Siyaset Bilimi Bölümü Öğrencileri Avrupa Komisyonu’nun Düzenlediği Irkçılık Karşıtı Etkinliğe Katıldı
Eklenme Tarihi: 22 Nisan 2017, 13:15
Son Güncelleme Tarihi: 24 Kasım 2020, 11:30

Yakın Doğu Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren Siyaset Bilimi Bölümü öğrencileri, Avrupa Komisyonu’nun, Avrupa Irkçılığa Karşı Eylem Haftası kapsamında gerçekleştirdiği ‘Çeşitlilik İçinde Birlik (Unity in Diversity)’ konulu panele katıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Lefkoşa Bedesten’de yer alan etkinlikte,Avrupa Birliği’nin çeşitlilik politikaları ve ırkçılıkla mücadele için yapılan faaliyetler ile yabancı düşmanlığına karşı eylem planları ve AB ülkelerinden örnek uygulamalar anlatıldı. Avrupa Birliği’ne üye ülke analizlerinin ortaya konmasından sonra ırkçılıkla mücadele konusunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde uygulanan politikalar dinleyiciler ile paylaşıldı.

Avrupa Birliği (AB)’nin özellikle Maastricht Anlaşmasından bu yana inşa etmeye çalıştığı siyasal ve sosyal entegrasyon sürecinin mercek altına alındığı panelde, öğrenciler AB’nin ırkçılıkla mücadele kapsamında yürüttüğü politikaları ve Birlik mevzuatını yakından inceleme olanağı buldu.

Doç. Dr. Nur KÖPRÜLÜ: “ AB Yeni Politika Arayışlarına Girdi”

Öğrenciler ile birlikte etkinliğe katılan Siyaset Bilimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nur KÖPRÜLÜ, öğrencilerin bu tür alan çalışmalarına katılımının derslerde edindikleri kuramsal altyapıya anlam ve işlev kazandığını belirtti.

Doç. Dr. KÖPRÜLÜ, ekonomik bütünleşme ile yola çıkan Avrupa Birliği’nin, geçtiğimiz yıllar içerisinde siyasal ve sosyal bütünleşme süreçlerine dahil olduğunu ifade ederek, Birliğin içerisinde bulunduğumuz coğrafyada meydana gelen çatışmalar sonrasında karşılaştığı mülteci sorunu sonucunda yeni politika arayışlarına yöneldiğine dikkat çekti.

Özellikle 2011 yılından bu yana Suriye’de yaşanan çatışmanın bir sonucu olarak başta Türkiye, Lübnan ve Ürdün olmak üzere bölge ülkelerine göç etmek zorunda olan Suriyeli mülteciler konusunun da panelde önemli bir yer bulduğunu dile getiren Doç. Dr. Nur KÖPRÜLÜ, Bu çerçevede, küresel bir sorun olan yabancı düşmanlığı, ırkçılıkla mücadele gibi konuların ve bu tür alan çalışmalarında yer almanın, dünyanın farklı coğrafyalarından ülkemize gelen öğrencilerin teorik ve mesleki formasyonlarına katkı koyacak olması bakımından önemli olacağını sözlerine ekledi.