İrfan Günsel Araştırma Merkezi’nden Kıbrıs Tarihine Işık Tutan Yeni Bir Makale
Eklenme Tarihi: 16 Aralık 2016, 09:21
Son Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2020, 09:24
İrfan Günsel Araştırma Merkezi’nden Kıbrıs Tarihine Işık Tutan Yeni Bir Makale

İrfan Günsel Araştırma Merkezi araştırmacılarından Tarih Eğitimi Uzmanı Mete ÖZSEZER’in Turkish Studies International Periodicalfor the Languages, Literatureand History of Turkishor Turkic Volume 11/16 Fall 2016, p. 71-88 “Kıbrıs’ta Türklük Bilincinin Siyasal Sürece Etkisi” adlı çalışması yayınlandı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Tarih Eğitimi Uzmanı Mete ÖZSEZER’in çalışmasında “Anadolu’daki Milli Mücadelenin Kıbrıs Türkleri için bir ümit olduğu ifade edilmektedir. Anadolu’da yapılan devrimlerin Kıbrıs’a yansıdığı dönemde iyiden iyiye devrimleri Kıbrıslı Türklerin de benimsediğinin görüldüğü belirtiliyor.

"İngilizler, II. Dünya Savaşı Sonrası Adadaki Çıkarlarını Korumak İçin Türk Milliyetçiliğini Destekledi"

Mete ÖZSEZER açıklamasında; "1931 isyanından sonra İngilizler ağır yaptırımlar sonucu adadaki ulusal simgeleri uzunca bir zaman yasaklamıştı. 1930’lu yıllara gelindiğinde “Türklük bilincinin” Kıbrıslı Türklerde tamamıyla yerleştiği anlatıldı. İngiltere’nin, II. Dünya Savaşı sonrası adadaki çıkarlarını korumak için Türk milliyetçiliğini desteklediği görüldü. 1950’li yıllara gelindiğinde Kıbrıslı Rumlar, İngiltere’ye yönelik haklarını savunma şeklini değiştirerek silahlanmaya gittiler. Günün sonunda bu silahlı eylemler İngilizlerin yönlendirmesiyle Kıbrıslı Türklere yöneldiğini ve iki toplumun arasına nifak sokulmuş ve birbirlerine kin beslemeye başladıkları aktarılıyor. İngiltere uluslararası kamuoyunu da arkasına alarak Kıbrıs Cumhuriyeti adlı bir devlet kurulmasına yardım ettiği, kurulan bu devleti iki toplum da benimsemediğini, kendi milli davalarına ulaşmak için geçici bir durum olarak gördüğü açıklanmıştır. Nitekim kurulan devletten üç yıl sonra sorunlar yaşanmaya başlandığı görülmektedir. Kıbrıslı Rumlar, Türklerin haklarına müdahale etmeye çalışınca Kıbrıslı Türkler de mevcut devletten ayrılmak zorunda bırakılmıştır. 1974’ten sonra Kıbrıs adası Güney ve Kuzey olarak ikiye bölündüğünü ve Kıbrıslı Türklerin, 1983’de kendi ulusal devletini ilan ettikleri açıklanmıştır." dedi.

ÖZSEZER; çalışmamda bana büyük katkıları olan; YDÜ Tarih Öğretmenliği Bölüm Başkanı Prof. Dr Ali Efdal ÖZKUL, YDÜ Türkçe Öğretmenliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet GÜNEYLİ, YDÜ Sınıf Öğretmenliği Bölüm Başkanı Dr. Nazım KAŞOT, YDÜ Büyük Kütüphane Müdür Yardımcısı İsmet AKSULAR’a ve çalışanlarına teşekkür ederim" dedi.