14 Mart Tıp Bayramı
Eklenme Tarihi: 13 Mart 2016, 14:52
Son Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2020, 14:00

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Dr. Sevim Erkmen, 14 Mart Tıp Bayramı Dolayısıyla Yaptığı Açıklamada, Başta Hekimler Olmak Üzere Tüm Sağlık Çalışanlarının Tıp Bayramını Kutlarken, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Olarak Sağlık Hizmetlerini, Bilimsel ve Etik Değerlerden Ödün Vermeden, En Son Teknolojiler ile En İyi Şekilde Sunmaya Devam Edeceklerini İfade Etti.

Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adlı Tıp Okulu’nun açılış tarihi olan 14 Mart 1827, Türkiye’de modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilir.

Tıbbın ilk insanlarla başladığı söylense de kabul görmüş ilk tıp büyüğü Aesculapius’dur. Tıp amblemlerinde yer alan, temeli doğu kültürüne dayanan ve tarihi M.Ö. 3000’lere uzanan yılan figürü de Aesculapius ve onun asası ile bütünleşmiştir. Aesculapius'un şifa veren gücünü yılandan aldığı, halkın da adaklarını Aesculapius'a sunduğu söylenir. Yılanlı asası ile Aesculapius, tıp tarihinin önemli dönemeçlerinden biridir ve bir sembol olarak yerini almıştır.

M.Ö. 460 – 370 yılları arasında yaşadığı kesin olan ve hizmetleri sonucu “Tıbbın Babası” kabul edilen Hypocrates (Hipokrad)’tır. Hipokratın katkıları ve getirdiği felsefe dünya tıp çevrelerinde hala kabul görüyor ve bu sebeble bir çok ülkede hekimler mezun olurken “Hipokrat Andı” adı altında yemin ediyorlar.

Tıp Bayramı I. Dünya Savaşı sonunda İstanbul’un işgal edildiği günlerde, yabancı işgal kuvvetlerine karşı tıp öğrencilerinin bir tepkisi olarak, 19 Mart 1919’da kutlandı. Tıp öğrencilerinin yurt savunmasındaki bu hassasiyet ve ciddiyeti hekimin ülkesine, toplum sorunlarına hassasiyeti, toplum sağlığına gösterdiği özen kadar önemlidir. Atatürk'ün “ Beni Türk Hekimlerine Emanet Ediniz” sözü Türk Hekimleri için en büyük onurdur.

14 Mart, 1976 tarihinden itibaren Tıp Haftası olarak, Türk Bilim Adamlarının, Tıp Bilimine yaptıkları katkıların teşvik edildiği, buluşların ödüllendirildiği, hizmet sorunlarının tartışıldığı bir gün olarak kutlamalar yapılmaktadır.

Ülkemizde sağlık alanında yaşanan sıkıntıların bilinci ile 20 Temmuz, 2010’da açılışı yapılan Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi, sağlık hizmetlerini, bilimsel ve etik değerlerden ödün vermeden, en son teknoloji ile ülkemiz insanına ve yurt dışından gelen herkese en iyi şekilde sunmaktadır.

5. hizmet yılını geride bırakmanın büyük bir gurur ve onurunu yaşıyoruz. Hipokrat “Tıp bir sanattır, hem de ondan insanlık sevgisinin kopamadığı çok zor bir sanat” demiştir. İnsan sağlığı her şeyden önce gelir. Bu bilinçle gece gündüz büyük bir özveri ile çalışan, başta hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık personelinin, 14 Mart Tıp Bayramını en içten dileklerimle kutlar, ülkemizin ve tüm dünyanın sağlıklı bir geleceğe kavuşması için hizmetlerinin Tıp Bilimine katkılarının katlanarak devamını dilerim.