Kalp Ritim Bozukluklarında Yaşam Boyu İlaç Kullanımına Son!
Eklenme Tarihi: 22 Ocak 2018, 16:05
Son Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2020, 09:07

Carto-3 Cihazı İle Kalp Ritim Bozukluklarının Tedavisi Artık Daha Kolay
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamza Duygu, Kalpteki Ritim Bozukluklarının, Son Teknoloji Ürün Olan CARTO-3 Cihazı Kullanılarak, Kalbin Üç Boyutlu Haritasının Çıkarılması Suretiyle Tanı ve Tedavisinin Gerçekleştirilebildiğini İfade Etti. Hasta Bayıltılmaksızın Hafif Uyku Eşliğinde Yapılan Bu İşlemde, Kasıktan Anjiyo Yapar gibi Toplardamarlardan İnce Kablolarla Kalbe Ulaşıldığını ve Kalbin Elektrik Sisteminin Haritasının Çıkarılarak Ablasyon Denilen Yakma İşleminin Uygulandığını Söyleyen Prof. Dr. Hamza Duygu, Herhangi Bir Kesi ve Dikiş Olmaksızın Gerçekleştirilen Uygulama Sonrasında Hastaların 4-5 Saat İçinde Ayağa Kaldırılıp, Çoğunlukla da Ertesi Gün İlaçsız Bir Şekilde Taburcu Edildiğini Belirtti.

Prof. Dr. Hamza Duygu; “Bazı Kalp Ritmi Bozuklulukları Kişiye Zarar Vermezken, Bazıları ise Ölümcül Sonuçlar Doğurabiliyor.”
Prof. Dr. Hamza Duygu, kalpte normal ritimden sapmaya yol açan herhangi bir düzensizliğin ritim bozukluğu olarak addedildiğini ve genelde masum seyirli olan erken gelen vurulardan (ekstrasistol), öldürücü olabilen, kalp karıncığından köken alan çarpıntılara kadar geniş bir yelpazeyi kapsadığını belirtti. Belirtilerinin kalpte tekleme hissi (bazen göğüs kafesinde kuş çırpınması şeklinde tarif edilir), baş dönmesi ve bayılma şeklinde olabileceği gibi bazen ilk belirtinin ani kalp durması şeklinde de karşımıza çıkabildiğini söyleyen Prof. Dr. Hamza Duygu, çarpıntının ciddiyetinin, kaynaklandığı kalp odacığına, yol açtığı kalp hızına, düzenli olup olmamasına ve ne kadar sürdüğüne bağlı değiştiğini, bazılarının kişiye hiç bir zarar vermezken, bir bölümünün ise çok rahatsız edici boyutta olduğunu ve hatta ölümcül sonuçlar dahi doğurabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Hamza Duygu; “Hastalar Ritim Bozukluklarının Tedavisinde Ömür Boyu İlaç Kullanmak Yerine, Dünya ile Eş Zamanlı Olarak Hastanemizde de Uygulanan Ablasyon Denilen Yakma İşlemi ile Tedavi Olabiliyorlar.”
Prof. Dr. Hamza Duygu çarpıntı şikayeti olan hastalarda temel olarak kalp elektrosu, kan testleri, kalp ultrasonu, efor testi ve 24 saat hastanın kalp ritmini kaydeden holter cihazı ile aritminin tipi ve bu aritmiye neden olabilen durumların saptanmaya çalışıldığını ifade ederek, günümüzde çoğu ritim bozukluklarının tanı ve tedavisinde, EPS ve ablasyon (yakma) denilen işlemin uygulandığını söyledi. Ritim bozukluklarının tedavisinde kullanılan ilaçların ömür boyu kullanımının hem hasta uyumunu azalttığını hem de malum bazı yan etkileri beraberinde getirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Hamza Duygu, bu nedenle son yıllarda tüm dünyada ablasyon denilen yakma işleminin tedavide ön plana geçtiğini belirterek şöyle devam etti; “Hasta bayıltılmaksızın hafif uyku eşliğinde yapılan bu işlemde, kasıktan anjiyo yapar gibi toplardamarlardan ince kablolarla kalbe ulaşılıyor ve kalbin elektrik sisteminin haritası çıkarılarak yakma işlemi gerçekleştiriliyor. Herhangi bir kesi ve dikiş olmadan hastalar 4-5 saat sonra ayağa kalkıp, çoğunlukla da ertesi gün ilaçsız bir şekilde taburcu ediliyor.”

Prof. Dr. Hamza Duygu; “CARTO-3 Cihazı, Kalbin 3 Boyutlu Haritasının Çıkarılmasını Sağlayarak, Tedavide Hekime Kılavuzluk Ediyor.”
EPS ve ablasyon için son teknoloji ürünü CARTO-3 cihazının kullanımı ile üç boyutlu olarak kalbin elektrik sisteminin haritasının çıkarıldığını söyleyen Prof. Dr. Hamza Duygu, CARTO-3’ün, adeta otomobillerde kullanılan navigasyon sistemine benzer şekilde hekime kılavuzluk hizmeti sağladığını, ritim bozukluğu yaratan odağın saptanarak yakıldığını, bu sayede ömür boyu ilaç kullanma ihtiyacının ortadan kalktığı gibi ölümcül olabilen ritim bozukluklarının da kolayca tedavi edildiğini ifade etti.

Prof. Dr. Hamza Duygu; “Uzun Yıllardır Çok Çeşitli İlaç Tedavisine Rağmen Ölümcül Risk Altında Bulunan 24 Yaşındaki Hasta, CARTO-3 Sayesinde Tedavi Edilerek Sağlığına Kavuşturuldu.”
Prof. Dr. Hamza Duygu son dönemde, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kalp Merkezi’ne başvuran ve uzun yıllardır çok çeşitli ilaç tedavisine rağmen tekrarlayan ritim bozuklukları bulunan, gelecekte daha ölümcül ritim bozuklukları, ani kardiyak ölüm ve kalp yetmezliği gibi riskleri barındıran 24 yaşındaki hastada ritim probleminin, üç boyutlu haritalama sistemi sayesinde, son derece nadir görülen bir bölgede saptandığını, yine bu yöntem sayesinde yakma işleminin uygulandığını ve hastanın sağlığına kavuşturulduğunu söyledi.

Prof. Dr. Hamza Duygu son olarak, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kalp Merkezi’nde, gerek son teknoloji ürünü olan ablasyon cihazları, gerekse tüm dünyada ritim bozukluğu konusunda otör kabul edilen deneyimli hekim kadrosuyla binlerce ritim bozukluğu teşhisinin konularak, hastaların tedavisinin büyük bir başarı oranıyla gerçekleştirildiğini ifade etti.