Özel Bir Hastaneden Transfer Edilen ve Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde Domuz Gribi Teşhisi Konulan Hasta İzole Bir Ortamda Müşahade Altında Tedavi Görüyor
Eklenme Tarihi: 15 Ocak 2016, 16:06
Son Güncelleme Tarihi: 08 Aralık 2020, 16:14

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nin Düzenlediği Basın Toplantısı’nda, Gribal Enfeksiyon Şikayetiyle Tedavi Gördüğü Özel Bir Hastaneden, Ağır Akut Solunum Yetmezliği ile Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ne Kaldırılan Hastaya, Tespiti Kısa Bir Sürede Gerçekleştirilen, İnfluenza A Subtip H1N1 Teşhisi Konulduğu Açıklandı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, gerçekleştirilen basın toplantısında, Başhekim Sevim Erkmen, Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Finn Rasmussen, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Kaya Süer ve Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı hazır bulunurken, hastanın tedavisini yürütmekte olan Prof. Dr. Finn Rasmussen ile Doç. Dr. Hüseyin Kaya Süer tarafından, hastanın, hastaneye geldiği günkü durumu, konulan teşhis, güncel durumu ve hastayla ilgili gerçekleştirilen uygulamalar hakkında bilgiler verildi.

Ciddi Akciğer Enfeksiyonu Bulunan Hastanın Tedavisi İzole Ortamda Devam Ediyor
11 Ocak’ta, saat 20:16’da özel bir hastaneden Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ne, ciddi akciğer enfeksiyonu ile transfer edilen 52 yaşındaki kadın hastada, yapılan tetkikler ve Yakın Doğu ÜniversitesiHastanesi Tıbbi Genetik Laboratuvarı’nda gerçekleştirilen araştırmaların ardından, kısa bir süre içerisinde domuz gribi olarak da bilinen influenza virüsü A subtip H1N1 tespit edildi.  Hasta, şu anda tüm güvenlik önlemleri alınarak Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde izole edilmiş durumda ve bulaştırma riski taşımamaktadır.

Prof. Dr. Finn Rasmussen, hastanın, nefes alma güçlüğüne neden olan, ARDS (akut respiratuar distres sendrom) sorunu ile karşı karşıya olup,  akciğerlerinin alveoli sıvı ve hücre ile dolu olduğunu ifade ederken, şu anda mekanik ventilasyon cihazına bağlı bulunduğunu ve akciğerlerinin yaklaşık %10-15’inin  fonksiyonel durumda olduğunu belirtti.  Prof. Dr. Finn Rasmussen, hastanın durumunun kritik olmakla birlikte, her geçen gün olumlu yönde küçük gelişmeler gösterdiğini, bunun da hastayla ilgili umudu yükselttiğini sözlerine ekledi.

Domuz Gribi’nin Erken Teşhis ve Doğru Tedavi ile Endişe Edilecek Boyuta Ulaşma İhtimali Düşük
Gerçekleştirilen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Hüseyin Kaya Süer ise, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi bünyesinde mevcut Enfeksiyon Kontrol Ekibi’nin, Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı ile multidisipliner yaklaşım temelinde çalışmakta olduğunu, hastanın tedavisine izole bir odada devam edildiğini, bu nedenle hastalığın bulaşma riskinin bulunmadığını ve hastalığın tespitinin hemen ardından, KKTC Sağlık Bakanlığı’na konu ile ilgili bilgi verildiğini belirtti.  Doç. Dr. Hüseyin Kaya Süer, ayrıca, Domuz Gribi hastalığının erken teşhis ve tedavisinde, hastalığın seyrinin endişe edilecek boyutlara ulaşma ihtimalinin az olduğunu da sözlerine ekledi.

Domuz Gribi Nedir?
Domuz gribi, önceleri domuzlarda görülen İnfluenza A adlı virüsün H1N1 alt tipinin, mutasyon geçirerek insanlara bulaşmasıyla, artık insandan insana geçen, yüksek ateş, öksürük ve boğaz ağrısı gibi belirtilerle seyreden bir solunum yolu hastalığıdır.

Haberin Videosu