Liseyi KKTC’de Bitiren T.C. Uyruklu Öğrencilere Yakın Doğu Üniversitesi’ne Doğrudan Kayıt Hakkı
Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2016, 14:04
Son Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2020, 09:09

Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlıkları arasında daha önceden imzalanan Kıbrıs´ta okuyan Türkiye vatandaşı öğrencilere KKTC üniversitelerine doğrudan kayıt hakkı sağlayan protokol, KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti Meclisleri ile T.C Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. Bu protokol çerçevesinde KKTC Liselerinden Mezun TC vatandaşı öğrenciler doğrudan ülkemizdeki üniversitelere kayıt yaptırabilecek.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre liseyi KKTC’de bitiren Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğenciler Yakın Doğu Üniversitesi’nin 16 fakültesine bağlı 188 bölümüne doğrudan sınavsız kayıt yapabilecekler. Yakın Doğu Üniversitesi’ne lise diplomaları ile başvuruda bulunabilecek olan öğrenciler Kıbrıslı öğrencilerin sahip olduğu haklardan yararlanacak ve KKTC vatandaşı öğrencilerin ödediği harçlara tabii olacaklar. Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) sağladığı haklar sayesinde KKTC liselerinden mezun olan öğrenciler LYS sınavlarına katılmadan Yakın Doğu Üniversitesi’nin 188 bölümüne doğrudan kayıt olabilecekler.

YDÜ Viyana’da Science Direct ve Scopus Kapsamında Fuzzy Logic ve Soft Computing Uluslararası Konferansı’na Başkanlık Yapıyor

Doğrudan Kayıt Hakkı

Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında yürürlüğe giren protokol gereğince, KKTC liselerinden mezun olan TC vatandaşı öğrenciler ÖSYM tarafından düzenlenen Üniversite Yerleştirme Sınavları’na girmeden, doğrudan KKTC üniversitelerine kayıt hakkına sahip oldular.

Yılın Yeni Nesil Bölümü Mekatronik Mühendisliği

Yrd. Doç. Dr. Yeter TABUR: “KKTC Liselerinden Mezun Tüm Türkiye Vatandaşı Öğrencileri Kayıt İçin Bekliyoruz”

Yakın Doğu Üniversitesi Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Yeter TABUR, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, öğrencilerin sınavsız geçiş hakkıyla sağladıkları büyük avantaja vurgu yaptı. Bu protokolun öneminin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Yeter TABUR, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim arasında imzalanan protokol çok büyük bir adım oldu. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe giren protokol ile KKTC liselerinden mezun Türkiye vatandaşı öğrencilerimiz de artık KKTC vatandaşı öğrencilerimiz gibi Yakın Doğu Üniversitesi’ne ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlara girmeden, doğrudan kayıt yaptırabilecekler. Daha önceki uygulamalarda KKTC liselerinden mezun öğrenciler KKTC üniversitelerine kayıt yaptırdıkları durumda diplomaları YÖK tarafından tanınmıyordu ve denklik için tekrar sınava girmeleri gerekiyordu. Yapılan yeni protokol ile ise Türkiye vatandaşı öğrencilerimiz KKTC üniversitelerine doğrudan sınavsız kayıt hakkı elde ettiler; diplomaları da YÖK tarafından tanınıyor ve denklik için ek bir sınava girmeleri gerekmeyecek. Tüm KKTC liselerinden mezun Türkiye vatandaşı öğrencilerimiz Yakın Doğu Üniversitesi’nde istedikleri bölümlere kayıt yaptırabilirler. Kayıt yaptıracak öğrencilerimiz KKTC vatandaşı öğrencilerilerimizle aynı haklara sahip olacaklar. Detaylı bilgi için Öğrenci İşleri birimimiz ile görüşebilirler. Tüm öğrencilerimizi bekliyoruz” dedi.

KKTC liselerinden mezun olup Yakın Doğu Üniversitesi’ne doğrudan kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler daha  detaylı bilgiye için Yakın Doğu Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’ndan,  223 64 64 numaralı telefondan (dahili 215-223-225-403) ve www.neu.edu.tr adresinden ulaşabilecekler.