Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde Gırtlak Tümörü Bulunan Hastanın Tedavisi Kesi Yapılmaksızın Lazer Tekniğiyle Başarıyla Gerçekleştirildi
Eklenme Tarihi: 11 Ocak 2016, 16:33
Son Güncelleme Tarihi: 08 Aralık 2020, 11:26

5 Yıl Önce İngiltere’de Geçirdiği Operasyon Sonrası Gırtlak Tümörü Tekrarlayan Kıbrıs Rum Kesimi Vatandaşı Hasta, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde Endolaringeal LASER Kordektomi Tedavisi ile Sağlığına Kavuştu.

Bir süre önce Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’ne ses kısıklığı şikayeti ile başvuran Kıbrıs Rum Kesimi vatandaşı 63 yaşındaki Solomon Meli’ye, yapılan biyopsi ve patolojik incelemelerin ardından bir tür gırtlak tümörü olan Larinks Papillomatozis teşhisi kondu.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Kulak Burun Boğaz Bölümü tarafından, yaklaşık 1 saat süren, kesi yapılmaksızın, lazer tekniğiyle gerçekleştirilen ve başarı ile sonuçlanan operasyonu, Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak başkanlığında, Dr. Remzi Tınazlı ve Anestezi Uzmanı Feyza Saliha Yaycı ile birlikte toplam 4 kişilik bir ekip gerçekleştirdiği belirtildi.

Hasta, gerçekleştirilen operasyonun ardından, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde bir gece misafir edildikten sonra taburcu edildi.

Larinks Papillomatozis Tümörleri
Larinks Papillomatozis tümörüne yol açan ve DNA virüsü olan Human Papilloma Virüsü, insan genetiğine entegre olup, kansere neden olabilme özelliğine sahiptir. Araştırmalar gırtlak kanserlerinin %25'lik bölümünün HPV ile ilişkili olduğunu göstermekte, bazı larinks kanser türlerinin ise kötü huylu tümörlere dönüşme ihtimali olması nedeniyle düzenli olarak takip ve tedavileri önem taşımaktadır.

Gırtlak Kanserlerinin Belirtileri
Gırtlak kanseri genellikle ses tellerine yakın bölgelerde oluşmakta, bu nedenle kanserin ilk belirtisi olarak hastalarda ses şikayetleri görülmektedir. Yutkunma zorluğu, gırtlak bölgesinde şişlik, geçmeyen öksürük ve boğaz ağrısı, nefeste kötü koku, nefes darlığı, kulak ağrısı, nedeni belirlenemeyen kilo kaybı, halsizlik ve aşırı yorgunluk diğer belirtiler arasında yer almaktadır.

Nedeni Belirsiz ve 2-3 Hafta Süren Ses Kısıklığı Yaşıyorsanız Mutlaka Doktorunuza Danışın
Larinks Papillomatozis tümörlerinin tedavisinde kesi yapılarak uygulanmakta olan ameliyat yönteminin, hastalığın tekrarlama olasılığını artırdığını, bu nedenle, hastanın tedavisinin kesi yapılmaksızın, ağız içinden yaklaşımla, lazer tekniğiyle gerçekleştirildiğini ifade eden Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, iki üç hafta süren ve nedeni tam olarak belirlenemeyen ses kısıklığı ve diğer şikayetler için hastalara kısa sürede bir uzmana görünmeleri tavsiyesinde bulundu.

Haberin Videosu