Süper Meyve Goji Berry (Kurt Üzümü)
Eklenme Tarihi: 27 Şubat 2016, 18:45
Son Güncelleme Tarihi: 01 Aralık 2020, 09:33

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Gültaç Dayı, Dünya'da Goji Berry ya da Wolf Berry diye Bilinen, "Süper Meyve" Tanımını Gerçekten Hak Eden, Ancak Ülkemizde Pek de Bilinmeyen Süper Meyve Goji Berry’nin (Kurt Üzümü) İçeriği Ve Faydaları Hakkında Bilgiler Paylaştı.

Goji Berry (Kurt Üzümü)
Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halka ilişkiler Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan YDÜ Hastanesi Diyetisyeni Gültaç Dayı Goji Berry (Kurt Üzümü) hakkında şöyle konuştu; Goji , inanılmaz şekilde sulu ve tatlıdır, tadı yaban mersini ve kirazın arasındadır. Goji Berry himalaya bölgesine özgü bir bitkidir. Goji üzümü, her türlü toprakta yetiştirilebilmektedir. Genel olarak yarı gölge güneşten hoşlanır. Goji bitkisinin boyu yaklaşık 2.5-3 metre civarında olup, odunsu çalı görünümü vardır. Goji Berry yani kurt üzümü, 2 yaşından sonra meyve vermeye başlar. Beş yaşına gelince de olgunlaşır, güzel meyveler vermeye başlar. Yapraklarından mükemmel çay yapılır. Kurutulan Goji, bir kuru üzüm olarak da aynı önemde bir besindir.

İçeriği:
Bir protein deposudur. 19 ayrı aminoasit, %13 protein, yüksek değerde betakaroten, 21 iz minerali, çinko, demir, fosfor, %8 E vitamini, Zeaxanthin, Germanyum, Carotenoids, Beta Sitosterol, Cyperone, Solavetivone, Physalin, Betaine ve çok yüksek oranda C vitamini içerir.

İşte Goji Berry’nin Faydaları:

• Antioksidan oranı en yüksek bitkilerden biri olması nedeniyle antioksidan kaynağıdır.
  • İçerdiği % 13 oranındaki protein, kepekli buğdayda bulunanadan bile daha fazladır.
  • Portakalın içindeki C vitamininin yüzlerce kat fazlasını barındırması nedeniyle, C vitamini içeren besinlerin süpermenidir.
  • % 8 oranında E ve B vitaminlerini içerir.
  • Beta Sitosterol içermesi nedeniyle kolestrolü düşürücü bir etkisi vardır.
  • Solavetivone içermesi nedeniyle güçlü bir anti bakteriyeldir.
  • Çinko, kalsiyum, selenyum, fosfor vb. mineraller bakımından oldukça zengindir.
  • Goji üzümündeki Physalin içeriği, lösemi türlerine karşı savaşan aktif bir bileşik barındırır.
  • Karaciğer tarafından kolin üretiminde kullanılmakta olan Betain içermesi nedeniyle, sakinleştirici, hafızayı ve kas büyümesini artırıcı, karaciğer yağlanmasına karşı koruyucu bir özelliği vardır.
  • Kanserden koruyucu ve tümör büyümesini durdurucu etkisi vardır.
  • Menapoz semptomlarını yok edici etkisi bulunmaktadır.
  • Beta karoten kaynağı olarak havuçtan daha güçlüdür.
  • DNA’yı koruyucu etkisi vardır.
  • Düzenli kullanımında kalp ve kan basıncına yararları olduğu gözlenmiştir.
  • Hastalıklara karşı direnç artırıcıdır.
  • Göz retinasında bulunan maddelerden biri olan Zeaxanthin içermesi nedeniyle, göz sağlığı için oldukça faydalıdır.
  • Hormonlar ile beyin ve sinir sisteminin düzgün iş görmesi için vücudun üretimi için gerektirilen gerekli yağlı asitleri içerir.