Yakın Doğu Üniversitesi Öğrencileri Beslenme ve Diyetetik Öğrenci Kolokyumu’nda İkincilik Elde Etti
Eklenme Tarihi: 09 Kasım 2016, 15:19
Son Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2020, 13:17

Yakın Doğu Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü lisans öğrencilerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde beslenme genetiği alanında yaptığı proje, Beslenme ve Diyetetik alanındaki gelişmelerin tartışıldığı “Başkent Üniversitesi II. Beslenme ve Diyetetik Öğrenci Kolokyum”unda ikinci oldu.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Ankara’da gerçekleştirilen “Başkent Üniversitesi II. Beslenme ve Diyetetik Öğrenci Kolokyumu”'nda, Yakın Doğu Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü III. dönem lisans öğrencileri İrem TUFAN ve Dündar Buğra TELLİ’nin, “ACE D/I polimorfizimlerinin Kıbrıs Türk Popülasyonu’ndaki genotipik dağılımı ve metabolik hastalıklarındaki risk faktörünün belirlenmesi hakkında sunduğu projenin ikinci olduğu belirtildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki İlk Beslenme Genetiği Projesi...

Yakın Doğu Üniversitesi Deneysel Sağlık Bilimleri Araştırma Merkezi’nde (DESAM) gerçekleştirilen ve proje danışmanlığını Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Mahmut Çerkez ERGÖREN’in yaptığı proje, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde nutrigenetik (beslenme genetiği) alanında yapılan ilk bilimsel proje olma özelliğini taşıyor.

Hazırlanan projede, bilimsel gerçeklik ve hastalıklar üzerindeki etkisi kanıtlanan ACE D/I gibi polimofizmlerinin, hastalıkların ön tanısına girmeleri ile önce klinisyene, daha sonraki aşamalarda ise kişinin sağlıklı ve kaliteli beslenmesini sağlamak amaçlanıyor. Ayrıca beslenme uzmanına yardımcı olması için projenin genişletilerek hayata geçirilmesi planlanıyor.