Tüm Dünyada Ölüm Nedenleri Arasında İlk Sırada Kalp ve Damar Hastalıkları Geliyor
Eklenme Tarihi: 16 Nisan 2016, 18:08
Son Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2020, 13:19

- 12 - 18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Uzmanı Dr. Levent Cerit 12 - 18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası Dolayısıyla, Tanı ve Tedavi Yöntemlerindeki Gelişmelere Rağmen Halen Günümüzde Dünyada ve Türkiye'de Ölüm Nedenleri Arasında İlk Sırada Bulunan Kalp ve Damar Hastalıkları ile İlgili Bilgiler Verdi.

Günümüzde kalp sağlığının değerinin daha iyi anlaşılmasına, tanı ve tedavi yöntemlerindeki ilerlemelere rağmen dünyada ve Türkiye'de ölüm nedenleri arasında hala ilk sırada kalp ve damar hastalıkları gelmektedir.

Diebetes mellitus (şeker hastalığı), hipertansiyon (kan basıncı yüksekliği), hiperlipidemi, obezite ve sigara kullanımı kalp sağlığını tehdit eden faktörler arasında yer almaktadır. Özellikle sigara kullanımı, günümüzde bir salgın hastalık gibi yayılmaktadır. Gençlerin sigaraya başlama yaşları çok küçük yaşlara düşmüştür. Sigaranın kalp hastalıklarına, inmeye (felç), akciğer hastalıklarına ve çeşitli kanserlere neden olduğu çok iyi bilinmektedir.

Kan basıncı yüksekliği, şeker hastalığı ve uyku bozuklukları ile kalp damar hastalıkları arasındaki yakın ilişki çok iyi bilinmektedir. Bu hastalıklara yönelik uygun tedavilerin ve takiplerin yapılması, hastalıkların neden olabileceği kardiyovasküler riskleri ortadan kaldırabilmektedir.

Kalp hastalıkları sıklığındaki artışın görülmesi ile birlikte koruyucu sağlık hizmetlerinin değeri daha iyi anlaşılmaya başlanılmıştır. Sağlıklı beslenme, hazır gıdalar yerine akdeniz diyetinin tercih edilmesi, aşırı tuz tüketiminin önüne geçilmesi, düzenli check up programları, kalp sağlığını koruma önlemleri arasındadır. Ayrıca hayata pozitif bakmak, sevdiklerinizle kaliteli zaman geçirmek, kaliteli uyku da önemlidir.

Sağlıklı Bir Gelecek için Sporu Hayatınızın Bir Parçası Haline Getirin
Sporu yaşamımızın bir parçası haline getirebilmek için sağlıklı bir kalbe sahip olmak gerekmektedir. 35 yaş üstü kişilerin spor yapmaya başlamadan önce kardiyak yönden detaylı bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Fizik muayene, EKG (Elektrokardiyografi), ekokardiyografi ve egzersiz testleri yapılabilir.

Sağlıklı Bir KALBE Sahip Olmak İçin:

• Sağlıklı beslenin ( Akdeniz Diyeti).
  • Hareket edin.
  • Tütün mamullerinden uzak durun.
  • Alkol tüketimini sınırlı tutun.
  • Vücut ağırlığınızı kontrol altında tutun.
  • Kan basıncınızı düzenli ölçtürün ve kontrol altında tutun.
  • Kan değerlerinizi düzenli olarak ölçtürün.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’nda, kalp damar hastalıklarına yönelik check-up programları ile kalp hastalıklarına, kalbiniz ve sağlığınız zarar görmeden erken dönemde tanı konulabilmektedir. Hastanemiz bünyesindeki 3D/4D Ekokardiyografi cihazı, kalbi 3D/4D (üç boyut/dört boyut) görüntüleme ile değerlendirmeye imkan tanıyan KKTC’deki ilk ve tek, en üst düzey teknolojiye sahip cihaz olarak Kıbrıs halkına hizmet vermektedir. En ileri teknolojik donanıma sahip poliklinik koşullarımızda, 3D/4D ekokardiyografi, efor testi, EKG holteri (24 saat ritim takibi), tilt testi (eğik masa testi), kalp pili kontrolü ünitesi ve aritmi (kalp ritim bozukluğu) ile kalp sağlığını korumak için çalışmaktayız. Hastalarımıza 7 gün 24 saat acil koşullarda koroner anjiyografi, balon, stent işlemlerini, alanında profesyonel bir ekip ile uygulamaktayız. Elektrofizyolojik çalışma, RF ablasyon, cryoablasyon yöntemleri ile ritim bozukluğu olan hastaların tanı ve tedavi işlemleri polikliniğimizde, bütün dünya ile eşzamanlı olarak, en ileri teknolojik ekipmanlar eşliğinde başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi ailesi olarak, kalp ve damar hastalıkları ile olan mücadelede, kişileri bu hastalıklara karşı uyarmak, kalp sağlığı konusunda halkı bilinçlendirmek, sağlıklı yaşam alışkanlıklarını hayatın bir parçası haline getirmek ve kalp sağlığına gerekli önemi kazandırmak amacıyla 12 - 18 Nisan Kalp Sağlığı Haftanızı kutlar, sağlıklı günler dileriz.

Haberin Videosu