 250 tane zehirli ve 50 tane kansere neden olan kimyasal maddeler her nefeste solunmaktadır.
İçilen her sigaranın içerdiği zehirlerden bazıları:

• Polonyum-210 (kanserojen) Radon (radyasyon)
  • Metanol (füze yakıtı)
  • Toluen (tiner)
  • Kadmiyum (akü metali)
  • Bütan (tüp gaz)
  • DDT (böcek öldürücü)
  • Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehri)
  • Arsenik (fare zehri)
  • Amonyak (tuvalet temizleyici)
  • Karbonmonoksit (egzoz gazı)
  • Nikotin (bağımlılık yaratan tek madde)
  • 3885 toksik madde

Sonuç olarak, ciğerlerimizde oluşan katran (ASFALT) nedeniyle, her sigara, ömrün 11 dakika kısalması demektir.

Dünyada Sigara Yüzünden Her 8 Saniyede Bir İnsan Yaşamını Yitiriyor.

Pasif İçicilik

Pasif içiciler, sigara içen kişilerle ayni ortamda bulunmaları nedeniyle 3700 çeşit kimyasal maddeden zarar görmektedir. Bu risk çocuklar için daha yüksektir. Çünkü çocukların akciğerleri tam gelişmemiş olduğundan, yetişkinlere oranla daha fazla ve hızlı nefes alıp verirler. Bundan dolayı daha fazla sigara dumanına maruz kalarak, boğaz enfeksiyonları, bronşit gibi hastalıklara daha sıklıkla yakalanırlar.

Ebeveynlerinin sigara alışkanlığından dolayı kansere yakalanan çocukların oranı %15’dir. Sigara içen ebeveynlerin çocukları kanseri önleyici genden yoksun doğmakta, akciğer enfeksiyonlarına ve astım hastalıklarına daha çok maruz kalmakta ve akciğer fonksiyonlarında bozukluk yaşanmaktadır. Hamileliğinde sigara içen annelerin bebekleri ise %10-15 oranında kilo ve zeka eksikliği ile doğmaktadır.

Sigarayı Bırakırken Karşınıza Çıkacak Zorluklar ve Çözüm Önerileri

Araştırmalar, sigara bağımlılarının % 80’inin sigarayı bırakmaya niyetli olduklarını ve en az üç kez bırkma teşebbüsünde bulunduklarını göstermektedir. Kararlı olmak başarının anahtarıdır. En önemli adım sigarayı bırakmaya karar vermek ve başarılı olmayı istemektir. Doktor desteğinde sigarayı bırakmak önemli bir destektir. Sigarayı bırakmanın üç evresi vardır;

1. Bırakmaya hazırlanma
  2. Bırakma
  3. Sürdürebilmek

Sigarayı Bırakmaya Yönelik Bazı Öneriler

Bırakma tarihinizi belirleyin. Çevrenizdeki insanlara sigarayı bırakacağınızı söyleyin ve size sigara teklif etmemelerini isteyin. Sigara içmemeyi özendiren bir ortam hazırlayın. Örneğin; Kül tablalarını ortadan kaldırın. Değişik yerlere “Sigara içilmez” uyarıları asın, sigara içilmeyen ortamları tercih edin. Giysilerinizi temizleyerek sigara kokusundan arının. Dişlerinizi temizletmek için diş hekiminden randevu alın. Sigaradan sararmış diş görüntüsünden kurtulun. Geçmişte başarısız diş denemeleriniz olduysa gözden geçirin. Sigara içmenizin nedenlerini ve niçin bırakmanız gerektiğini düşünerek not edin ve notu yanınızda taşıyın. Sigara satın almayarak biriktireceğiniz ekstra parayla yapacaklarınızı planlayın.

Konuşmacı ve katılımcıların toplantı sonunda yaptığı bilimsel tartışmada Kuzey Kıbrıs’ta sigara içme oranının çok yüksek olduğu belirtilerek sağlıklı bir nesil için sigarasız ortamların sağlanmasının gerekliliği belirtildi. Ayrıca kapalı alanlarda sigara içilmemesi için gerekli önlemlerin alınmasının gerektiği önemle vurgulandı.

Seminerin sonunda ise YDÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Gamze MOCAN, Prof. Dr. Dilek ASLAN'a plaket, Sürekli Tıp Eğitimi Koordinatörü Doç. Dr. Ferhat HARMAN da teşekkür sertifikası takdim etti.