Eklenme Tarihi: 13 Mayıs 2016, 14:22
Son Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2020, 10:17
Akdeniz’de Yeni İttifaklar ve Akdeniz’in Yeni Jeopolitiği YDE’de Tartışılacak

E. Büyükelçi Osman KORUTÜRK ve Yrd. Doç. Dr. Hayriye KAHVECİ Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü Güvenlik Akademisi’nde Konuşacak

Osman KORUTÜRK ve Hayriye KAHVECİ Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü’nde Akdeniz’de Yeni Ittifaklar ve Akdeniz’in yeni politik coğrafyasında Kıbrıs’ın önemi hakkında seminer verecekler.

Yakın Doğu Üniversitesi, Yakın Doğu Enstitüsü tarafından düzenlenen Güvenlik Akademisi kapsamında iki önemli isim E. BÜYÜKELÇİ Osman KORUTÜRK ve ODTÜ Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hayriye KAHVECİ Akdeniz’de Yeni İttifaklar ve Akdeniz’in Yeni Jeopolitiğinde Kıbrıs’ın Önemi konularını program katılımcıları ile birlikte irdeleyecekler. Akdeniz’de Mısır – İsrail –Yunanistan – Güney Kıbrıs yakınlaşmasının Türkiye ve KKTC geleceği açısından önemi konularının tartışılacağı program 14 Mayıs 2016 Cumartesi günü saat 10:00’da Yakın Doğu Büyük Kütüphanesi Salon 4’te gerçekleştirilecek.

Akdeniz’de Yeni İttifaklar ve Akdeniz’in Yeni Jeopolitiği YDE’de Tartışılacak

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün verdiği bilgiye göre Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü tarafından düzenlenen ve çok önemli isimlerin konuşmacı olarak konuk olduğu, açılısını TBMM eski Başkanı Cemil ÇİÇEK’in yaptığı, ilk oturumlarında uluslararası ilişkiler ve güvenlik çalışmalarının önemli uzman ve uygulayıcıları Prof. Dr. İlter TURAN, Doç. Dr. Ahmet K. HAN, Ergün OLGUN, Emekli Büyükelçi Onur ÖYMEN, Doç. Dr. Nihat Ali ÖZCAN, Ercan ÇİTLİOĞLU, Necdet PAMİR, Faruk DEMİR, Yavuz YENER, Reyhan GÜNER, Emekli Büyükelçi Ertuğrul KUMCUOĞLU, Suat KINIKLIOĞLU, Emekli Büyükelçi Murat ÖZÇELİK, ORSAM Başkanı Şaban KARDAŞ ve Doç. Dr. Haldun YALÇINKAYA gibi önemli isimlerin konuşmacı olarak yer aldığı Güvenlik Akademisi Sertifika Programı’nın bu oturumunun konukları E. BÜYÜKELÇİ, Osman KORUTÜRK ve Yrd. Doç. Dr. Hayriye KAHVECİ olacaklar.

Doç. Dr. Umut KOLDAŞ: Yeni Bölgesel İttifaklar Akdeniz’in Güvenlik Yapısını Değiştiriyor

Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Umut KOLDAŞ, yeni bölgesel ittifakların Akdeniz’in güvenlik haritasını ve yapısını dönüştürmeye başladığını ifade ederek Mısır, Kıbrıs, Ürdün, Türkiye, İsrail ve Filistin gibi aktörlerin bölgenin yeni güvenlik yapılanmasındaki konumlanışlarındaki değişimlerin bölge güvenliğinin geleceğinde çok önemli etkileri olacağını vurguladı. Uzun yıllar Türk diplomasisinin ve siyasetinin bölgeye yönelik karar alma ve uygulama süreçlerinin bilfiil içinde bulunmuş Osman KORUTÜRK ve Akdeniz’deki enerji politikaları konusunda sistematik bilimsel çalışmaları ile önemli bir atıf noktası haline gelmiş Yrd. Doç. Dr. Hayriye KAHVECİ’nin konuyu Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü Güvenlik Akademisi’nde çok yönlü bir şekilde irdeleyeceklerini belirten Doç. Dr. KOLDAŞ, bu konunun sistematik bir şekilde değerlendirilmesinin gereğine ve önemine vurgu yaptı. Güvenlik Akademisi kapsamında bölge güvenliğinin birçok boyutunun farklı uzmanlar tarafından masaya yatırıldığını ve katılımcılar ile birlikte değerlendirildiğini kaydeden Doç. Dr. KOLDAŞ, bölgesel güvenliğin yeni ittifaklar boyutunun incelenmesi ile birlikte Akdeniz’deki aktörlerin geleceğe yönelik ikili ve üçlü koalisyonlarla ulaşmayı hedefledikleri politika önceliklerinin de daha doğru bir şekilde anlaşılabileceğini ifade etti.

Akdeniz’de Yeni İttifaklar (Mısır-İsrail-Yunanistan-Güney Kıbrıs) ve KKTC’ye olası Sosyo-ekonomik, Sosyo-politik Yansımaları irdelenecek

Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü Güvenlik Akademisi programı kapsamında Emekli Büyükelçi Osman Korutürk Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü’nde ‘Akdeniz’de Yeni İttifaklar (Mısır-İsrail-Yunanistan-Güney Kıbrıs) ve KKTC’ye olası Sosyo-ekonomik, Sosyo-politik Yansımaları” başlıklı bir seminer verecek. KORUTÜRK GKRY ile Mısır, İsrail ve Yunanistan arasında varılan yeni anlaşmaların Türkiye, KKTC ve çözüm süreci öncesi ve sonrasında etkileri konusunu irdeleyecek. Güvenlik Akademisi Programının diğer bir önemli konuğu Yrd. Doç. Dr. Hayriye KAHVECİ olacak. Kahveci, ‘Akdeniz’in Yeni Jeopolitiğinde Kıbrıs’ın / KKTC’nin Jeostratejik Öneminde Değişim ve Dönüşümler’ başlıklı seminer verecek. Yrd. Doç. Dr. Kahveci doğal gaz ve petrol kaynaklarının çıkarım ve ekonomiye kazandırılmasının ve Doğu Akdeniz jeopolitiğinde enerji kaynaklı değişimlerin genelde Kıbrıs özelde KKTC’nin jeostratejik konumuna olası etkilerini değerlendirecek.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya göre, güvenlik kavramları ve uygulamaları odaklı Güvenlik Akademisi sertifika programı farklı konu başlıklarıyla ve farklı uzmanların konuşmacı olarak katılımıyla 21 Mayıs 2016 tarihine kadar devam edecek. Yakın Doğu Enstitüsü Güvenlik Akademisi’ne ve diğer kısa dönemli eğitim programları hakkında daha detaylı bilgi www.neu.edu.tr web sayfasından, [email protected] e-posta adresinden, Yakın Doğu Enstitüsü facebook sayfasından (yakindoguenstitusu), 223 64 64 (dahili 532) ve 0533 829 97 36 telefonlardan alınabilir.