Eklenme Tarihi: 24 Kasım 2016, 10:49
Son Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2020, 16:36
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde Dünya Prematüre Günü Kutlandı

Dünya Prematüre Günü, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde, Prematüre Olarak Dünyaya Merhaba Diyen Bebeklerin, Aileleri ve Doktorlarıyla Biraraya Geldiği Etkinlikle Kutlandı. Etkinlikte, Hayata Gözlerini Açtıkları Andan İtibaren Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nin Tam Donanımlı Yenidoğan Servisi’nde, Alanında Uzman Yenidoğan Ekibi Tarafından Sağlanan Bakım ve Sağlık Hizmetleri ile Hayata Tutunan ve Bugün Yaşları 1 ile 5 Arasında Değişen ve Hayatlarına Sağlıklı Bir Şekilde Devam Eden Prematüre Bebeklerin, Dünyaya İlk Geldikleri Günler Hakkında Konuşulurken Duygusal Anlar da Yaşandı.

Dr. Sevim ERKMEN: “Prematüre Bebeklerin Sağlıklarıyla Özveri ve Başarıyla İlgilenen Bir Yenidoğan Ekibimiz Var”

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği’nde gerçekleştirilen etkinlik, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Dr. Sevim ERKMEN’in açılış konuşmasıyla başladı. Dr. Sevim ERKMEN konuşmasında, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nin kurulduğu günden bu yana, ülke insanına ve ülke dışından gelen hastalara sağlık ve şifa dağıttığını, tam donanımlı alt yapı ve teknolojik imkanlara sahip Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde ise erken doğan bebeklerin, alanında uzman ve deneyimli ekipler tarafından sağlığına kavuşturulması yönünde ciddi çabalar gösterildiğini ifade etti. Dr. Sevim ERKMEN sözlerine şöyle devam etti; “Bir canlıyı dünyaya getirmek kadar, onu büyütmek ve yetiştirmek de aileler için büyük bir mutluluk ve ulvi bir görevdir. Bugün kutladığımız Dünya Prematüre Günü’nde dikkat çekilmek istendiği üzere bebekler erken doğabiliyor, erken doğumla birlikte sağlık sorunları da gelişebiliyor. Özellikle hastanemizin bütün bölümlerinde olduğu gibi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda prematüre bebeklerin sağlıklarıyla özveri ve başarıyla ilgilenen bir yenidoğan ekibimiz var. Bu gün dolayısıyla gerçekleştirilen etkinlik vesilesiyle, erken doğan bebeklerimizin sağlıklarının daim olmasını dilerken, tüm meslektaşlarımı da tebrik ediyorum”.

Prof. Dr. Nerin Nadir BAHÇECİLER ÖNDER; “Prematüre Bebekler Hayata Geldikleri İlk Günden İtibaren Çetin Bir Yaşam Mücadelesi Veriyor”

Başhekim Dr. Sevim ERKMEN’den sonra söz alan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nerin Nadir BAHÇECİLER ÖNDER de, hayatlarının ilk günlerinden itibaren çetin bir yaşam mücadelesi vererek, sağlıkla bu günlere ulaşabilen pek kıymetli prematüre bebekler ve aileleri ile bu özel günde birlikte olmaktan tarif edilmez bir onur duyduğunu belirterek, uluslararası kriterlere göre donatılmış Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ni armağan eden ve birçok bilim insanına kendi ülkesine geri dönme imkanı sağlayan kurucu rektör Dr. Suat GÜNSEL ve ailesine teşekkürlerini sundu.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde Dünya Prematüre Günü Kutlandı

Doç. Dr. Ceyhun DALKAN: “Hedefimiz Dünyaya Prematüre Gelen Bebeklerimizi Sağlıklı Şekilde Hayata Kazandırmak”

Etkinlikte söz alan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile Yenidoğan Servisi Uzmanı Doç. Dr. Ceyhun DALKAN ise konuşmasında, dünyada her on çocuktan birinin prematüre olarak dünyaya geldiğini ve erken doğumla birlikte birçok sağlık problemleri ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Prematüre bebeklerin anne karnındaki gelişimlerini tamamlayamamaları dolayısıyla kalp, damar ve akciğer gibi çeşitli hastalıklara maruz kalabileceklerinden bahseden Doç. Dr. Ceyhun DALKAN, bu sorunları gidermek için çeşitli ilaç tedavileri uygulanması gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Ceyhun DALKAN şöyle devam etti; “Akciğerleri gelişmeyen bebeklerimizi ciğerleri gelişebilsin diye sahip olduğumuz yeni solunum cihazlarımıza bağlıyor ve sonrasında beyin ve akciğerlerinin zarar görmemesi için titizlikle takip ediyoruz. Prematüre bebeklerimizin ilk zamanlar yaşadıkları bu tür sorunların, doğru ve yakın takip-tedavisi uzun dönemde hayatlarını sağ-salim ve sekelsiz devam ettirmeleri için hayati olmaktadır. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi olarak hedefimiz, bebekleri sadece taburcu etmek değil, sağlıklı sekelsiz bir şekilde hayata ve topluma kazandırmaktır. Biz Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Pediatri Anabilim Dalı, Yenidoğan ekibi olarak Kıbrıs Türk halkına daha fazla hizmet etmeye, sağlık dağıtmaya can atmaktayız.”

Erken Doğum Sürecinde En Önemlisi Sağlık Ekibi

Etkinlikte prematüre bebek anneleri de söz aldı. Kızı prematüre olarak dünyaya gelen Aslıhan KARABULUT şöyle konuştu; “Bebeğim dünyaya geldiğinde çok küçüktü. Onu gördüğümde aslında ne yapacağımı şaşırdım. Prematüre bebeklerin hayata tutunmak için öyle bir azmi var ki, onu gördüğünüz zaman siz de zaten o gücü bebeğinizden alıyorsunuz. Ben de bu süreçte gücü kızımdan aldım. Ayrıca bu süreçte en önemli unsurlardan biri de ekiptir ve kızımın en büyük şansı, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde doğmasıydı. Bu vesileyle doktorumuz Doç. Dr. Ceyhun DALKAN’a, hemşirelerimize ve tüm ekibe çok teşekkür ediyorum ve hiçbir bebeğin erken doğmamasını diliyorum”.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde bu yıl ilki düzenlenen Dünya Prematüre Günü etkinliğinin gelenekselleşerek devam edeceği, sağlıklı nesillerin yetişmesine hep birlikte tanık olmaya devam edileceği bildirildi.

Haberin Videosu