YDÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümlerinin Düzenlediği Ortak Etkinlikte İnsan Diplomasisinin Önemine Dikkat Çekildi
Eklenme Tarihi: 20 Aralık 2016, 14:53
Son Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2020, 09:04
Yakın Doğu Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümlerinin Düzenlediği Ortak Etkinlikte İnsan Diplomasisinin Önemine Dikkat Çekildi

Yakın Doğu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümleri geçtiğimiz hafta ortak bir etkinlik düzenleyerek yeni bir kavram ve pratik olarak siyaset alanı bulan İnsan Diplomasisi konusunu yakından irdeleme imkanı buldu.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden verilen bilgiye göre, Araştırmacı-yazar Mete HATAY’ın konuşmacı olduğu konferansta, bir kavram olarak insan diplomasisi mercek altına alındığı belirtildi.

Konuşması sırasında HATAY, insan diplomasinin geleneksel olarak resmi diplomatlar tarafından ülkelerin yürüttüğü diplomasinden farklı olarak insani alanlarda bütünleşik faaliyetler içerdiğine işaret etti ve insanlararası diplomasi pratiğinin, “normal vatandaşların kurumsal engelleri aşmak için yaptıkları bir çeşit madun diplomasisi” olduğunun altını çizdi. HATAY, insan diplomasisini özetle “hiçbir yaptırım gücü olmayan insanların, gücü elinde bulunanlara dertlerini barışçıl bir şekilde iletme yöntemi ve/ veya buna imkan verecek ortamın yaratılması” olarak ifade etti. HATAY, konuşmasının ikinci bölümünde, insan diplomasinin pratikte nasıl yürütülebileceğine ilişkin olarak Kıbrıs’ta yaşayan Maruniler ile ilgili yaptığı araştırmaları katılımcılarla paylaştı. Kıbrıs’ta yaşanan Maruni azınlığı tarihsel bir perspektifle anavatanları Lübnan’dan adaya gelişlerini dinleyiciler ile paylaşan HATAY, bir Maruni köyü olan Koruçam’da köyün içinden ve dışından gelen birçok farklı kimlikten insana hizmet veren bir lokantanın hikayesini aktardı. Koruçam’daki bu lokantanın, insan diplomasisi örneği ortaya koyduğunu ifade eden Mete HATAY; bu sayede “Koruçam köyüne son yıllarda yerel ve dış kaynaklı birçok yatırımın gelmiş olduğuna ve restorasyon çalışmalarının yapıldığına” işaret etti.

Öğretim üyelerinin ve öğrencilerin aktif katılımı ile gerçekleştirilen konferansın önemine değinen Siyaset Bilimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nur KÖPRÜLÜ, öğrencilerin derslerde edindikleri kuramsal altyapının pratikte nasıl yürütüldüğüne ilişkin bilgi sahibi olmalarını sağlamak, ve aynı zamanda yerel ve küresel dünyamızda ortaya çıkan yeni akademik tartışmaları ve kavramları incelemek amacı ile bu tür faaliyetleri sürekli olarak gerçekleştirmeye gayret ettiklerini ifade etti. Doç. Dr. KÖPRÜLÜ, özellikle dünyanın farklı coğrafyalarından ülkemize gelen öğrencilerin alan çalışmalarına katkı koyacak, hem içerisinde yaşadığımız coğrafyayı hem de farklı kültürel değerleri tanıyacak imkana sahip olmaları gerekliliğinin altını çizdi.

Toplantı soru-cevap bölümünün ardından etkinlik sona erdi.