Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail SILA’nın Makalesi, Operasyon Yönetimi Alanının Saygın Dergilerinden Production Planning & Control’da Yayınlandı
Eklenme Tarihi: 02 Mart 2017, 16:12
Son Güncelleme Tarihi: 25 Kasım 2020, 09:29

Yakın Doğu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail SILA’nın “Universal versus contextual effects on TQM: a triangulation study using neural networks” isimli yeni yayını, operasyon yönetimi alanının saygın dergilerinden Production Planning & Control’da yayınlandı.

Thomson Reuters Social Science Index kapsamındaki dergi, hakemli akademik kitap ve dergiler yayınlayan, Birleşik Krallık merkezli uluslararası yayınevi Taylor & Francis tarafından basılıyor. Çalışma, kalite yönetiminin iş sonuçları (müşteri memnuniyeti, finansal, insan kaynakları, ve örgütsel etkinlikle ilgili göstergeler) üzerindeki etkisini, çeşitli durumsal faktörleri (şirketlerin büyüklüğü, bulundukları sektör vs.) dikkate alarak test ediyor.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkler Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan Dr. İsmail SILA, bu çalışmanın 2007 yılında yayınladığı “Examining the effects of contextual factors on TQM and performance through the lens of organizational theories: an empirical study” isimli makalesinin bir uzantısı niteliğini taşıdığını belirtti.

Orijinal çalışmanın, Financial Times dergisi tarafından, dünyada işletme alanındaki tüm akademik dergiler arasında ilk 50 içerisinde (FT Top 50) gösterilen Journal of Operations Management dergisinde yayınlandığını belirten Prof.Dr.İsmail Sıla, birçok kuruluş tarafından operasyon yönetimi alanının en iyi dergisi olarak kabul edilen derginin, bilim ve sağlık enformasyonu alanlarında dünyanın lider yayınevi olan Elsevier tarafından yayınlandığını vurguladı.

Makale, literatürde büyük bir ilgi görerek, 2007-2011 yılları arasında bu dergide yayınlanan tüm makaleler arasında en çok atıf alan 10 makale arasına girmiş, Prof. Dr. İsmail SILA Elsevier tarafından ödüle layık görülmüştü. Bu güne kadar 600’e yakın atıf alan makale, Google Scholar’a göre en çok atıf sayısını son beş yıl içerisinde aldı. Makaleye olan ilginin güncelliğini koruması nedeniyle, araştırmacı, orijinal çalışmasını geliştirmek için bu kez University of South Florida öğretim üyesi Doç. Dr. Steven Walczak ile beraber çalıştı. Orijinal çalışmada Amerikan şirketlerinden elde edilen anket verileri, bu defa Türkiye’deki şirketlerden toplandı. Yeni çalışmada, araştırmacılar, birçok alanda ender olarak kullanılan çeşitleme (triangulation) yaklaşımını kullandılar. Bu araştırma alanında ilk kez Yapay Sinir Ağları kullanarak konuya yeni bir bakış açısı getirmiş oldular. Orijinal çalışma da, örgüt kuramlarından bazılarını teorik çerçeve olarak kullanan bu alandaki sadece birkaç çalışmadan biri olma özelliğini taşıyor.