Yakın Doğu Üniversitesi, Bilgisayar Enformatik Bölümü Yüksek Lisans Programının Bilimsel Başarısı
Eklenme Tarihi: 13 Mart 2015, 01:30
Son Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2020, 10:35

Yakın Doğu Üniversitesi, Bilgisayar Enformatik Bölüm Başkanı Doç.Dr. Nadire Çavuş bilimsel çalışmalar kapsamında yüksek lisans öğrencisi Mustafa Asaad Alani ile birlikte yazdığı “Cloud Computing & Its Adoption: Firm Adoptation” isimli kitap Lap Lambert Academic Publishing isimli yayınevi tarafından Almanya’da İngilizce olarak basıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Kaliteli akademik eserleri baskıya alan Lap Lambert Academic Publishing isimli yayınevinin öğretim üyeleri ve profesörleri tercih ettiği vurgulandı. Yayınevinin amacı bilimsel araştırmaları destekleyerek 40 farklı ülkede bastığı kitapların dağıtımını yaparak dünyanın her yerine ulaştırılmasını sağlamak.

Doç.Dr. Çavuş, Bulut Bilişim günümüzde tüm sektörlerde önemli bir rol oynamaktadır. Bilişim teknolojileri kullanıcıları maliyet konusunda ve ihtiyaçlara göre geliştirilmesi yönünden esnekliğin olmayışı açısından önemli zorluklarla karşılaşmaktadır. Bulut bilişim geleneksel bilişim bilimlerinin karşılaştığı zorluklara çözümler sunmaya çalıştığından teknoloji dünyasında büyük önem kazandığına vurgu yaptı.

Bulut Bilişim alanındaki gelişmeler, bilgisayar kullanılan tüm alanlarda büyük ilgi görmeye başlamıştır. Yakın Doğu Üniversitesi akademisyenlerinin yazdığı kitap, Dağıtık Bilgi İşleme ve Bulut Bilişim alanlarındaki gelişmeleri açıklar. Bulut Bilişim, şu anda yaygın olarak büyük ve orta ölçekli şirketler tarafından kullanılmaktadır. Bulut Bilişim, büyük miktarda veri depolamaya ek olarak, de kullanıcılara bilgisayar imkanları da sunar. Bu kitap, Bulut Bilişim’in temel özelliklerini açıklar ve yaygın olarak kullanılan Bulut Bilişim mimarilerinden örnekler içerir.

İşletmeler için Bulut Bilişim kullanmaya başlamak için karar vermek kolay değildir. Doç.Dr. Çavuş kitapta öncelikle Temel Karar Teorisi’nin incelendiğini, sonra da bir işletmenin Bulut Bilişim kullanmayı kabul veya red etmezden önce nasıl karar verebileceğinin ayrıntılı olarak açıklandığını belirtti.

Yazarlar, kitabın Bulut Bilişime yatırım yapmayı düşünen her boyuttaki firmanın, karar vermezden önce bilgi edinmesine yardımcı olacağını düşündüklerini vurguladılar. Bu bağlamda akademisyenler tarafından yazılan kitap, her buyuttaki firma sahiplerinin Bulut Bilişime geçiş sürecinde yararlanabileciği akademik bir eserdir.

Bilgisayar Enformatik Bölüm Başkanı Doç.Dr. Nadire Çavuş, Bilgisayar Enformatik Bölümü Yüksek Lisans programından mezun olan öğrencilerin Bilişim alanında bilime katkı koyabilecek düzeye ulaştıklarını görmekten büyük gurur ve onur duyduğunu vurguladı.