YDÜ Hastanesi Diyetisyeni Gültaç Dayı,Anne sütünün Önemi ve Faydalarını Anlattı

Eklenme Tarihi: 03 Ekim 2015, Cumartesi, 15:51
Son düzenleme: 11 Ekim 2015, Pazar, 21:58
YDÜ Hastanesi Diyetisyeni Gültaç Dayı,Anne sütünün Önemi ve Faydalarını Anlattı

Anne sütü Bebeğin ruh ve vücut sağlığına en uygun besindir,her zaman hazır, temiz,uygun ısıdadır,ekonomiktir. Sindirimi en kolay besin maddesidir.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Dairesine Müdürlüğü’ne açıklamalarda bulunan YDÜ Hastanesi Diyetisyeni Gültaç Dayı; Emzirme Haftası dolayısıyla anne sütüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Diyetisyen Gültaç Dayı; her annenin sütü kendi bebeği için en uygun özelliktedir. Prematüre bebeği olan annenin sütü prematüre bebeğe , 1 aylık bebeği olan annenin sütü 1 aylık bebeğe, 3 aylık bebeği olan annenin sütü 3 aylık bebeğe göredir. Organ ve sistemlerin gelişmesini düzenleyen büyüme faktörlerini içerdiğinden bebeğin büyümesini ve gelişmesini hızlandırır. Anne sütü bebeğin ilk 6 ayda ihtiyacı olan protein, yağ vb. her türlü besin değerine sahiptir. Bu nedenle D vitamini ve flor dışında hiçbir ek besine, ek sıvıya,vitamine gereksinim duymaz. Aşırı şişmanlama (obezite) riski daha azdır. Annenin ilk gelen sütü (ağız sütü) bebek için çok önemlidir,bebeğin ilk aşısıdır. İçerdiği akyuvalar ve koruyucu maddeler sayesinde bebeğinizi enfeksiyonlara karşı korur. Anne sütü, ishale yol açan mikroorganizmaların oluşmasını engeller.Anne sütü ile beslenen bebeklerde kansızlık daha az olur. İleri yaşlarda gelişebilecek hastalıkların olasılığını da azaltır. Örneğin ; alerjik hastalıklar, şeker hastalığı,astım,kanser, damar sertliği, diş çürükleri vb. İçerdiği A vitamini ile göz hastalıklarına karşı korur. Anne sütü alan bebeklerde pişik, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür. Bebeğiniz için doğal bir sakinleştiricidir. Emzirmeyle anne ile bebek arasında var olan duygusal bağ gelişir. Bebeğinizin zeka gelişiminin daha iyi olmasını sağlar” dedi.

YDÜ Hastanesi Diyetisyeni Gültaç Dayı,Anne sütünün Önemi ve Faydalarını Anlattı

Emziren Annenin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Dayı: “Anneler; kendi beslenmenize hamilelik döneminde başlayarak özen gösteriniz. Emziren anneler dengeli ve yeterli beslenmeli, rejim yapmamalıdır.Günde ortalama 3-4 litre sulu gıdalar tüketiniz (su, süt, meyve suyu, çorba gibi). Gün içinde düzenli olarak taze sebze ve meyve tüketiniz.Gebeliğiniz boyunca içeriği bilinmeyen ve katkı maddesi olan besinleri (hazır çorbalar, hazır meyve suları) tüketmeyiniz. Kafeinli içecekler, alkol sigara kullanmayınız.Günde en az iki bardak süt veya yoğurt , peynir gibi süt ürünlerini tüketiniz. Soğan sarmısak,brokoli, kabak, karnıbahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller,anne sütünün tadını değiştirebilir. Bu durum bazı bebeklerde huzursuzluk (gaz oluşturma, emmeyi reddetme gibi) yaratırken, bazıları hiç fark etmeyebilir.Bebeğinizde ciddi birtakım huzursuzluklar gelişirse, bu tür besinler ya daha az sıklıkla tüketilmeli ya da hiç tüketilmemelidir” şeklinde konuştu.

YDÜ Hastanesi Diyetisyeni Gültaç Dayı,Anne sütünün Önemi ve Faydalarını Anlattı

Diyetisyen Gültaç Dayı: Doğumdan sonraki ilk yarım veya bir saat içinde emzirmeye başlanılmalıdır.İlk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir.Anne sütüyle birlikte 6 aydan itibaren ek besinlere başlanmalıdır.2 yaşına kadar ek besinlerle birlikte anne sütü vermeye devam edilmesi gerektiğinin altını çizdi.