“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hukuk ve Siyasal Sistemine Genel Bakış” Sempozyumu Gerçekleştirildi
Eklenme Tarihi: 21 Aralık 2015, 12:25
Son Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2020, 10:21

Yakın Doğu Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hukuk ve Siyasal Sistemine Genel Bakış" Sempozyumu’nda, Türk ve Kıbrıs Türk Hukuk ve Siyaset alanındaki önemli isimler bir araya geldi.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre,
Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane Salon 4'te gerçekleştirilen Sempozyum, E. Uluslararası Yargıç ve YDÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rona Aybay’ın Başkan ve YDÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldırım Uler ile YDÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi ve YDÜ Hukuk Danışmanı Ayhan Dolunay’ın üye olarak yer aldıkları, organizasyon komitesince düzenlendi.

Üç oturumdan oluşan Sempozyum, akademik açıdan zengin konuşmacı kadrosuyla da dikkat çekti. İlk oturumda, Prof. Dr. Yıldırım Uler Başkanlığında, Ombudsman ve E. Yüksek Mahkeme Yargıcı Emine Dizdarlı ve E. Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Dr. Fazıl Sağlam, ikinci oturumda, Prof. Dr. Rona Aybay Başkanlığında, E. Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Şükrü S. Gürel ve Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Çakıcı ve üçüncü oturumda, Yrd. Doç. Dr. Sabah Altay Başkanlığında, Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdem Aybay ve YDÜ Hukuk Danışmanı Öğr. Gör. Ayhan Dolunay, tebliğ sundu.

Organizasyon Komitesi Üyesi Öğr. Gör. Ayhan Dolunay, Sempozyum sonrası olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade ederek, Yakın Doğu Üniversitesi olarak, Kıbrıs Türk Toplumu’nun, daha da iyi noktalara taşınması misyonunu taşıdıklarını yineleyerek, bu misyon çerçevesinde, ilki yapılan "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hukuk ve Siyasal Sistemine Genel Bakış" Sempozyumunun, her yıl tekrarlanması adına çalışmalara başlandığını ifade etti. Dolunay, yoğun temaslar ile geçen Sempozyum hazırlık döneminde, YDÜ Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Bektaş ve Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Yeter Tabur’un, çok kıymetli destekleri olduğunu belirterek, “Sn. Rektörüm, Sn. Rektör Yardımcım ve Sn. Genel Sekreterime, Organizasyon Komitemiz adına, saygı ve teşekkürlerimi sunarım” ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Türk Hukuk ve Siyasal sisteminin daha iyi noktalara taşınması ortak temasını taşıyan tebliğlerden satır başları ise şöyle:

“Hukuka Olan Güveni Artırma Gayesindeyiz”
Ombudsman Emine Dizdarlı, göreve geldikleri kısa süre içinde, önemli çalışmalara başladıklarını ifade ederken, KKTC’de, tüm yurttaşların, Hukuka olan güvenini artırmak için çalıştıklarını belirtti. Tarafsızlığın, Ombudsmanlık makamının özünü oluşturduğunu ve kendilerinin de tarafsızlığı temel ilke olarak benimsediklerini ifade eden Dizdarlı, Ombudsmanlığa yapılan ve yapılacak tüm başvurularda, bu yaklaşımla çözüm aranmakta olduğunu ve aranacağını vurguladı.

“KKTC Anayasası, Özgürlükler Ve Sağladığı Güvenceler Açısından Oldukça Zengin”
Prof. Dr. Fazıl Sağlam, yakın tarihte yayınlanacak KKTC Anayasa Hukuku kitabına atıfta bulunarak, uzun bir süreden beridir gerek kitap çalışmaları kapsamında, gerekse şahsi ilgisi nedeniyle KKTC Anayasası’nı incelediğini ifade ederken, incelemeleri kapsamında KKTC Anayasası’nın, bir çok yönden örnek bir Anayasa olduğu kanaatine ulaştığını belirtti ve düşüncelerini, karşılaştırmalı örnekler ışığında, dinleyicilerle paylaştı.

“Kıbrıs Türk Toplumu, Her Şeyin En İyisine Layık”
Prof. Dr. Şükrü S. Gürel, Kıbrıs Türk Toplumu’nun, her açıdan olduğu gibi, siyasi açıdan da, bilinçli olduğunu ifade ederken, Kıbrıslı Türk Siyasi Sistemi’nin, daha iyi noktalara taşınabilmesi adına, somut önerilerini paylaştı. Prof. Gürel, Kıbrıs Sorunu hususunda da, iki toplumlu, iki bölgeli, Türkiye’nin garantörlüğünün korunduğu bir çözüme kavuşulması temennisini vurguladı.

“Kıbrıs Türk Toplumu, Siyasi Parti Tercihleri Açısından da Bilinçli”
Kıbrıs Türk Toplumu’nda siyasi parti tercihlerini belirleyen faktörleri, psikolojik açıdan ele alan Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, toplumun, siyasi tercihlerinde de yüksek bir bilince sahip olduğunu vurgularken, Kıbrıs Sorunu hususunda da, kendilerinin de, iki toplumlu, iki bölgeli, Türkiye’nin garantörlüğünün korunduğu bir çözüme kavuşulması temennisinde olduklarını ifade etti.

“KKTC Miras Hukukunda, Bazı Gelişmelere İhtiyaç Duyuluyor”
KKTC Miras Hukuku sistemini ele alan ve karşılaştırmalı örneklerle açıklayan Yrd. Doç. Dr. Erdem Aybay, KKTC Hukuk Sistemi’nde, Miras Hukukuna ilişkin yasada, bir takım değişiklikler yapılması temennisini ifade ederken, sistemin önemli noktalarına, Türk Hukuk Sistemindeki, miras hukuku sistemi ile karşılaştırmalı olarak verdiği örnekler ile dikkat çekti.

“Yeni Vatandaşlık Yasa Tasarısı Hazırlanması Umut Vaat Edici, Ancak Revize Edilmesi Temennimiz”
KKTC Meclisi tarafından, yeni bir vatandaşlık yasa tasarısı hazırlandığını ifade eden Öğr. Gör. Ayhan Dolunay, “Hukukun sürekli gelişimi” ilkesi ışığında, yeni bir yasa tasarısı hazırlanmasının umut vaat edici olduğunu ancak, tasarıda yer alan bir takım “olumsuz” düzenlemelerin, yasa yürürlüğe girmeden revize edilmesi temennilerini vurguladı. Dolunay, tasarıya ilişkin değişiklik önerilerini, farklı hukuk sistemleri ile karşılaştırmalı örnekler vererek paylaştı.

Haberin Videosu