Yakın Doğu Üniversitesi’nde İlköğretim Öğretmenlerine Yönelik “Akran Arabuluculuk” Eğitimi Gerçekleştirildi
Eklenme Tarihi: 08 Haziran 2016, 14:00
Son Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2020, 13:31
Yakın Doğu Üniversitesi'nde İlköğretim Öğretmenlerine Yönelik "Akran Arabuluculuk" Eğitimi Gerçekleştirildi

Milli Eğitim Bakanlığı’nın İlköğretim Dairesine Bağlı Okullarında Görev Yapan Farklı Branştan 33 Kişiden Oluşan Yönetici ve Öğretmenlere 14 Haftalık Eğitim Programı Düzenlendi.

İlköğretim öğretmenlerine yönelik “Akran Arabuluculuk Konusunda Geliştirilen Ögretmen Eğitimi Programının Etkililiğinin Belirlenmesi” kapsamında gerçekleştirilen eğitim programı YDÜ Atatürk Eğitim Fakültesi’nde başarı ile gerçekleştirildi.

Yakın Doğu Üniversitesi, Lefkoşa (Near East University, Nicosia) Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Atatürk Eğitim Fakültesi‘nde Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı doktora öğrencisi Uzman Nüket GÜNDÜZ tarafından verilen 42 saatlik “Akran Arabuluculuk Konusunda Geliştirilen Ögretmen Eğitimi Programının Etkililiğinin Belirlenmesi “konulu hizmetiçi eğitim ilköğretim öğretmenlerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Öğretim görevlisi Uzman Nüket Gündüz’ün rehberliğinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın İlköğretim Dairesine bağlı okullarında görev yapan farklı branştan 33 kişiden oluşan yönetici ve öğretmenlere; Kazan-kazan, anlaşmazlıklar, etkili iletişim, kişilerarası ilişki, alternatif anlaşmazlık çözümleme ve akran arabulucuk uygulama başlıkları altında gerçekleşen interaktif eğitimler aracılığı ile uzlaşı kültürü bilincini artırma ve okullarda uygulanmasına yönelik konuları içeren 14 haftalık bir eğitim düzenlendi.

Eğitimin sonunda, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı onaylı sertifika almaya hak kazanan öğretmen ve yöneticilere sertifika töreni düzenlenerek, sertifikalar tez danışmanı YDÜ Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin UZUNBOYLU ve yardımcı danışman YDÜ Üstün Zekalılar Öğretmenliği Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Deniz ÖZCAN tarafından takdim edildi.

Prof. Dr. Hüseyin UZUNBOYLU törende yaptığı konuşmada, son yıllarda globalleşen dünyamızda çok kültürlü yaşamın olmazsa olmazı olan uzlaşı kültürünün önemine vurgu yaparken, Avrupa ve Amerika’nın öncülüğünü yaptığı arabuluculuk eğitiminin günümüzde Türkiye'de de önem kazandığını vurguladı. Bu eğitim kapsamında akran arabuluculuk eğitiminin bir ilk olduğunu ve yaygınlaştırılması için çaba göstereceğini vurguladı.Uzlaşı kültürünün okullarda etkinlik ve senaryo uygulamaları eşliğinde, rol model olan yöneticilerin, öğretmenlerin öğrencilere ışık tutacağını vurgulayan UZUNBOYLU, çalışmayı yakında takip ettiğini ve öğretmenlerden eğitim sonrasında gelen tepkilerin çalışmanın etkililiği konusunda umut verici olduğunu ve çalışmanın alanyazına ciddi katkılar koyacağını da düşündüğünü ifade etti.

14 hafta boyunca uygulamalı gerçekleşen eğitim sürecinde büyük keyif ve başarı elde ettiğini vurgulayan Gündüz, kendisine bu fırsatı tanıdıkları için YDÜ yönetimine, Danışmanları Prof. Dr. Hüseyin UZUNBOYLU, Yrd. Doç. Dr. Deniz Özcan ve eğitime katılan yönetici ve öğretmenlere sonsuz teşekkürlerini sundu.