10–17 Mayıs Engelliler Haftası
Eklenme Tarihi: 21 Mayıs 2016, 12:59
Son Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2020, 09:12
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Pembe Hare Yiğitoğlu ÇETO, 10–17 Mayıs Engelliler Haftası Dolayısıyla, Engelliliğe Neden Olan Doğuştan veya Sonradan Gelişen Durumlar, Yaşamlarını Sürdürmeleri için Engellilere Verilmesi Gereken Destek, Sosyal Politikalar, Eğitim ve Ekonomik Şartlarda Yapılacak Düzenlemelerin Engelliliğin Önlenebilmesinde Taşıdığı Önem Konularında Açıklamlarda Bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü gelişmiş ülkelerde nüfusun %10’unu, gelişmekte olan ülkelerde ise %12’sini engellilerin oluşturduğunu bildirmiştir. Engellilik birey için normal olan bir işlevin yerine getirilememesi durumudur. Bu yerine getirilemeyen işlev bir aktiviteyle sınırlı kalmayabilir, yaşamını etkileyebilir. Yaşamın etkilenme düzeyi, yaşlar arasında veya cinsiyetle, özellikle de farklı sosyal ve kültürel ortamlarda değişkenlik gösterir.

Engelliliğe Neden Olan Doğuştan veya Sonradan Gelişen Durumlar

Engellere neden olan durumlar doğuştan veya sonradan geçirilen hastalıklar veya kazalar sonucu ortaya çıkabilir. Doğum öncesinde, sırasında veya sonrasında oluşabilecek sorunlar, çocuk felci gibi hastalıklar, çocukluk çağındaki beslenme bozuklukları, trafik kazaları, ev-iş kazaları, spor kazaları, bazı psikiyatrik rahatsızlıklar, demans gibi nörolojik hastalıklar, alkol ve ilaç bağımlılığı, yaşlılık, kronik hastalıklar engelliliğe neden olabilir.

Yaşamlarını Sürdürmeleri için Destek Gerek

Engelli kişiler zihinsel, görme, işitme ve konuşma, ortopedik veya devam eden hastalığa bağlı süreğen engelli olabilir. Engelliler işgücüne katılamadıklarından yaşamlarını sürdürmek için başkalarının desteğine ihtiyaç duymaktadırlar. Sosyal güvenceleri de bulunmadığından yeterli tedavi ve rehabilitasyon olanaklarından yararlanamamaktadırlar. Bu durum sadece engelli bireyi değil, ailesini ve yakın çevresini de ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak etkilemektedir.

Sosyal Politikalar, Eğitim ve Ekonomik Şartlar Engelliliğin Önlenebilmesinde Önem Taşıyor

Engelliliğin önlenebilir nedenleri sosyal politikalar, halkın eğitilmesi ve ekonomik şartların düzeltilmesiyle mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Ev dışı sosyal ortamlara, iş gücüne katılabilmeleri için dış mekan düzenlemeleri gereklidir. Kaldırımlar, yaya geçitleri, trafik işaret lambaları, toplu taşıma araçları, bağımsız ulaşımlarına olanak sağlayacak şekilde düzenlenmeli, binaların mimarisi engellilerin kullanabileceği şekilde tasarlanmalıdır.

İsimleri Dünya Durdukça Yaşayacak Engelli Kişiler

Dünya çapında sanata damgasını vurmuş, isimleri dünya durdukça yaşayacak pek çok kişi de engellidir. Yirminci yüzyılın en popüler ressamlarından Frida Kahlo’nun geçirdiği çocuk felci sonucu bir bacağı özürlüdür. Hatta kendisine “Tahta Bacak Frida” denmiş, 18 yaşındayken geçirdiği ve pek çok kişinin ölümüne neden olan trafik kazası sonucu da pek çok ameliyatlar geçirmiş ve en sonunda sağ bacağı kesilmiştir. Bu Frida Kahlo’nun pek çok sergi açmasına, öğrenciler yetiştirmesine, politikayla ilgilenmesine engel olamamıştır. Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi bestecilerinden biri olan Ludwig Van Beethoven’ın de işitme problemleri vardı. Hatta şu anda Avrupa Birliği Marşı olarak da tanınan 9. senfonisini tamamen işitme kaybının olduğu dönemde bestelemiş olması inanılmazdır. Ünlü bilim insanı Stephen Hawking 21 yaşındayken Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastası olmuştur. Tekerlekli sandalyede, yazıları sese dönüştüren bilgisayarıyla iletişim kuran Stephen Hawking, 74 yaşında olup halen bilimsel çalışmalarını sürdürmektedir.