Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Prof. Dr. Kadir CANATAN’ı Misafir Etti
Eklenme Tarihi: 12 Kasım 2016, 10:17
Son Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2020, 11:54

Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Türkiye’nin tanınan sosyologlarından, Sabahattin Zaim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Kadir CANATAN’ı misafir etti.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden verilen bilgiye göre, “İslam ve Siyaset” konulu bir sunum yapan Prof. Dr. Kadir CANATAN; “İslam-siyaset ilişkisi” hem İslam’ı hem de siyaseti konuşmayı gerektiriyor. Siyaset, bir güç mekanizmasıdır ve denetlenmeyen güç tehlikelidir. İslam, bir ilkeler ve değerler nizamı olarak siyaset dahil hayatın her alanını düzenler. Bu bakımdan siyaset, dinin dışında özerk bir alan değildir" dedi.

Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Prof. Dr. Kadir CANATAN'ı Misafir EttiYakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Prof. Dr. Kadir CANATAN'ı Misafir Etti

Hristiyanlığın olumsuz tarihsel tecrübesi (Teokrasi) ve İslam’ın tarihsel olarak seçim ve beyata dayalı hilafetten saltanata geçmiş olması, din ve siyaset ilişkisine gölge düşürmüş ve bu durum laisizmi gündeme getirmiştir diyen CANATAN, Laisizm, iki özerk alan düşüncesine dayanmakta, devlet ile din arasına keskin çizgiler çekmek istemektedir dedi.

CANATAN, ancak bugün Fransa hariç hiç bir ülkede bu anlamda bir laisizm söz konusu değildir. Siyaset, bir değerler siyaseti olmak zorundadır ve bu bakımdan Müslüman ülkelerde de din ile siyaset arasında etkileşim olması kaçınılmazdır. İslam, somut bir devlet modeli sunmaz, ama seçim, beyat, danışma/katılım ve hukukun üstünlüğü (adalet) gibi ilkelerle siyasete ve devlete yön verir.”

Konferansa fakültenin dekanı Prof. Dr. Mehmet Mahfuz SÖYLEMEZ ve fakülte hocaları ile öğrencileri başta olmak üzere katılımcılar tarafından ilgiyle dinlendi.