Doğu Akdeniz’deki Hidrokarbon Arama Süreçleri Yakın Doğu Üniversitesi’nde Mercek Altına Alındı
Eklenme Tarihi: 04 Haziran 2017, 21:32
Son Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2020, 15:08

Yakın Doğu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencileri, Doğu Akdeniz’deki Hidrokarbon yataklarını konu alan bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdi.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre toplantıda, son dönemde gerek Kıbrıs siyaseti gerekse uluslararası sistem açısından önemli bir yer teşkil eden Doğu Akdeniz’deki Hidrokarbon yataklarının Kıbrıs sorununa etkisi tartışıldı.

Toplantıya, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kuzey Kıbrıs Kampusu, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Programı Öğretim Üyesi aynı zamanda petrolün ekonomi politiği konusunda akademik çalışmalar yürüten Dr. Hayriye KAHVECİ'nin konuşmacı olarak yer aldı.

Hidrokarbon Çalışmaları ve Müzakere Masasına Dikkat Çekildi…

Konuşmasında özellikle son 20 yıldır Doğu Akdeniz Bölgesinde hidrokarbon arama süreçlerini değerlendiren Dr. KAHVECİ, konunun tarihsel arka plan çerçevesini ortaya koyarak Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon arama süreçlerinin Kıbrıs sorununun masada tartışılmayan bir unsuru haline nasıl geldiğine işaret etti.

Dr. KAHVECİ ayrıca Kıbrıs açıklarında var olan kaynakların sadece doğal gaz olarak değil; azalan doğal gaz fiyatları göz önüne alındığında söz konusu kaynakların elektrik olarak dünya piyasalarına taşınmasının mümkün olabileceğini ifade etti.

Dr. KAHVECİ, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynaklarının sadece Kıbrıs meselesini değil, aynı zamanda Mısır, Lübnan ve İsrail gibi Orta Doğu’da denklem değiştirebilme potansiyeli olan aktörlerin politikalarını da şekillendirdiğine vurgu yaparak, Kıbrıs açıklarındaki arama çalışmalarının bölgesel ihracat rejimi açısından önemli olduğunun altını çizerek, İsrail’in en büyük hidrokarbon yatağı Leviathan’ın geliştirilmesini 2020’li yıllara ertelenmiş olduğuna işaret etti.

Küresel Konuları Özgürce Tartışma Ortamı Sağlanıyor

Siyaset Bilimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nur KÖPRÜLÜ, yürütmekte olduğu Uluslararası Örgütler ve Orta Doğu dersleri kapsamında gerçekleştirilen bilgilendirme toplantılarında, öğrencileri uluslararası ilişkilere dayalı ve küresel konuları özgürce, akla dayalı, yapıcı bir üslupla tartışabilecekleri ve sorgulayabilecekleri bir platformda buluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Öğrencilerin edindikleri teorik bilgi birikimlerinin uluslararası ilişkiler alanında nasıl tatbik edildiğine ilişkin gözlem ve bilgi sahibi olmalarını sağlama olanağı yaratmak istediklerini ifade eden Doç. Dr. KÖPRÜLÜ,  bu çerçevede ulus-aşırı aktör ve kurumların rol ve faaliyet alanlarını derinlemesine incelemek amacı ile bu tür etkinlikler gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Doç. Dr. KÖPRÜLÜ, öğrenciler ile ders dışında da güncel konu odaklı tartışmalar ve toplantılar düzenlemenin onlara farklı bakış açıları kazandırdığını, bu sayede devlet ve devlet-dışı aktörlerin yerel, bölgesel ve küresel meselelerdeki çözüm üretme kabiliyetlerini mercek altına alarak karşılıklı etkileşim metodu ile tartışma olanağı bulabildiklerinin önemine vurgu yaptı.