Eklenme Tarihi: 14 Eylül 2016, 11:04
Son Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2020, 10:14
VI. Avrasya Uluslararası Mimarlık, İnşaat ve Sanat Okulları Festivali Sona Erdi

Yakın Doğu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilen VI. Avrasya Uluslararası Mimarlık, İnşaat ve Sanat Okulları Festivali kapanış töreninin ardından sona erdi.

TURKSOY Genel sekreteri Prof. Ducen KASSEİNOV ve Kazakistan Lider Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği Akademisinden (KazGASA) Rektörü Prof. Amirlan KUSSAİNOV’un girişimleri ile altı yıl önce başlatılan festivalin sonuncusu; Kazakistan, Rusya, Bulgaristan, Hollanda, Kırgızistan, Macaristan, Türkiye ve Ukrayna başta olmak üzere toplam 15 ülkeden mimarlık ve sanat konularındaki bilim adamlarının katılımıyla başarıyla tamamlandı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğ'nden verilen bilgiye göre, Yüksek öğretim kurumları arasındaki profesyonel işbirliği ve uyum çalışmalarını geliştirmek ve mezunların gelecekte ihtiyaç duyulacak uzmanlık alanlarına hazırlanmasını sağlamak, kuruluş amaçları arasında gösterilen festivalin birinci günü yapılan konuşmaların ardından Hollanda Han Üniversitesinden Prof. Alfred MEYERS’in “Mimari Disiplinin Geleceği ve Anlamı” başlıklı sunumu büyük beğeni topladı. Kendisi de bir mimar olarak mimaride yeni biçimler oluşturma hedefiyle yola çıkılıp da ergonomik ve işlevsel anlamda ulaşılan olumsuz veya tartışmalı sonuçların biri biriyle yarıştığı örnekleri açıklamalı olarak göstermesi oldukça ilgi çekiciydi denildi.

VI. Avrasya Uluslararası Mimarlık, İnşaat ve Sanat Okulları Festivali Sona Erdi

Festivalin en önemli amaçlarından biri olan mezuniyet projeleri ödülleri için beş ana disiplinde (Mimarlık, Tasarım, İnşaat Mühendisliği, Yapı Malzemeleri Ürün ve Üretimi, Ağaç ve Ağaç Ürünleri Teknolojisi) toplanan uluslararası jüriler katılımcı 250 proje arasından zorlu bir seçim yaptılar. Gün boyunca süren değerlendirmeler sonucunda; Kentsel Planlama, Konut ve Kamu Binalarında Mimarlık, Yenileme ve Restorasyon, Peyzaj Mimarlığı, Mimari Tasarım, Grafik Tasarım, Endüstriyel Tasarım, Moda Tasarımı, Analiz ve Yapılarda Proje Hazırlama, Endüstri ve İnşaat Mühendisliği Teknolojisi, Çevre Mühendisliği, Yapı Malzemeleri Ürün ve Üretimi, Ağaç ve Ağaç Ürünleri Teknolojisi’nden oluşan on üç alt başlıkta 1., 2., 3.,'ler belirlendi ve toplam otuz dokuz proje ödüle layık görüldü.

Yakın Doğu Üniversitesi; Grafik Tasarım alanında 2.lik ve 3.lük; Peyzaj Mimarlığı alanında ise 3.lük ödülü aldı.

VI. Avrasya Uluslararası Mimarlık, İnşaat ve Sanat Okulları Festivali ödül dağıtımı töreninde TURKSOY Genel Sekreteri Prof. Ducen KASSEİNOV, Türk Dünyası Mimarlar ve Mühendisler Birliği adına Yılmaz BATIBAY ve YDÜ adına Prof. Dr. Fahreddin SADIKOĞLU birer kısa konuşma yaptılar.

VI. Avrasya Uluslararası Mimarlık, İnşaat ve Sanat Okulları Festivali Sona Erdi

Prof. Dr. Fahreddin SADIKOĞLU; “Altıncısı düzenlenen festivale ev sahipliği yapmaktan onur duyduk. On beş ülkeden iki yüz elliye yakın projenin yarışmaya katılmış olması jürilerin işini zorlaştırmış olsa da ortaya çıkan sonuçtan ve kalitenin yüksekliğinden çok memnun olduk. Mezunlarımıza projeleri ile birlikte bir paylaşım ortamı sağlanmıştır. Üniversitemize üç ödül gelmiş olması, bizi ayrıca sevindirmiştir. Tüm katılımcılara; rektörlerden, öğretim üyelerine, proje sahibi öğrencilerden, organizatörlere herkese teşekkür ederim” dedi.

Türk Dünyası Mimarlar ve Mühendisler Birliği adına Yılmaz BATIBAY şunları söyledi: “burada YDÜ’nün misafiri olarak dolu dolu bir festival geçirdik. Lefkoşa surlar içi ve Girne Üniversitesi ziyaretlerimiz çok beğenildi. Kıbrıs’a çağdaş bir üniversite armağan etmişsiniz, kutlarım. Ayrıca şunu da belirteyim; Orta Asya’dan gelen konuklarımızın denize kavuşması görülmeye değerdi. Ev sahipliğiniz için çok teşekkür ederiz, seneye görüşmek üzere!”

TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Ducen KASSEİNOV da yaptığı konuşmada, “Türk Dünyası olarak ortak değerlerimizi yüceltecek, çalışmalarımıza değer katacak bu tür organizasyonlar yapmaya devam edeceğiz. Kapanışını yapmakta olduğumuz bu festivali Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin güzide üniversitelerinden Yakın Doğu Üniversitesi’nde düzenlenmesinden büyük memnuniyet duyduk. Başka Kurucu Rektör Dr. Suat İ. GÜNSEL ve Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. GÜNSEL olmak üzere emek veren herkese çok teşekkür ederim” dedi.

Törende; çeşitli hediyeler de takdim edildi. YDÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğurcan AKYÜZ; Kazakistan Pavlodar Devlet Üniversitesi adına Prof. Dr. Kuandyk Timirovich SAKANOV tarafından kalpak ve kaftan giydirerek “bilim dedesi” ünvanı ile ödüllendirildi.

VI. Avrasya Uluslararası Mimarlık, İnşaat ve Sanat Okulları Festivali Sona Erdi

Tören; Kazakistan Lider Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği Akademisinden hocaların hazırladığı moda tasarımı defilesi ile tamamlandı.