Yakın Doğu Üniversitesi Mühendislik Alanında Uluslararası Bir Konferansa Daha Ev Sahipliği Yapacak
Eklenme Tarihi: 17 Ekim 2015, 10:20
Son Güncelleme Tarihi: 25 Kasım 2020, 09:33

-Zemin Mekaniği Ve Geoteknik Mühendisliğinde Yeni Gelişmeler Konulu Dördüncü Uluslararası Konferans YDÜ'de

Yakın Doğu Üniversitesi Deprem ve Zemin Araştırma ve Değerlendirme Merkezi Müdürü, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği öğretim üyesi ve Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölüm Başkan Vekili Prof. Dr. Cavit Ataların Edinburgh’da gerçekleştirilen 16. Avrupa Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Konferansında Türkiye Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Derneği (Zemin Mekaniği ve Temel Mühendisliği Türk Milli Komitesi’nin yeni kuruluşu) ve Uluslararası ile Avrupa Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği ilgilileri ile yaptığı görüşmelerde “Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliğinde Yeni Gelişmeler" konulu dördüncü uluslararası konferans 2-4 Haziran 2016 tarihlerinde bir kez daha YDÜ'de yapılması kararlaştırıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi Lefkoşa Kıbrıs (Near East University Nicosia Cyprus) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Türkiye Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Derneği ile Yakın Doğu Üniversitesi tarafından düzenlenecek olan bu önemli konferans, ilk üç konferansta olduğu gibi Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günsel’in Onursal Başkanlığında gerçekleştirilecek.

Zemin Mekaniği ve Temel Mühendisliği Türk Milli Komitesi ile Yakın Doğu Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliğinde Yeni Gelişmeler" konulu ikinci ve üçüncü uluslararası konferansların tarihleri de Madrid ve Atina’da gerçekleştirilen Avrupa Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Konferanslarında belirlenmişti.

Dört ay gibi kısa bir zamanda gerçekleştirilen 1. konferansın uluslararası bilim kurulunda dünya çapında üne sahip 11 ülkeden 17 bilim insanı görev aldı. 40 ülkeden 150’yi aşkın bilim insanının katkı ve katılımı ile gerçekleştirilen konferansta, Temeller ve Şev Stabilitesi, Zemin Özelliklerinin Belirlenmesi, Deprem Geoteknik Mühendisliği ve Geoteknik Mühendisliğinde Yeni Metodlar olarak dört ana bölümde Uluslarası Bilim Kurulu tarafından kabul gören 50’nin üzerinde tebliğ sunuldu. Konferansta sunulan bildiriler 2 cilt olarak yayınlanmıştı.

konferansın uluslararası bilim kurulunda dünya çapında üne sahip 14 ülkeden Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Dünya Birliği, Afrika, Asya ve Avrupa başkanları, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu olmak üzere toplam 22 bilim insanı görev aldı. 40 ülkeden 200’ü aşkın bilim insanının katkı ve katılımı ile gerçekleştirilen konferansta iki gün boyunca 14 oturumda dört davetli konuşma tebliği, dört özel tebliğ olmak üzere Temeller ve Şev Stabilitesi, Zemin Özelliklerinin Belirlenmesi, Deprem Geoteknik Mühendisliği ve Geoteknik Mühendisliğinde Yeni Metodlar olarak dört ana bölümde Uluslarası Bilim Kurulu tarafından kabul gören 70’in üzerinde tebliğ sunuldu. Konferansta sunulan olan tüm bildiriler konferans öncesi 600 sayfayı aşan bir kitap olarak yayınlanmıştı. Konferansın üçüncü günü ise, Girne, Lefkoşa ve Gazimağusa’ya gezi düzenlendi. Gezide bilim adamlarına Kuzey Kıbrıs zeminleri, sorunları ve hasarlar gösterilerek, hasarlı tarihi yapıların restorasyon çalışmaları konusunda bilgi verildi.

Konferansın sonuçları Organize Komitesi Başkanı Prof. Dr. Cavit Atalar, Organize Komitesi ve Zemin Mekaniği ve Temel Mühendisliği Türk Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sağlamer, Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Dünya Birliği Başkanı Prof. Dr. Petro Pinto, Geoteknik Mühendisleri Birlikleri Dünya Federasyonu Başkanı Prof. Dr. William Van Impe, Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Afrika Birliği Başkanı Prof. Dr. Mounir Bouassida, Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Avrupa Birliği Başkanı Prof. Dr. Ivan Vanicek ve Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliğinde kitabı en fazla okutulan, dünya otoritesi Prof. Dr. Braja Das tarafından değerlendirildi. Değerlendirmede konferansta çok değerli tebliğlerin sunulduğu, yeni gelişmeler ışığında sunulan bilgilerin, yeni araştırmalara ışık tutacağı ifade edildi.

Açıklamalarda bulunan Prof.Dr. Cavit Atalar, 2012 yılında YDÜ'nün ev sahipliğini yaptığı Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliğinde Yeni Gelişmeler" konulu üçüncü uluslararası konferansında 26 oturumda sekiz davetli konuşmacı olmak üzere Uluslararası Bilim Kurulu tarafından kabul gören 111 bildiri sunuldu. Konferansta sunulan bildiriler 900 sayfalık bir kitap olarak yayınlandı. Konferans 50 ülkeden 400’ü aşkın bilim insanı ve uygulayıcının katkı ve katılımı ile gerçekleştirildi. Konferansa katılan bilim insanlarının bazıları şunlardır: Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği’nde kitabı en fazla okutulan dünya otoritesi Prof. Dr. Braja M. DAS, Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Dünya Birliği Başkanı Prof. Dr. Jean-Louis BRIAUD, Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Dünya Birliği Eski Başkanı Prof. Dr. Pedro PINTO, Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Avrupa Birliği Başkanı Prof. Dr. Ivan VANICEK, Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Asya Birliği Başkanı Prof. Dr. Askar ZHUSUPBEKOV, Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Afrika Birliği Başkanı Prof. Dr. Samuel U. EJEZIE, Kore Geoteknik Birliği Başkanı Prof. Dr. Yeon-Soo JANG, Zemin Mekaniği ve Temel Mühendisliği Türk Milli Komitesi Onursal Başkanı Prof. Dr. Ergün Toğrol, Zemin Mekaniği ve Temel Mühendisliği Türk Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. Feyza ÇİNİCİOĞLU.
Prof.Atalar, “Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliğinde Yeni Gelişmeler" konulu dördüncü uluslararası konferansının zemin ve deprem konularında bilim dünyası ile toplumda yeni bir bilinçlenmenin önünü açacağına inanıyoruz dedi.