Eklenme Tarihi: 14 Haziran 2016, 11:12
Son Güncelleme Tarihi: 08 Aralık 2020, 10:07
Kan Bağışı Kampanyalarına Destekle Sağlıklı Olalım Sağlıklı Yaşatalım

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Dr. Sevim ERKMEN, 14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü Dolayısıyla, Sürekli İhtiyaç ve Tek Kaynağı İnsan Olan Kanın Teminindeki Yetersizliğe Dikkat Çekti. İlköğretimden İtibaren Topluma, “Gönüllü Kan Bağışçı” Olma Bilincinin Kazandırılması Gerektiğini de Vurgulayan Dr. Sevim ERKMEN, “Sağlıklı Olalım, Sağlıklı Yaşatalım” Anlayışıyla, Herkesi Kan Bağışı Kampanyalarına Destek Olmaya Davet Etti.

Tüm dünya ülkelerinin sağlık bakanları tarafından, 2005 yılı Mayıs ayında yapılan 58. Dünya Sağlık Asemblesi toplantısında, gönüllü kan bağışını destekleme kararı alındı. ABO Kan Grubu Sistemini bulan Nobel ödüllü Karl LANDSTAINER’in doğum günü olan 14 Haziran ise gönüllü ve karşılıksız kan verme alanında faaliyet gösteren Uluslararası Kızılay, Kızılhaç Dernekleri Federasyonu, Uluslararası Kan Donör Organizasyonları Federasyonu (FIODS) ve Uluslararası Kan Transfüzyon Derneği (ISBT) tarafından, Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü olarak ilan edildi.

Kan Acil Değil Sürekli İhtiyaçtır
Kan acil değil sürekli ihtiyaçtır. Dünyanın her yerinde her yaştan insanın yaşamak için kan transfüzyonuna ihtiyacı olabilir. İhtiyaç evrenseldir, fakat yeterli kana ulaşmak eşit değildir. Kan teminindeki yetersizlik özellikle gelişmekte olan ve dünya nüfusunun çoğunun yaşadığı ülkelerde önemlidir.

Dünyada Her Yıl 80 Milyon Üniteden Fazla Kan Bağışı Yapılmaktadır

Güvenli kan bir ülkenin en doğal kaynağıdır. Vatandaşların güvenli kana ulaşabilmesi için her ülkenin düzenli kan bağışlayan gönüllü bağışçılara ihtiyacı vardır. 14 Haziran gönüllü, karşılıksız kan bağışçılarını kutlamak onlara teşekkür etmek için özel bir gün olarak belirlenmiştir. Dünyada birçok insan, hayatını, kanlarını özgürce ve hiçbir karşılık beklemeksizin bağışlayan tanımadığı insanlara borçludur. Dünyada her yıl 80 milyon üniteden fazla kan bağışlanmasına rağmen, bunların sadece %38’i dünya nüfusunun %82’sinin yaşadığı gelişmiş ülkelerden toplanmaktadır. Çoğu ülkede gönüllü kan bağışı, ihtiyacı olan hastaların ailelerinden ve arkadaşlarından sağlanmaktadır. Tüm bilimsel veriler dikkate alındığında, gönüllü karşılıksız kan veren bağışçılar, güvenli kan kaynağının esas kısmını oluşturmaktadır. Çünkü her kan bağışı yaptıklarında hepatit, HIV gibi bulaşıcı hastalıklar yönünden tetkikleri yapılmaktadır. Günümüzde teknolojinin bu kadar gelişmesine rağmen yapay kan halen imal edilememekte ve tek kaynağı insan olarak önemini korumaktadır.

Topluma “Gönüllü Kan Bağışçı” Olma Bilinci Kazandırılmalıdır
Kan transfüzyonu ve transfüzyon tıbbı alanında organizasyon yapılması zorunludur. Bu organizasyon ulusal kan politikasıdır. Sağlık bakanlığı bünyesinde olmalı ve eğitim ayağında üniversitelerin ilgili anabilim dallarından destek alınmalıdır. Kan bankacılığı, Ulusal Kan Kurulu, sağlık bakanlığı ve üniversiteler tarafından yürütülmelidir.

Kan bağışı insanlık görevi ve toplumdaki dayanışmanın bir örneğidir. Güvenli kan, gönüllü kan vericiler ile sağlanır. İlköğretimden başlayarak eğitim kurumlarında topluma, gönüllü kan bağışçı olma bilinci kazandırılmalı, eğitim kurumları, iş yerleri, sivil toplum örgütleri ile iş birliği içerisinde hareket edilmelidir. Bu konuda toplumun sesi olan yazılı ve görsel basına da büyük görevler düşmektedir.

Birkaç ünite kana ihtiyacımız olduğunda ne kadar telaşlandığımızı düşünerek, kaliteli bir yaşam için her ay en az iki ünite kana ihtiyaç duyan Talasami ailesini unutmayalım.

Tek Kaynağı İnsan Olan Kan, Bağışlarınızla Birçok Kişiye Can Katacaktır
Kan Bağışı Kampanyalarına katılalım, destek olalım ve gönüllü donör olarak iş kayıtlarımızı yaptıralım. Unutmayalım, kanın tek kaynağı insandır ve bağışlayacağınız bir ünite kan bileşenlere ayrılarak birçok kişiye can katacaktır.